PRVOM OSNOVNOM JAVNOM TUŽILAŠTVU U BEOGRADU

Oštećeni: Srpski centar ekologije, Dositeja Obradovića 60 Lazarevcac, čiji je punomoćnik adv. Stefan Stefanović iz Valjeva

Oštećeni podnosi sledeću

KRIVIČNU PRIJAVU

Protiv:

  1. NN lica;
  2. Nađa Duhaček, iz organizacije „Centar za ženske studije“, adresu pribaviti službenim putem preko MUP-a PS Beograd;

 

Zbog osnovane sumnje da su:

Dana 05.03.2019. godine u dvorištu ispred Crkve svetog Marka na adresi Svetog Marka bb Park Tašmajdan u Beogradu, uračunljivi, svesni svoga dela, njegovih posledica i želeći izvršenje istog, oskrnavili spomenik blaženopočivšeg Patrijarha srpskog gospodina Pavla, tako što su na spomenik zakačili platno-„kecelju“ ljubičaste boje sa belim slovima na kojima je latiničnim pismom pisalo „Abortus je žensko pravo“, i time oštetili javno dobro skrnavljenjem spomenika, povredili verska i nacionalna osećanja i svest i time su izazvali i raspirivali nacionalnu i verske mržnju prema oštećenim i prema svim građanima Republike Srbije koji je izjašnjavaju kao pravoslavni Srbi, čime su izvršili krivično delo iz člana 317 stav 1 u vezi sa stavom 2 Krivičnog zakona Republike Srbije;

OBRAZLOŽENJE

Njegova svetost arhiepiskom pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski gospodin Pavle bio je 44. vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda od 1990. godine do 2009. godine.

U narodu je ostao upamćen kao omiljeni patrijarh, umerenih reči i dela, te je zbog svog uzornog i skromnog ponašanja i produhovljenosti – proglašavan za svetitelja još za života.

Dana 05.03.2019. godine u dvorištu ispred Crkve svetog Marka na adresi Svetog Marka bb – Park Tašmajdan u Beogradu, izvršioci ovog krivičnog dela, pripadnici raznih feminističkih organizacija, oskrnavili su spomenik blaženopočivšeg Patrijarha srpskog gospodina Pavla, tako što su na spomenik zakačili platno-„kecelju“ ljubičaste boje sa belim slovima na kojima je latiničnim pismom pisalo „Abortus je žensko pravo“.

Jedna pripadnica feminističke organizacije „Centar za ženske studije“ Nađa Duhaček je u javnom govoru gostovanjem na Televiziji Prva u emisiji „Jutarnji program kod Jovane i Srđana“ 07.03.2019. godine, javno priznala da je zakačila kecelju na spomenik patrijarhu Pavlu.

Dokaz: Pribaviti snimak Jutarnjeg programa na Televiziji Prva u emisiji „Jutarnji program kod Jovane i Srđana“ 07.03.2019. godine u periodu od 09,00 časova do 10,00 časova.

Izvršenje ovog krivičnog dele je ne samo podložno krivičnoj odgovornosti nego je i nezakonito i neustavno. Naime, suprotno članu 43 Ustava Republike Srbije kojim je proklamovana Sloboda misli, savesti i veroispovesti, ovakvim izvršenjem krivičnog dela koje se nikako ne može nazvati sloboda misli i uverenja, iz razloga što postiče versku i nacionalnu mržnju, i shodno Ustavu Republike Srbije takva aktivnost se mora sprečiti i ograničiti zakonom.

A suprotno Zakonu o javnim dobrima i to članu 7 kojim je propisano da se javno dobro ne može uništiti, oštetiti ili bez saglasnosti menjati mu izgled, svojstvo ili namena.

Na osnovu svega navedenog, smatramo da je osumnjičeni izvršio navedeno krivično delo, te molimo tužilaštvo da nakon sprovedene istrage podigne optužni akt, kako bi isto lice bilo oglašeno krivim i kažnjeno po zakonu.

U Beogradu, dana 07.03.2019. godine

Punomoćnik
Advokat
Stefan Stefanović

Srpski centar ekologije
predsednik Željko Stojković


Izvor: NSPM

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Krivična prijava za skrnavljenje spomenika Patrijarhu Pavlu

* Obavezna polja