Na prvi pogled zvuči apsurdno, ali Malta i Kosovo – dva među najmanjim akterima u Evropi – maltretiraju Rusiju tako što, redom, sprečavanjem njenih vojnih preleta ka Venecueli i napadom na jednog člana osoblja Ujedinjenih nacija iz Rusije, što sve deluje kao deo američkog plana za izmenu percepcije kojim treba oslabiti moskovsku meku moć i na kraju potkopati afro–evroazijsku kontratežu.

Mejnstrim mediji su puni pripovesti o Rusiji koja navodno „zlostavlja“ manje nacije, dok se alternativni mediji nikada ne umore od priča o tome kako Sjedinjene Države rade isto, ali ni jedni ni drugi se do sada nisu pozabavili neobičnom činjenicom da su dva delatnika među najmanjima u Evropi nedavno maltretirali Rusiju.

Malta je onemogućila Moskvu da izvede prelet do Venecuele, dok je Kosovo nedavno nekažnjeno napalo jednog člana osoblja Ujedinjenih nacija. Iako su o oba incidenta odvojeno izveštavali i mejnstrim i alternativni mediji, oni nisu prikazani povezano kao deo plana koji podržava Amerika a koji treba da dovede do promene percepcije čime bi se potkopala meka moć Moskve. Preovlađuje gledište kako su velike sile isuviše jake da bi ih maltretirale male države, posebno jedan entitet koji Rusija čak i ne priznaje kao „nezavistan“. Međutim, ovo stanovište je potkopano nakon onoga što su Malta i Kosovo nedavno učinili Rusiji, a što čini da Moskva deluje slabo u očima sveta.

Ovde nije posredi samo interpretacija autora ovog teksta, pošto je i popularni alternativni medij Saut Front (South Front) objavio članak o incidentu na Kosovu u kojem analizira stvari na sledeći način (naglašavanja preuzeta iz originala):

 „Cilj akcije bio je da pokaže Srbima kako ne mogu da dobiju i da neće dobiti realnu podršku od Rusije. Ova provokacija je izvedena s namerom da demonstrira Balkanu, Evropi i celom svetu da sadašnje rusko političko vođstvo nema niti volje niti sredstava da utiče na situaciju na Balkanu. Svi čekaju na ruski odgovor. U postavljenoj situaciji Rusija bi sačuvala svoj obraz tako što bi sa jezika izjava prešla na jezik ultimatuma i stvarne akcije protiv i kosovarskog i albanskog vođstva. Ako Rusija prećuti ovu provokaciju, njen položaj na međunarodnoj sceni biće potkopan. Ruski ugled među Srbima biće dodatno narušen, a koncept „evropskih integracija“ steći će dodatnu snagu“.

Pripadnik Umnika Mihail Krasnoščenko posle napada kosovskih specijalaca

Procena „Saut fronta“ je ispravna, čak iako nagoveštava na osnovu „puste želje“ ishod u kome Rusija čini zauzvrat nešto opipljivo Kosovu*. To se neće desiti, baš onako kao što se nije desilo u vezi sa malteškom provokacijom.

Rusija jednostavno nema političku volju da aktivno odgovori na bilo koju [od ovih provokacija], a kamoli da to učini disproporcionalno, što za one koji poznaju realna ograničenja ne mora nužno da predstavlja znak slabosti ali može lako biti prikazano na taj način slabo obaveštenoj i veoma povodljivoj međunarodnoj javnosti.

Namera tih poteza je da se izgradi narativ o „Davidu protiv Golijata“ u kome evropski autsajderi „stoje spram“ Rusije i čak lično predsednika Putina. Krajnja namera je remećenje moskovskog Afro–evroazijskog uravnotežavanja tako što će druge države i posebno velike sile biti inspirisane da ispitaju granice [ruskih] odgovora.

Konkretno, neki od novih ruskih partnera pa i tradicionalni suparnici mogu da počnu da igraju oštrije sa Rusijom kako bi videli koliko daleko mogu da idu u ostvarivanju svojih interesa na strateški račun Moskve, što može da potkopa pažljivo izgrađenu spoljnu politiku baš u trenutku kada ona proživljava dve osetljive sistemske tranzicije kod kuće pa joj stoga to može izazvati mnoštvo neočekivanih problema.


Izvor: Euroasia Future/Stanje stvari

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Kosovo i Malta maltretiraju Rusiju

* Obavezna polja