Posle medijskih spekulacija da se u Nemanjinoj 11 sprema rekonstrukcija vlade i da bi moglo da dođe do zamene na pojedinim ministarskim mestima, oglasila se i predsednica vlade Ana Brnabić. Poručila je da je rekonstrukcija stalno otvoreno pitanje, da je svaki član spreman na to da ona može da se dogodi u hodu, a ako do nje dođe – biće jedino zasnovana na rezultatima ili nedostatku tih rezultata. Premijerka je, na pitanje novinara, rekla da i ova, kao i prethodna vlada, ima dobru praksu da se vrednuju rezultati.

Ovu poruku Ana Branbić je uputila posle spekulacija da će u četiri ministarstva doći do zamene, kao i da će se imena koja će voditi ove resore saznati kada bude objavljeno i ko će biti novi gradonačelnik Beograda. Prema pojedinim medijskim napisima dva dosadašnja ministra sama bi se povukla sa dosadašnje dužnosti, a dva bi bila smenjena zbog nezadovoljavajućih rezultata.

Ana Brnabić podsetila je da je prethodna vlada uvela kontinuitet i praksu za koju misli da je dobra. „Mislila sam da je dobra i dok sam bila ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu i danas mislim kao predsednica vlade da je dobro, a to je da radimo na osnovu rezultata”, objasnila je premijerka, prenosi Tanjug. „Tako da je i u ovom trenutku rekonstrukcija vlade tema koja je otvorena. Ja neću o njoj pričati u medijima, ali ako dođe do rekonstrukcije vlade biće jedino zasnovana na rezultatima ili nedostatku tih rezultata”, naglasila je Ana Brnabić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako je pitanje rekonsktrukcije vlade pitanje za premijerku Anu Brnabić, a on i SNS će joj reći svoj stav – ako bude tražila mišljenje stranke koju vodi.

„Nisam se time uopšte bavio, niti me to u ovom trenutku zanima. Bavim se važnijim problemima, koji se tiču vitalnih i najvažnijih interesa Srbije”, rekao je predsednik novinarima u Bukureštu, koji su ga pitali ko će i da li će neko od ministara biti zamenjen.

„Što se tiče rekonstrukcije vlade, to pitajte Anu Brnabić, pitajte premijerku. Ako bude tražila mišljenje stranke koju vodim, stranka koju vodim i ja možemo da joj kažemo naše mišljenje” rekao je predsednik Srbije, tokom svoje posete Rumuniji gde je razgovarao o Kosovu i ekonomskoj saradnji dve zemlje.

O mogućoj rekonstrukciji u Nemanjinoj 11, oglasio se i prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji je kazao da nije protiv toga jer „ničija ministarska fotelja nije večna”. Kako je rekao novinarima, o rekonstrukciji ne treba pitati njega, već premijerku i predsednika Srbije i najveće stranke Aleksandra Vučića. Na pitanje da li bi na mestu šefa diplomatije mogla da ga zameni ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i tako objedini ova dva resora, Dačić je, prenosi Beta, rekao da ona dobro radi svoj posao i da bi verovatno bila dobra ministarka spoljnih poslova. Podsetio je da se zalagao da se uporedo s izborima u Beogradu održe i parlamentarni i da se sada postavlja „pitanje legitimiteta” nekih opozicionih stranaka.

Do rekonstrukcije kabineta Ane Brnabić „može i treba da dođe”, poručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin i dodao da je uvek raspoložen za to da se proceni rad svakog od ministara i na osnovu toga obezbede bolja rešenja, ili da se pohvale oni koji su zaslužili pohvale za svoj rad.

„Ne treba ni da vas podsećam da sam ja smatrao da je potrebno imati i parlamentarne izbore zajedno sa lokalnim, i to je zapravo odgovor na vaše pitanje”, rekao je Vulin juče novinarima koji su ga pitali za njegov stav povodom najavljenih promena u vladi. „Naravno da vrhovni komandant i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić treba da ima poslednju reč, jer je čovek kome Srbija najviše veruje i za koga glasa. I premijerka, ali postoji gradacija odgovornosti i pre svega to treba da učini onaj ko nosi listu i za koga Srbi glasaju, i onaj ko može da kaže da je njegova politička vizija okupila i našu listu i formirala ovu vladu”, naglasio je Vulin.

Potpredsednica Vlade RS i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović navela je da s njom niko nije razgovarao o rekonstrukciji, ali je podvukla da podržava takvu ideju ako to znači novu energiju i efikasniji rad ministarstava. Mihajlovićeva je tako komentarisala navode iz medija da bi deo njenog resora mogao da preuzme gradski menadžer Beograda Goran Vesić, koji se spominje u rekonstruisanoj vladi kao ministar infrastrukture. Kako je rekla, o tome se do sada nije razgovaralo na  sednicama vlade. „Mislim da treba da nas određuju rezultati. Kada budemo o tome pričali, da li će to da bude u našoj stranci ili ćemo prvo razgovarati u vladi, imaćemo stav o tome”, rekla je Mihajlovićeva.

 


Izvor: Agencije, CEOPOM-Istina

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Hoće li biti rekonstrukcije Vlade?

* Obavezna polja