BRISEL – Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini saopštila je večeras da je u razgovoru s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem ponovila da je neophodno ukidanje taksa na robu iz centralne Srbije kako bi što pre bio nastavljen dijalog Beograd-Priština.

„Razgovarala sam s predsednikom Hašimom Tačijem: ponovila sam da takse moraju da se ukinu kako bi dijalog bio nastavljen što pre”, napisala je Mogerinijeva na svom Tviteru, preneo je Tanjug.

Ona je dodala da je normalizacija odnosa ključna za Kosovo, Srbiju, Zapadni Balkan, EU.

„Nema više vremena za gubljenje”, poručila je Federika Mogerini.

Oglasio se i Tači koji je zahvalio visokoj predstavnici i naveo da je Kosovo posvećeno i ujedinjeno u cilju da zatvori „bolno poglavlje prošlosti kroz dijalog sa Srbijom uz posredstvo EU”.

„Sveobuhvatni mirovni sporazum doneće pomirenje između naše dve zemlje i omogućiti članstvo Kosova u UN, EU, NATO”, napisao je Tači.

Tači traži „ukidanje povoda“ koji ometa nastavak dijaloga

Predsednik Kosova Hašim Tači zatražio je danas ukidanje povoda koji ometa nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, ne spominjući direktno da traži ukidanje takse.

„Stav EU i SAD je jasan i ne ostavlja mesta slobodnim intepretacijama. Treba odmah ukloniti pretekst koji koristi Srbija za blokadu dijaloga. To bi potvrdilo naše opredeljenje za mirovni sporazum i još više čuvalo i jačalo naše savezništvo sa EU, NATO i posebno sa SAD“, napisao je Tači na Fejsbuku.

Tači je podvukao da je dijalog jedini način rešavanja problema Kosova i Srbije i da je to suštinski razlog zašto je Kosovo uvek bilo konstruktivno i nije bežalo od dijaloga.

„Dosadašnje iskustvo Kosova u pregovorima je pozitivno, počevši od Rambujea, Beča, ali i Brisela. Postojeći dijalog o normalizaciji kojim posreduje EU stvarno je mnogo trajao, ali sada imamo momentum koji ne treba izgubiti kako bi se (dijalog) okončao“, napisao je kosovski predsednik.

Tači je istakao da je dijalog do sada uvek bio bez uslovljavanja sa bilo koje strane.

„To je bio i treba da ostane princip vodilja. Zato je u celosti neprihvatljivo da je Srbija uslovila nastavak dijaloga koristeći kao pretekst ukidanje taksi na njene proizvode“, istakao je Tači.

On je rekao da je zbog takvog destruktivnog ponašanja Srbije danas telefonom razgovarao sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini.

„Ovom sam prilikom izrazio naše uznemirenje zbog bezrazložnog uslovljavanja Srbije, što onemogućava nastavak dijaloga“, kazao je Tači.

Rada Trajković – Sporazum u februaru

Srpska političarka sa Kosova i Metohije Rada Trajković rekla je danas FoNetu da će, prema njenim saznanjima, sledeće sedmice biti suspendovana taksa za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a da će, „najverovatnije do kraja februara“, Aleksandar Vučić i Hašim Tači potpisati sporazum od tri tačke.

Prema njenim rečima, u jednoj od tačaka biće navedeno „da Srbija nema ništa protiv da Kosovo bude član međunarodnih organizacija“.

Trajković je rekla da je narod u Gračanici, kao i na čitavom Kosovu i Metohiji „potpuno zbunjen“ i da su Srbi, posebno u enklavama, veoma uplašeni za svoju budućnost. Što se tiče suspendovanja takse, Trajković kaže da se očekuje da članovi Vlade Kosova naredne sedmice preglasaju premijera Ramuša Haradinaja i na taj način bi se izbegli vanredni izbori. Ističući da se čitav paket tumači kao američki projekat, Trajković kaže da je velika zbunjenost i među Albancima i da ne zna čime će to da rezultira.

