Жалбено веће Механизма у Хагу осудило је данас на доживотни затвор првог председника Републике Српске Радована Караџића (73) због геноцида у Сребреници и злочина прoтив човечности, кршења закона и обичаја ратовања.

Овом одлуком преиначена је првостепена пресуда Трибунала у Хагу, којом је у марту 2016. година осуђен на 40 година.

Иако је одбацило махом све жалбене наводе, и тужилаштва и одбране, Жалбено веће сматра да казна од 40 година није била адеквaтна.

„Жалбено веће је сагласно са Тужилаштвом да је казна неадекватна с обзиром на тежину Караџићевих кривичних дела, као и да је казна претресног већа неразумна и неправична“, рекао је у образложењу одлуке председник Жалбеног већа судија Ван Јосен из Данске.

Он је додао да је претресно веће погрешило када је изрекло казну од 40 година.

Караџић је поново осуђен за 10 од 11 тачака оптужнице.

Жалбено веће Механизма у Хагу потврдило је да Радован Караџић (73) није крив за геноцид над муслиманским становништво у седам општина БИХ у периоду од 1992. до 1995.

Овом одлуком потврдило је првостепену пресуду у делу којим је по овој, првој и јединој од 11 тачака оптужнице, био ослобођен оптужби.

Караџић је осуђен по тачкама:

 1.  Није крив по тачки један за геноцид у седам општина БИХ у периоду 1992—1995. Жалбено веће сматра да није било геноцида на територији општина Братунац, Приједор, Власеница, Зворник, Сански Мост, Фоча и Кључ почињен геноцид, али јесте утврдило да су почињени други ратни злочини у тим општинама од 1992. до 1995, који су били координирани из врха Републике Српске.
 2.  Крив је по тачки два за геноцид у Сребреници
 3.  Крив је за прогон цивила и злочине против човечности
 4.  Крив је за истребљење становништва
 5.  Крив је за убиства, злочин против човечности
 6. Крив је за убиства, кршење закона и обичаја рата
 7. Крив је за прогон и депортације, злочин против човечности
 8. Крив је за нехумана дела, насилно премештање и друге нечовечне злочине
 9. Крив је за кршење закона и обичаја ратовања
 10.  Крив је за незаконите нападе на цивиле
 11. Крив је за узимање талаца, припадника Унпрофора

Жалбено веће сматра да је судско веће, које је изрекло првостепену пресуду, правилно закључило да није било геноцида на територији општина Братунац, Приједор, Власеница, Зворник, Сански Мост, Фоча и Кључ, али да јесу почињени други ратни злочини у тим општинама од 1992. до 1995, који су били координирани из врха Републике Српске.

Осим једног делимично усвојеног захтева (број 31) Караџића, сви остали наводи из жалбе су одбијени, поред осталог и онај којим је оспоравао правичност суђења.

Према ставу жалбеног већа одбрана Радована Караџића није успела да докаже да није крив за масакр у Сарајеву, на Маркалама, као ни за „терорисање становника Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем током вишегодишње опсаде главног града БиХ“, рекао је председник Жалбеног већа Ван Јосен.

Веће је, како је додао, утврдило да је Караџић знао и за убиства у јулу 1995, након пада Сребренице.

„Жалбено веће није нашло грешке у резоновању првостепених судија у вези с прогоном Бошњака с подручја Сребренице“, навео је судија Ван Јосен.

Прогон Бошњака са подручја Сребренице се односи на присилно пресељење жена, деце и стараца са подручја Сребренице, а касније убиствима мушкараца и дечака, подсетио је судија.

Такође није доказао да није имао намеру да почини геноцид, као и да није, као вођа босанских Срба, кажњавао оне који су чинили злочине, додао је судија.

„Караџићеви наводи да је он проглашен одговорним за то само зато што је председник јесу неуверљиви“, пренео је судија Ван Јосен.

„Према ставу Жалбеног већа, одбрана није успела да докаже ни да је веће донело погрешне закључке у пресуди у којој је осуђен за злочине у 20 босанских места“, рекао је председник Жалбеног већа.

Говорећи о узимању припадника Унпрофора за таоце 1995. године, жалбено веће је сматра да Караџић није успео да докаже да је особље УН законито приведено.

