hrvatska blokada EUBEOGRAD/BRISEL– Radna grupa Evropske unije za proširenje završila je danas sastanak bez saglasnosti Hrvatske da Srbija otvori poglavlje 23, potvrdila je Tanjugu šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević. Ona je istakla da na sastanku radne grupe EU za proširenje Hrvatska danas nije iznela stav o otvaranju poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom, tako da je ta tačka skinuta sa dnevnog reda i o tome će se ponovo razgovarati sledeće sedmice

Hrvatska predstavnica „nije imala instrukcije”, te je ta tačka skinuta sa dnevnog reda. Sve članice, sem Hrvatske, saglasne da je Srbija uradila sve.

„Hrvatska predstavnica nije imala instrukciju iz Zagreba, tako da se prešlo preko ove tačke i ona je ostavljena za sledeću nedelju”, rekla je Miščević Tanjugu.

Ta tačka će sad, kako je objasnila, stalno biti stavljana na dnevni red i „neće se ni pomerati, ni sklanjati, ni blokirati dok god ne dobiju zeleno svetlo iz Zagreba”.

Ona je podsetila da su sve ostale države članice EU saglasne da je ono što smo uradili u akcionim planovima i predstavili kao elemente za otvaranje poglavlja 23 aposlutno u saglasju sa planovima EU.

„Nismo načisto ni šta se traži u ovom trenutku, ali znamo da od ovoga više zaista ne može da se uradi”, rekla je Miščević.

Ona je, međutim, naglasila da još uvek nije kasno da pregovori budu otvoreni u junu, a da bi eventualno njihovo odlaganje bilo štetno ne samo za Srbiju, već i za EU.

„Mi očekujemo da će to biti, još uvek ima dovoljno vremena. Nadamo se da ovo neće u toj meri omesti da ne dođe do otvaranja poglavlja”, rekla je Miščević.

tanja-miscevic 3Razgovori će biti nastavljeni naredne sedmice, rekla je Miščević.

Hrvatska nije dala saglasnost na izveštaj o ispunjenosti merila za njegovo otvaranje.

Holandija, kao predsedavajuća EU, saopštila je da je spremna da organizuje otvaranje poglavlja 20. ili 21. juna, preneo je RTS.

Zvanični Zagreb poslednjih dana u više navrata je najavio ovakav ishod.

Hrvatska, naime, očekuje od Srbije da izmenama zakona ukine regionalnu nadležnost svog suda za ratne zločine, zahteva garancije za zastupljenost hrvatske manjine u Skupštini i saradnju sa Haškim sudom.

Izvori u Evropskoj komisiji, naveli su za RTS da nijedan od tih zahteva nema direktne veze sa sadržajem poglavlja 23 i da bi svakako bilo pogrešno blokirati Srbiju na samom početku pregovora koji tek treba da daju rezultate u oblasti vladavine zakona.

U EK navode i da jedanaest zemalja članica EU ima slične zakone o univerzalnoj nadležnosti sudova za ratne zločine, zbog čega nema osnova da se ukidanje traži od Srbije.

Da bi se pripreme za otvaranje poglavlja 23 nastavile, potrebna je jednoglasna odluka svih zemalja.

Portparol šefice evropske diplomatije Maja Kocijančić je, na pitanje Tanjuga kako treba gledati na ovakav razvoj događaja i kada se može očekivati nastavak razgovora u okviru Radne grupe, izjavila da „nema ništa novo da kaže”.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić juče je na informacije o pretnjama iz Zagreba o mogućem uslovljavanju podrške na putu Srbije ka EU, rekao da Srbija, šta god neko u okruženju radio, želi dobre odnose.

