Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot je rekao da je važno da se zna gde je Srbija i gde je Kosovo.

On je gostovao u jutarnjem programu Prve TV, a jedna od tema je bilo i pismo predsednika Srbije Aleksandra Vučića njegovom kolegi Donaldu Trampu.

“U potpunosti se slažem sa Vučićem, važno je da se obe strane vrate za sto i da se dijalogom dođe do sveobuhvatnog rešenja. Takse su prepreka. Tramp je Vučiću u pismu naveo da postoji stvarna prilika da se narednih meseci postigne dogovor i da se ne propusti prilika“, rekao je Skot.

Dodao je da bi sve bilo odavno rešeno da je tako jednostavno.

“Svaki sporazum zahteva kompromis sa obe strane. To ne može da se nameće spolja, to mora da dođe odavde i to treba da bude sporazum koji je trajan i sprovodiv, ne samo na papiru, već da se realizuje. Ne možemo nikoga naterati, u interesu Srbije i Kosova je da dođe do dogovora. Trebalo bi da žele da se vrate za sto i mislim da žele“, naveo je Skot.

Ambasador je naveo da je izrazu razgraničenje dato previše značaja.

“Jasno je da granice moraju da budu jasne i to je element sveobuhvatnog sporazuma, pored pitanja upravljanja resursa, prava srpske zajednice, pitanja platnog prometa, nestalih, ratnih zločina. Ipak, treba da se zna šta je linija, gde je Srbija, a gde Kosovo. Mapa Srbije u SAD i mapa Srbije u Srbiji se razlikuje“, istakao je Skot.

To je ilustrovao primerom da se, kada u knjižari u SAD kupi geografsku kartu Srbije, ona u velikoj meri razlikuje od mape koju kupi u Beogradu.

Upitan koja je mapa za njega tačna, Skot kaže da za SAD ta mapa ima u vidu granice koje je Kosovo imalo kao autonomna pokrajina, te dodao da suverene zemlje mogu da donose odluke o svojim granicama, a da su za SAD i Srbija i Kosovo suverene države.

Upitan kakav odgovor Beograd može da očekuje od američkog predsednika Donalda Trampa na pismo koje mu je uputio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Skot kaže da je odgovor već poznat jer se SAD zalaže za ukidanje taksi.

„Predsednik Tramp je u pismu Vučiću rekao da veruje da imamo priliku da dođemo do sporazuma i trebalo bi da je iskoristimo, bilo bi šteta da ona prođe“, rekao je Skot.

On je rekao da, prema njegovom mišljenju, sporazum mora da bude postignut direktno i ne može ga nametnuti spolja ni EU, ni SAD, Rusija ili neko drugi.

„To mora da dođe odavde, sporazum koji je trajan mora biti sporazum koji će biti sprovodiv, da nije samo na papiru već se može realizovati, koji pomaže bezbednosti u regionu i u tom pravcu ćemo delati, ali to ostavljamo pregovaračima“, rekao je Skot.

Upitan da li SAD može da „natera“ bilo koju stranu da sednu za pregovarački sto, Skot je rekao da je u interesu Srbije i Kosova da se dođe do sporazuma i da bi dve strane trebalo da žele da se vrate i da misli da one to i žele.

Dodao je da se problem taksi koje je Priština uvela na proizvode iz Srbije mora prebroditi, nakon čega bi se radilo na sporazumu o normalizaciji.

Nema šumova u komunikaciji sa Vučićem

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot izjavio je danas da ne postoje šumovi u komunikaciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da su saglasni u većini pitanja.

„Predsednik Vučić govori fantastično engleski jezik, tako da nema nikakvog šuma, dobro se razumemo i kada govorim srpski. Ne slažemo se uvek, ali prijatelji ne moraju uvek da se slažu. Otvoreno razgovaramo čak i o stvarima o kojima se ne slažemo“, rekao je Skot za TV Prva.,

Odgovarajući na pitanje da li postoje „šumovi“ na relaciji sa predsednikom Srbije on je rekao da se slažu u većini stvari kao što su podrška srpskom putu u EU, zatim važnost mira i stabilnosti u regionu, kao i da se dođe do kompromisa za kosovsko pitanje kako bi išli napred.

„Ponekad se ne slažemo o spoljnopolitičkim pitanjima. Želeo bih da Srbija više podržava neke spoljnopolitičke stavove EU, nego što je to bio slučaj u prošlosti. Mislim da je on opredeljen za istu stvar kao i ja“, istakao je Skot.

Upitan o saradnji sa Vladom Srbije i kako je ocenjuje on je rekao da nije u školi i da ne želi nikom da daje ocene, ali da je zadovoljan saradnjom sa srpskim ministrima i da sa njima ima otvoren dijalog.

„Srbija je suverena i nezavisna zemlja i može da bira spoljnu politiku. Srbija je izabrala strateški cilj pridruživanje EU. To je cilj koje SAD podržavaju i žele da pomognu Srbiji na tom putu. Optimista sam što se tiče pravca kojim Srbija ide, želeo bih da napredak bude brži“, poručio je Skot.


Izvor: B-92, Prva televizija, Tanjug

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Kajl Skot – U potpunosti podržavam Vučića

* Obavezna polja