Након изрицања казне, у судници су се могли чути пљесци, али и звиждуци.

Караџић је пресуду саслушао мирно седећи на свом уобичајеном месту месту.

Читање сажетка пресуде, трајало је око сат времена са одложеним преносом од 30 минута из безбедносних разлога.

Прва реакција Караџића: „Ово је њихова правда“

Горан Петронијевић, адвокат Радована Караџића, пренео је за РТРС прве речи бившег председника РС након изрицања пресуде, којом је осуђен на доживотну казну затвора.

„Ово нема везе с правом, ово је њихова правда“, рекао је, према речима Петронијевића, Караџић.

А Питер Робинсон, адвокат бившег председника Републике Српске Радована Караџића, рекао је данас да његов клијент осећа “моралну одговорност” за ратне злочине почињене током оружаног сукоба 1992-1995, али се не слаже са међународним судом за ратне злочине да он сноси “индивидуалну кривичну одговорност”.

Робинсон је то изјавио данас након што је Жалбено веће Механизма за међународне кривичне судове у Хагу подржало пресуду Караџићу за геноцид, злочине против човечности и ратне злочине као вођи босанских Срба за време рата и повећало му казну са 40 година на доживотни затвор.

Он је рекао да је Караџић решен да настави борбу да скине љагу са свог имена.

“Караџић каже да је данас политика тријумфовала над правдом. Жалбено веће је прешло преко неправедног суђења и нефер пресуде”, рекао је Робинсон.

Он је навео да је Караџић “позвао своје присталице да се не упуштају у било какво насиље”. 

Лука Караџић – Поносан сам на брата

Брат Радована Караџића, Лука Караџић за Спутњик каже да се после пресуде свом брату, кога је Хашки трибунал осудио на доживотну казну затвора, осећа пун горчине.

„Био сам оптимиста пред ово, мада сам се плашио најгорег, али нисам очекивао да добије то што је добио. Синоћ када смо се чули, питам га какво је ово веће, нема Антонетија. Он ми каже, ово је малтене Мероново веће. И већ ми је синоћ оптимизам мало спласнуо“, каже Караџић.

Лука Караџић је поновио став да је Хашки трибунал нелегалан и нелегитиман и истакао заслуге свог брата за стварање Републике Српске.

„Ми смо поносни на њега, српски народ је поносан на њега, Радован је светла историјска личност, његовом заслугом је створена Република Српска. Они могу да раде шта хоће. Што народ каже, у њиховим је рукама и глава и сабља“, наводи Караџић.

Реакције у Републици Српској

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је пресуда првом председнику Републике Српске Радовану Караџићу „прилично арогантна и цинична“.

 

Он је оценио да је пресуда Караџићу и „део равнања рачуна медју ранијим пресудама Хашког трибунала“.

 

Наводећи да је Хашки трибунал требао да има мисију да обезбеди помирење медју народима, Додик је оценио да је помирење сада „још неизвесније и готово немогуће“.

Према његовим речима, РС одавно нема поверење у Хашки трибунал, што је потврдила и казна доживотног затвора Караџићу.

Додик је даље казао да већина људи у Републици Српској није очекивала ништа другачије од првостепене пресуде, већ само још већу казну.

„Боли неправда, јер је немогуће да о Караџићу и његовом наводном злочину прича Насер Орић (ратни командант муслиманских снага у Сребреници), који је починио убиства и злочине“, казао је Додик, пренела је РТРС.

Он је навео да Караџићу „нико није доказао да је наредио, учествовао у убиствима и био присутан за време убистава“, али му је судјено за ратне злочине, док за страдања Срба у Хрватској и од муслиманских снага нико од њихових функционера није одговарао.

„Створена је прича о наводној жртви и злочинцу, а за Србе је била предвидјена ова друга страна. За убиства почињена над Србима, а било их је много, па и у Сребреници, није било пресуда“, истако је Додик.

Председавајући Председништва БиХ одбацио је сваку везу пресуде Караџићу са статусом РС, додавши да је недопустива изјава хрватског члана Председништва БиХ Жељка Комшића, који покушава то довести у везу.