Na pitanje kako tumači izjavu komandanta NATO krila za Evropu admirala Džejmsa Foga da u sporazumu koji je potpisao Tači 2013. godine stoji da Kosovske bezbednosne snage ne mogu da ulaze na sever bez isključive saglasnosti KFOR-a, Trajković je rekla da to znači da Tači to nije mogao da potpiše sam sa sobom.

„On je taj sporazum potpisao sa Vučićem, čime je Beograd praktično prihvatio da Vojska Kosova bude formirana kao jedan od glavnih elemenata suvereniteta Kosova, ali da na sever može da pređe samo uz odobrenje komande KFOR-a“, navela je Trajković. Dodala je da i Srbija ima sličan sporazum da ne može da uđe sa vojnim snagama na sever Kosova bez odobrenja komandanta KFOR-a, tako da je osećaj da je sever Kosova nešto što će biti definisano sporazumom Tačija i Vučića u februaru.

Govoreći o mogućem razgraničenju, Trajković kaže da Albanci govore da će im pripasti 90 odsto teritorije severa Kosova. Na pitanje da li veruje da je Haradinaj dobio obećanje da podela neće biti definisana ugovorom koji će potpisati Vučić i Tači, Trajković je rekla da „prema albanskim izvorima, on nije dobio garanciju od Džona Boltona za teritorijalnu celovitost Kosova, koju je tražio kao uslov za ukidanje taksi“.

Veselji: Koalicija pada ako partnerstvo sa SAD bude narušeno

PRIŠTINA – Predsednik parlamenta i lider DPK, najuticajnije članice vladajuće koalicije, Kadri Veselji, izjavio je danas da će odmah napustiti tu poziciju, ako bude narušeno partnerstvo sa SAD, zbog odbijanja kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da suspenduje takse nametnute Srbiji i BiH.

Kadri Veselji – JU tjub

„Onog dana kada partnerstvo sa SAD bude narušeno, koalicija ć se raspasti, a ja ću napustiti poziciju predsednika parlamenta. Otići ću i niko neće moći da me zaustavi. Govorimo o partnerstvu koje je od vitalnog značaja za Kosovo. Nezavisna i suverena država može imati samo koristi od SAD. Ovo je moj konačni odgovor”, poručio je Veselji, piše prištinska „Bota sot”, a prenosi Tanjug.

Aktivnost političkih i institucionalnih lidera u Prištini je danas utihnula u odnosu na prethodne dane, a njihove izjave su ostale nepromenjene.

Haradinaj je na komemoraciji povodom 575 godina od smrti Skenderbega ponovio da vladina mera prema Srbiji i BiH neće biti suspendovana, kao i da ona nije uperena protiv SAD, već protiv Srbije i Rusije.

Ministar Palj Ljekaj je, reagujući na Veseljiviju izjavu, rekao da „žali one koji dovode u pitanje partnerstvo Prištine sa SAD”.

Analitičar Haki Abazi povodom aktuelne situacije kaže da se zna da je Hašim Tačim „zmija”, a da je u međuvremenu Veselji postao „lisica”.

Tačija i Veseljija, Abazi optužuje da su odgovorni za stvorenu atmosferu, kako je rekao, „propasti države”.

Pritom, navodi se, on podseća da su i Tači i Veselji svojevremeno hteli da ponište odluku parlamenta o formiranju Sepcijalnog suda, uprkos tada žestom američkom protivljenju.

SAD su taj pokušaj ukidanja te odluke nazvale „zabijanje noža u leđa”.

„Ako je Tači zmija, Veseli je lisica. Obojica su stvorila ovu zagrobnu atmosferu u kosovskoj politici i pre potonuća države Kosovo. Skrivanje iza prijateljstva sa SAD je neodgovorno i nedopustivo”, rekao je Abazi.

Prema njegovim rečima, „njihova igra je tako prljava i sve je to spektakl”.

