hrvatska blokada EUБЕОГРАД/БРИСЕЛ– Радна група Европске уније за проширење завршила је данас састанак без сагласности Хрватске да Србија отвори поглавље 23, потврдила је Танјугу шефица преговарачког тима Србије Тања Мишчевић. Она је истакла да на састанку радне групе ЕУ за проширење Хрватска данас није изнела став о отварању поглавља 23 у преговорима са Србијом, тако да је та тачка скинута са дневног реда и о томе ће се поново разговарати следеће седмице

Хрватска представница „није имала инструкције”, те је та тачка скинута са дневног реда. Све чланице, сем Хрватске, сагласне да је Србија урадила све.

„Хрватска представница није имала инструкцију из Загреба, тако да се прешло преко ове тачке и она је остављена за следећу недељу”, рекла је Мишчевић Танјугу.

Та тачка ће сад, како је објаснила, стално бити стављана на дневни ред и „неће се ни померати, ни склањати, ни блокирати док год не добију зелено светло из Загреба”.

Она је подсетила да су све остале државе чланице ЕУ сагласне да је оно што смо урадили у акционим плановима и представили као елементе за отварање поглавља 23 апослутно у сагласју са плановима ЕУ.

„Нисмо начисто ни шта се тражи у овом тренутку, али знамо да од овога више заиста не може да се уради”, рекла је Мишчевић.

Она је, међутим, нагласила да још увек није касно да преговори буду отворени у јуну, а да би евентуално њихово одлагање било штетно не само за Србију, већ и за ЕУ.

„Ми очекујемо да ће то бити, још увек има довољно времена. Надамо се да ово неће у тој мери омести да не дође до отварања поглавља”, рекла је Мишчевић.

tanja-miscevic 3Разговори ће бити настављени наредне седмице, рекла је Мишчевић.

Хрватска није дала сагласност на извештај о испуњености мерила за његово отварање.

Холандија, као председавајућа ЕУ, саопштила је да је спремна да организује отварање поглавља 20. или 21. јуна, пренео је РТС.

Званични Загреб последњих дана у више наврата је најавио овакав исход.

Хрватска, наиме, очекује од Србије да изменама закона укине регионалну надлежност свог суда за ратне злочине, захтева гаранције за заступљеност хрватске мањине у Скупштини и сарадњу са Хашким судом.

Извори у Европској комисији, навели су за РТС да ниједан од тих захтева нема директне везе са садржајем поглавља 23 и да би свакако било погрешно блокирати Србију на самом почетку преговора који тек треба да дају резултате у области владавине закона.

У ЕК наводе и да једанаест земаља чланица ЕУ има сличне законе о универзалној надлежности судова за ратне злочине, због чега нема основа да се укидање тражи од Србије.

Да би се припреме за отварање поглавља 23 наставиле, потребна је једногласна одлука свих земаља.

Портпарол шефице европске дипломатије Маја Коцијанчић је, на питање Танјуга како треба гледати на овакав развој догађаја и када се може очекивати наставак разговора у оквиру Радне групе, изјавила да „нема ништа ново да каже”.

Премијер Србије Александар Вучић јуче је на информације о претњама из Загреба о могућем условљавању подршке на путу Србије ка ЕУ, рекао да Србија, шта год неко у окружењу радио, жели добре односе.

Вучић је рекао да је закон о регионалној надлежности српских судова о којем Хрвати говоре донесен 2003. године и да је на основу њега Србија ухапсила одговорне за злочине на Овчари и у Сребреници.

Министар спољних послова Хрватске Миро Ковач рекао је раније данас да Хрватска очекује да се Брисел изјасни о томе како мисли да угради критеријуме које Србија мора да испуни у преговорима о чланству у ЕУ и поновио став да Београд мора да укине регионалну надлежност за ратне злочине и обезбеди права хрватске мањине у Србији.

Вучић о уценама Хрватске

vucic-besan 4НОВИ САД — Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да је Влада Републике Србије запрепашћена одлуком Хрватске да не подржи европски пут Србије.

„За такву одлуку, Република Хрватска није имала ни један једини ваљан разлог“, истакао је премијер, саопштено је из Владе.
Како је рекао, Србија је примила к знању став Хрватске и Србија неће дозволити да је било ко у Европи и свету, па ни Република Хрватска, на било који начин уцењује, понижава и ниподаштава.

„Србија је земља слободарског народа и никада неће бити врећа за ударање било коме“, наводи се у саопштењу председника Владе Србије Александра Вучића.

Лидер СНС је на митингу листе „Александар Вучић – Србија побеђује“ у Новом Саду поручио на да Србија неће никога молити и да неће мењати своје законе само зато што то Хрватска тражи.

„Ни на чије ултиматуме нећемо да пристајемо. Нећемо да мењамо закон који је добар само зато што се то Хрватској хоће“, подвукао је Вучић, реагујући на информацију из Брисела да је Хрватска практично блокирала Србију на питању припреме преговарачке платформе за поглавље 23.

Он је рекао да је Србија све време штитила своје интересе и да ће то чинити и у будућности.