„Његова изјава ће отежати наше разговоре на политичком нивоу. Не може да буде геноцидна Република Српска, а да не буде геноцидна БиХ“, оценио је Додик.

Према његовим речима, Република Српска је легитиман део политичког система у БиХ и наставиће да живи.

„Позивам све људе на мирно понашање и да се боримо за наша права. Јачање Републике Српске је задатак свих нас и морамо показати да није онако како је пресудјивано“, закључио је Додик.

Механизам за медјународне кривичне судове (МИЦТ), наследник Хашког трибунала, осудио је данас Караџића на доживотни затвор за геноцид у Сребреници и злочине против човечности у БиХ, оценивши да је 40 година, колико је добио у првостепеном поступку, неодговарајућа казна.

Соња Караџић Јовичевић: Пресуда резултат политичког притиска

Посланица СДС-а и потпредседница Скупштине Републике Српске Соња Караџић-Јовичевић изјавила је да је данашња пресуда њеном оцу Радовану Караџићу који је био први председник РС, резултат политичког притиска.

Караџић-Јовићвић оценила је за РТРС да „пресуда нема никакве везе са правом и правдом, ни са чињеницама и доказима“.

„Јасно је о чему се овде ради. Морам, мећутим, да истакнем велики успех тима одбране. Нема геноцида у седам општина, тако да више нико нема право да Републику Српску проглашава геноцидном“, нагласила је она.

Механизам за мећународне кривичне судове (МИЦТ), наследник Хашког трибунала, осудио је данас Караџића на доживотни затвор за геноцид у Сребреници и злочине против човечности у БиХ, оценивши да је 40 година, колико је добио у провостепеном поступку, неодговарајућа казна.

Жељка Цвијановић: Политичка матрица којом се се покушава правосудним одлукама или пресудама попунити политички простор

Председник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је јасно да је постојала политичка матрица и да се покушава правосудним одлукама или пресудама попунити политички простор да би се све запаковало у причу која се уклапа у политичку причу црно-белог контекста у којој су једни криви и агресори, а други жртве.

„Изузетак је пресуда која се односила на Хрватску где су проглашени агресором и да су деловали на страној територији. Можда и реакције које се могу чути из Хрватске имају за циљ да се заборави на такав претходни догађај и квалификацију која је дата“, оценила је Цвијановићева.

„Поучени оним што се дешавало у претходном периоду и на основу искуства које смо имали, пратећи читав след догађаја када је реч о судовању Хашког трибунала, могли смо да изведемо закључак да ће се десити нешто попут овакве пресуде какву смо данас имали прилику да чујемо“, каже Цвијановићева.

У Републици Српској разочарани пресудом Караџићу

Званичници и странке у Републици Српској незадовољни су правоснажном пресудом Хашког трибунала бившем лидеру Срба у БиХ Радовану Караџићу, којом је осуђен на доживоту робију.

Председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић оценио је да је данашњом пресудом „потврђено уверење народа РС да је Хашки трибунал пристрасан, селективан и да је основан са циљем да Србе и њихове лидере прогласи искључивим кривцима за грађански рат у БиХ“.

„Хашки трибунал је кроз своју праксу измислио категорије ‘командна одговорност’ и ‘удружени злочиначки подухват’ које су, готово ексклузивно, резервисане само за српске официре и политичке представнике, при чему је некима чак пресуђено и за вербални деликт, без обзира што српски политички лидери нису починили ратне злочине за које су осуђени“, наведено је у Чубриловићевом саопштењу за јавност.

Он је оценио да Хашки суд није допринео помирењу у Босни и Херцеговини, због чега је, наводно, био основан, већ да је продубио раздор између народа у региону.

Портпарол владајућег Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Радован Ковачевић изјавио је да ће о Хашком трибуналу судити историја и да ће „све који су учествовали у његовом раду бити срамота што су били део политичког фалсификата“.

Кометаришући доживотну казну затвора изречену Караџићу, Ковачевић је агенцији Срна изјавио да су Срби „највеће жртве распада Југославије, од Словеније до Космета, а да за то нису добили никад правну сатисфакцију“.