„U njihovim izjavama nema iskrenosti, Veselji je licemer koji nije svestan siromašnih… Njihova igra je toliko prljava da se samo politički naivni upuštaju u tu igru. Ono što se dešava je novi talas drama i spektakla koji su doveli do napetosti, jer se otkrivaju zaostali milioni beneficija za članove porodice, poljoprivrednike, političare, masovnu korupciju i pokušaji kupovine novinara i blogera za pokrivanje svih kriminalnih radnji u privredi”, naveo je Abazi.

Haradinaj – Takse ostaju

KLINA – Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, svaku priliku koristi da iznova ponovi da nametnute stopostotno uvećane takse na proizvode iz Srbije i BiH neće biti ukinute, kao i da ta mera nema nikakve veze sa SAD, već je, kako kaže, doneta protiv Rusije i Srbije.

Haradinaj je to rekao danas na komemoraciji povodom 575 godina od smrti Đerđa Kastriotija Skenderbega u Klini.

On je rekao da je odluka o nametnutnom porezu doneta protiv Rusije i Srbije jer su, kako je rekao, intenzivno radili protiv priznanja kosovske nezavisnosti i blokadi članstva Prištine u Interpolu.

Haradinaj tvrdi da Priština nikada ničim nije uslovljavala dijalog sa Beogradom, piše prištinska „Koha” a prenosi Tanjug.

Tači ne želi Ruse za pregovaračkim stolom

PRIŠTINA – Ne treba stvarati okolnosti koje bi dovele Rusiju za pregovarački sto, kaže kosovski predsednik Hašim Tači povodom predloga Ramuša Haradinaja o međunarodnoj konferenciji za Kosovo, što je on postavi kao jedan od uslova za ukidanje taksi na robu iz Srbije.

„Proces dijaloga vodi EU i ima punu podršku SAD, tako će se ostati i u budućnosti. Ne treba da stvaramo okolnosti koje bi pogodovale Rusiji da dođe za sto. Mislim da treba da imamo puno poverenje u EU i SAD, bez uključivanja faktora koji nisu priznali nezavisnost Kosova i nemaju simpatije prema budućnosti Kosova u NATO i EU”, kaže on.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, nakon sastanka kosovskih lidera sa američkim ambasadorom Filipom Kosnetom ranije danas u Prištini, na kojem je ponovljen zahtev Vašingtona da se ukinu takse, Tači je vodećim funkcionerima u institucijama poručio da preduzmu „pametne i strateške korake” kada je u pitanju suspenzija odluka vlade o taksama.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, Tači je ponovio da niko ne može da bude iznad interesa strateškog partnerstva Kosova i SAD.

Na pitanje o današnjem sastanku sa Kosnetom, Tači kaže:

„Sastanak sa institucionalnim i političkim liderima ticao se mog ohrabrenja za poduzimanje potrebnih, pametnih i strateških koraka za zemlju. Cenim njihovo angažovanje za zajedničke sastanke o sledećim koracima koje treba da poduzmu institucije, u još boljoj koordinaciji sa SAD-om i EU, a u vezi budućnosti važnih procesa koji su i od suštinskog značaja za Kosovo.„

Upitan da li je i ukidanje taksi bi jedan od njegovih zahteva, on kaže da je to bila odluka vlade i vladajuće koalicije i o daljim koracima pregovaraju koalicioni partneri i vlada.

Upitan kakve posledice mogu biti po Kosovo, ukoliko ne podrži zahtev SAD-a, Tači kaže da se „ni po koju cenu i ni pod kojim okolnostima partnerstvo neće odbiti”, prenosi Tanjug.

„Strateška saradnja Kosova i SAD je od suštinskog značaja, iznad svake dnevne politike. Niko i nikakva druga agenda ne stoji iznad interesa strateškog partnerstva Kosova i SAD. Dakle, nijedna osoba i nikakva druga agenda”, naveo je on.


Izvor: Agencije, CEOPOM-Istina

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Kosovo ukida takse, Vučić potpisuje stolicu u UN?

* Obavezna polja