Vučić je rekao da je zakon o regionalnoj nadležnosti srpskih sudova o kojem Hrvati govore donesen 2003. godine i da je na osnovu njega Srbija uhapsila odgovorne za zločine na Ovčari i u Srebrenici.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Miro Kovač rekao je ranije danas da Hrvatska očekuje da se Brisel izjasni o tome kako misli da ugradi kriterijume koje Srbija mora da ispuni u pregovorima o članstvu u EU i ponovio stav da Beograd mora da ukine regionalnu nadležnost za ratne zločine i obezbedi prava hrvatske manjine u Srbiji.

Vučić o ucenama Hrvatske

vucic-besan 4NOVI SAD — Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Vlada Republike Srbije zaprepašćena odlukom Hrvatske da ne podrži evropski put Srbije.

„Za takvu odluku, Republika Hrvatska nije imala ni jedan jedini valjan razlog“, istakao je premijer, saopšteno je iz Vlade.
Kako je rekao, Srbija je primila k znanju stav Hrvatske i Srbija neće dozvoliti da je bilo ko u Evropi i svetu, pa ni Republika Hrvatska, na bilo koji način ucenjuje, ponižava i nipodaštava.

„Srbija je zemlja slobodarskog naroda i nikada neće biti vreća za udaranje bilo kome“, navodi se u saopštenju predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

Lider SNS je na mitingu liste „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ u Novom Sadu poručio na da Srbija neće nikoga moliti i da neće menjati svoje zakone samo zato što to Hrvatska traži.

„Ni na čije ultimatume nećemo da pristajemo. Nećemo da menjamo zakon koji je dobar samo zato što se to Hrvatskoj hoće“, podvukao je Vučić, reagujući na informaciju iz Brisela da je Hrvatska praktično blokirala Srbiju na pitanju pripreme pregovaračke platforme za poglavlje 23.

On je rekao da je Srbija sve vreme štitila svoje interese i da će to činiti i u budućnosti.

„Srbija je zemlja koja se nalazi na putu u EU, ali je štitila svoju slobodu i nezavisnost. I danas, kada u Briselu Hrvatska neće da se izjasni i pruži podršku Srbiji na njenom evropskom putu, neki očekuju da ćemo nekoga da molimo“, primetio je Vučić i dodao:

„Ali, nećemo uputiti nijedan telefonski poziv“, poručio je.

vucic-novi sad

On je ponovio stav da mnogima ne odgovara jaka vlada u Srbiji, kako bi „vukli konce iz senke“, ali i podsetio da se on „zakleo na Ustav Srbije, na vernost građanima ove zemlje“.

„Možete da vidite nervozu kod mnogih, jer su očekivali i u nasoj zemlji i van naše zemlje, da će ovi izbori biti velika prilika da oslabe našu kolaiciju i listu ‘Srbija pobeđuje’ i da posle toga mogu da upravljaju iza zavese i senke onako kako oni hoće i žele“, rekao je lider SNS.

Dodao je i da su želeli da Srbija nema jaku vladu, kako bi mogli da nameću uslove kako da razgovaramo sa Prištinom, da mogu da Srbiju ponižaju u odnosima u regionu, da mogu Srbiji da nameću stvari koja ona ne može i ne želi da prihvati.

Lista „Srbija pobeduje“, međutim, kako je rekao, želi Srbiju koja je ugledna i poštovana, koja će da se bori za sebe i koja će da ima jaku vladu, jer samo jaka vlada može da Srbiju izvede na pravi put, da uz podršku građana uradi dobre stvari za našu zemlju.

Srbija, kako je dodao, ljubomorno je čuvala svoju vojnu neutralnost i to će nastaviti u budućnosti, isto onako kao što je bila jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Ruskoj federaciji.

„A to je mogla zato što je slobodna, suverena i nezavisna, zato što nije kao oni koji su kao u lutkarskom pozorištu želeli da vuku poteze na političkoj sceni Srbije“, poručio je Vučić.

Stefanović – Hrvatska  nema dobrosusedske namere

nebojsa-stefanovic(3)Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je očigledno da vlasti u Zagrebu nemaju dobrosusedske namere kad je reč o otvaranju poglavlja u pregovorima Srbije sa EU, ali da Srbija zbog toga neće promeniti svoj stav i poziciju.