„Сигуран сам да ће се за некога ко је потпуно необјективан и апсолутно пристрасан у будућности у српском народу говорити да је објективан као Хашки трибунал“, казао је Ковачевић.

Председник Српске демократске странке Вукота Говедарица изјавио је да је пресуда Караџићу политичка, неутемељена и скандалозно неправедна.

Говедарица је навео да он и СДС и даље сматрају да је Хашки трибунал „првенствено политичка институција“.

„Његов формални циљ је да процесуира одговорне за тешке ратне злочине, а суштински циљ Трибунала је наставак сатанизације српског народа. Оваквим казнама настоји се ударити трајни печат одговорности Срба за грађански рат у БиХ“, казао је лидер СДС-а са портал Српка.инфо.

Председник Партије демократског прогреса (ПДП) Бранислав Бореновић изјавио је да је пресуда првом председнику РС изузетно жестока и тешка и да ће бити тешко прихватљива за највећи део српског народа.

Бореновић је оценио да пресуда изазива различите емоције међу народима у БиХ, али да треба „мудро и хладне главе“ видети како даље у будућности градити позицију у којој ће сви народи у БиХ бити једнаки.

„Требамо градити неку врсту нормалне будућности. Међутим, свестан сам да ће бити изузетно тешко за највећи део српског народа прихватити овакву врсту пресуде“, рекао је он за Српска.инфо.

Према његовим речима, не треба занемарити чињеницу да је данашњом пресудом коначно стављена тачка на покушај да се геноцидом обухвати већи део територије РС. „Видели смо да то није успело“, истакао је Бореновић.

Некадашњи председник Народне скупштине РС Момчило Крајишник оценио је да ће пресуда много више штете него користи.

„Пресуда је страшна, не само због казне, већ и зато што она никоме неће донети користи, већ много штете“, рекао је Крајишник за Спутњик.

Некадашњи близак сарадник бившег председника РС изјавио је како не разуме зашто ниједан Караџићев захтев није уважен.

„Био сам судионик свих активности које је Караџић обављао и знам да никада није заговарао злочине, никада их није подржавао и никада их није вршио“, рекао је Крајишник.

Маја Коцијанчић – ЕУ очекује поштовање одлука Трибунала

Европска унија очекује да сви лидери у региону подрже одлуке међународних трибунала и да се уздрже од било каквих изјава или акција које доводе у сумњу независност или непристрасност процеса одлучивања, наводи се у писаној изјави портпаролке ЕУ за спољну политику Маје Коцијанчић поводом пресуде Радовану Караџићу.

У изјави се каже да коначна пресуда у предмету Караџић пред Међународним резидуалним механизмом за кривичне судове (ИРМЦТ) Жалбеног већа затвара случај који се односи на неке од најтрагичнијих догађаја у новијој историји Европе, који укључују ратне злочине, злочине против човечности и геноцид.

ЕУ изражава дубоко саосећање са онима који су изгубили своје вољене и онима који су преживели и у потпуности поштује одлуке Међународног кривичног суда за бившу Југославију (ИЦТY) и ИРМЦТ, навела је Коцијанчић.

Она је поновила потребу за пуном сарадњом са Међународним резидуалним механизмом за кривичне судове, као наследником МКСЈ.

ЕУ очекује да сви лидери у региону подрже одлуке међународних трибунала и да се уздрже од било каквих изјава или акција које доводе у сумњу независност или непристрасност процеса одлучивања, саопштила је Коцијанчич и напоменула да су порицање или ревизионизам у супротности са најосновнијим европским вредностима.

Међународно кривично правосуђе, навела је, не само да доприноси окончању некажњивости, већ и подстицању ширег поверења и помирења у Босни и Херцеговини и региону у целини.

ЕУ, такође, додаје се у изјави портпаролке ЕУ, подржава ефективно и ефикасно домаће процесуирање ратних злочина, које доприноси и прати рад међународних трибунала.

Помирење захтева поштену и чињеничну процену прошлости, која долази из друштава и окупља све стране у сукобу. Образовање и свест су кључни, поручила је Коцијанчић.


Извор: Агенције, ЦЕОПОМ-Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Караџићу доживотни затвор

* Обавезна поља