„Србија је земља која се налази на путу у ЕУ, али је штитила своју слободу и независност. И данас, када у Бриселу Хрватска неће да се изјасни и пружи подршку Србији на њеном европском путу, неки очекују да ћемо некога да молимо“, приметио је Вучић и додао:

„Али, нећемо упутити ниједан телефонски позив“, поручио је.

vucic-novi sad

Он је поновио став да многима не одговара јака влада у Србији, како би „вукли конце из сенке“, али и подсетио да се он „заклео на Устав Србије, на верност грађанима ове земље“.

„Можете да видите нервозу код многих, јер су очекивали и у насој земљи и ван наше земље, да ће ови избори бити велика прилика да ослабе нашу колаицију и листу ‘Србија побеђује’ и да после тога могу да управљају иза завесе и сенке онако како они хоће и желе“, рекао је лидер СНС.

Додао је и да су желели да Србија нема јаку владу, како би могли да намећу услове како да разговарамо са Приштином, да могу да Србију понижају у односима у региону, да могу Србији да намећу ствари која она не може и не жели да прихвати.

Листа „Србија победује“, међутим, како је рекао, жели Србију која је угледна и поштована, која ће да се бори за себе и која ће да има јаку владу, јер само јака влада може да Србију изведе на прави пут, да уз подршку грађана уради добре ствари за нашу земљу.

Србија, како је додао, љубоморно је чувала своју војну неутралност и то ће наставити у будућности, исто онако као што је била једина земља у Европи која није увела санкције Руској федерацији.

„А то је могла зато што је слободна, суверена и независна, зато што није као они који су као у луткарском позоришту желели да вуку потезе на политичкој сцени Србије“, поручио је Вучић.

Стефановић – Хрватска  нема добросуседске намере

nebojsa-stefanovic(3)Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да је очигледно да власти у Загребу немају добросуседске намере кад је реч о отварању поглавља у преговорима Србије са ЕУ, али да Србија због тога неће променити свој став и позицију.

„Жалосно је што Хрватска на овакав начин показује свој став према Србији и истински однос према народу Србије, али је очигледно да власти у Загребу немају добросуседске намере кад се ради о отварању поглавља према Србији”, рекао је Стефановић Танјугу.

Он је навео да је потпуно бесмислено и смешно што Хрватска очекује да ће премијер Александар Вучић због тога променити свој став и позицију у преговарачкимн поглављима 23 и 24, што се, рекао је, никад неће дозволити.

„Ни Вучић, ни Влада Србије неће дозволити да било ко понижава Србију и њене грађане”, рекао је Стефановић.

Миро Ковач – Пренели смо своје услове Европској Ком исији

miro-kovacХрватски министар спољних и европских послова Миро Ковач каже да Хрватске жели добросуседске односе са Србијом налик онима између Немачке и Француске.

Осим тога, он је истакао да постоји „начелни договор“ да после српских избора посети Београд.

„Желимо са Србијом добросуседске, здраве односе за шта су потребни здрави темељи. Треба решити питања која се тичу ратног наслеђа. Желимо добросуседске односе налик онима између Немачке и Француске“, рекао је Ковач новинарима у Загребу.

Хрватски шеф дипломатије је истакао да због тога треба бити јасан и решити проблеме који постоје и око преговора с ЕУ, јер Хрватска, како је рекао, жели да Србија напредује, али и да испуњава критеријуме.

Ковач је рекао да Загреб жели да се хрватски захтеви уграде у преговарачка мерила и додао да формално преговоре са Србијом о чланству води Европска комисија.

„Ми смо као земља чланица у контакту с Европском комисијом и ми од Европске комисије очекујемо да се изјасни како мисли да угради ове (хрватске) критеријуме у преговарачка мерила. Ми смо у очекивању одговора Европске комисије“, рекао је Ковач.

Он је поновио да хрватски захтеви подразумевају пуну сарадњу Србије с Хашким трибуналом, укидање надлежности Србије за процесуирање ратних злочина за подручје целе бивше Југославије, као и испуњавање обавеза из међудржавног споразума о правима мањина.

Упитан о изјави премијера Србије Александра Вучића о томе да је спорни закон омогућио да Србија суди за неке од ратних злочина почињених на подручју Сребренице или Вуковара, Ковач је рекао да је у Србији изборна кампања, а да преговоре води Европска комисија.

„Препуштам да такву врсту разговора људи из Србије који су на власти воде с Европском комисијом“, рекао је Ковач.

Према његовим речима, постоји начелни договор да после избора отпутује у Србију, али да све зависи о формирају власти после избора.

Курц – Аустрија за даљи напредак Србије

sebastijan-kurc(2)БЕЧ – Аустрија се залаже за даљи напредак у процесу приступања Србије ЕУ, истиче министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц.

Он је, упитан да ли званични Беч лобира код Хрватске да не блокира отварање даљих поглавља са Србијом, рекао да је Аустрији од великог значаја веродостојна перспектива чланства у ЕУ за земље западног Балкана.

„Даље приближавање ЕУ, тако и више стабилности и благостања, је у нашем непосредом интересу”, нагласио је Курц у изјави Танјугу.

Он је подвукао да је Србија важно сидро стабилности у региону.

 

 

 


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Хрватска блокирала даљи пут Србије у ЕУ

* Обавезна поља