„Žalosno je što Hrvatska na ovakav način pokazuje svoj stav prema Srbiji i istinski odnos prema narodu Srbije, ali je očigledno da vlasti u Zagrebu nemaju dobrosusedske namere kad se radi o otvaranju poglavlja prema Srbiji”, rekao je Stefanović Tanjugu.

On je naveo da je potpuno besmisleno i smešno što Hrvatska očekuje da će premijer Aleksandar Vučić zbog toga promeniti svoj stav i poziciju u pregovaračkimn poglavljima 23 i 24, što se, rekao je, nikad neće dozvoliti.

„Ni Vučić, ni Vlada Srbije neće dozvoliti da bilo ko ponižava Srbiju i njene građane”, rekao je Stefanović.

Miro Kovač – Preneli smo svoje uslove Evropskoj Kom isiji

miro-kovacHrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač kaže da Hrvatske želi dobrosusedske odnose sa Srbijom nalik onima između Nemačke i Francuske.

Osim toga, on je istakao da postoji „načelni dogovor“ da posle srpskih izbora poseti Beograd.

„Želimo sa Srbijom dobrosusedske, zdrave odnose za šta su potrebni zdravi temelji. Treba rešiti pitanja koja se tiču ratnog nasleđa. Želimo dobrosusedske odnose nalik onima između Nemačke i Francuske“, rekao je Kovač novinarima u Zagrebu.

Hrvatski šef diplomatije je istakao da zbog toga treba biti jasan i rešiti probleme koji postoje i oko pregovora s EU, jer Hrvatska, kako je rekao, želi da Srbija napreduje, ali i da ispunjava kriterijume.

Kovač je rekao da Zagreb želi da se hrvatski zahtevi ugrade u pregovaračka merila i dodao da formalno pregovore sa Srbijom o članstvu vodi Evropska komisija.

„Mi smo kao zemlja članica u kontaktu s Evropskom komisijom i mi od Evropske komisije očekujemo da se izjasni kako misli da ugradi ove (hrvatske) kriterijume u pregovaračka merila. Mi smo u očekivanju odgovora Evropske komisije“, rekao je Kovač.

On je ponovio da hrvatski zahtevi podrazumevaju punu saradnju Srbije s Haškim tribunalom, ukidanje nadležnosti Srbije za procesuiranje ratnih zločina za područje cele bivše Jugoslavije, kao i ispunjavanje obaveza iz međudržavnog sporazuma o pravima manjina.

Upitan o izjavi premijera Srbije Aleksandra Vučića o tome da je sporni zakon omogućio da Srbija sudi za neke od ratnih zločina počinjenih na području Srebrenice ili Vukovara, Kovač je rekao da je u Srbiji izborna kampanja, a da pregovore vodi Evropska komisija.

„Prepuštam da takvu vrstu razgovora ljudi iz Srbije koji su na vlasti vode s Evropskom komisijom“, rekao je Kovač.

Prema njegovim rečima, postoji načelni dogovor da posle izbora otputuje u Srbiju, ali da sve zavisi o formiraju vlasti posle izbora.

Kurc – Austrija za dalji napredak Srbije

sebastijan-kurc(2)BEČ – Austrija se zalaže za dalji napredak u procesu pristupanja Srbije EU, ističe ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc.

On je, upitan da li zvanični Beč lobira kod Hrvatske da ne blokira otvaranje daljih poglavlja sa Srbijom, rekao da je Austriji od velikog značaja verodostojna perspektiva članstva u EU za zemlje zapadnog Balkana.

„Dalje približavanje EU, tako i više stabilnosti i blagostanja, je u našem neposredom interesu”, naglasio je Kurc u izjavi Tanjugu.

On je podvukao da je Srbija važno sidro stabilnosti u regionu.

 

 

 


Izvor: Politika

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Hrvatska blokirala dalji put Srbije u EU

* Obavezna polja