Председник Србије Александар Вучић рекао је да га је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на данашњем састанку упознао са забрињавајућим информацијама које се тичу различитих планова и идеја по питању решавања косовске кризе.

Вучић је истакао да је са Лавровом разменио мишљења о читавом низу питања, а да је кључна тема била однос две земље у међународним оквирима и подршка Русије интегритету Србије и ситуације на КиМ.

„Када о томе говорим, добили смо одређене оцене Руске Федерације, односно министра Лаврова, које су мене као председника додатно забринуле, а тичу се различитих планова и идеја по питању решавања косовске кризе. Не желим никог да обмањујем и да скривам од јавности: очигледно нас чека тежак период, у ком ћемо се суочити са великим притисцима да би се остварили неки планови које ни званично ни незванично нисмо добили, али на основу оцена наших руских пријатеља, чини се да ћемо морати да будемо врло пажљиви у праћењу сваке идеје која нам се буде представила“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Уз захвалност Русији што пружа подршку Србији и у Уједињеним нацијама и у свим међународним форумима, Вучић је рекао да је договорено да се Србија са Русијом консултује готово на дневном нивоу, истичући да је једно јасно: „Ако би било када и на било ком месту требало да дође до решења, за било које решење је потребна сагласност Русије, и због Савета безбедности, и због тога што ми не желимо да сви други буду консултовани, а да Русију нико ништа не пита.“

Како је додао, Русија је подржавала дијалог под окриљем ЕУ, док је Србија спремна да саслуша све друге политичке актере и њихове идеје, али Србија ће умети да заштити своје виталне националне интересе, без обзира на цену коју ће морати да плати.

Захвалан сам председнику Путину и Лаврову на личном ангажману, на жељи да увек буду са српским пријатељима и ми то умемо да ценимо и показаћемо то у будућности, нагласио је српски председник.

Сваког Видовдана се све покаже

Он је подсетио да би за три дана требало да путује у Москву, где ће имати састанак с председником Путином и додатно разменити оцене и сазнања која имамо о догађајима на међународној арени и о томе како и на који начин Србија може да издржи и на најбољи могући начин сачува своје интересе.

Очекују га, каже, и разговори са највишим европским званичницима у наредних 4-5 дана, а онда ће наша делегација ићи у Вашингтон, о чему је такође разговарао с Лавровом.

„Што се тиче војно-техничке сарадње, она је увек била коректна и изразито пријатељска и очекујем да Србија настави са даљим снажењем својих капацитета, јер не жели да угрожава било кога, али жели да буде снажнија и боље заштићена него раније“, рекао је Вучић.

Било је речи о предстојећој посети председника Путина, али и о, како је рекао, годишњици Дејтона, када ће бити покушаја да се стави нови терет на леђа српском народу.

„За нас је важно да водимо рачуна и о СПЦ, чији је опстанак угрожен у региону. Верујем да ће и долазак председника Путина на отварање величанственог Храма Светог Саве значити јачање не само наших културних и религиозних веза, него и да ће додатно оснажити позиције СПЦ“, рекао је Вучић.

Он је поручио да су тешка времена пред Србијом и да зато морамо да будемо снажни и уједињени и свесни да само тако уједињени можемо да заштитимо наше интересе.

„Кад кажем тешка, онда су то можда најтежа од самопроглашења Косова. Важно је да добро разумемо своју позицију и будемо довољно снажни, увек спремни за разговор и компромис, али снажни да одбацимо ултиматуме“, навео је српски председник.

Он је додао да би за три или четири дана, требало да отпутује у Москву где ће имати састанак са председником Путином.

“Где ћемо додатно разменити оцене, искуства и сазнања које имамо о догађајима и односима на међународној арени и како Србија може да издржи и на најбољи могући начин сачува своје интересе.

Вучић је нагласио и да га очекују и разговори и са највишим европским званичницима у наредних четири или пет дана.

“Онда ће наша делегација ићи у Вашингтон, о чему смо такође данас разговарали”, казао је Вучић.

Војно-техничка сарадња је, наводи, увек била пријатељска.

“Очекујем да Србија даље настави са снажењем свог капацитета. Србија не жели да угрожава било кога, али жели да буде снажнија и боље заштићена него раније”, казао је Вучић.

Уз захвалност за гостопримство, Лавров је рекао да су две земље јединствене на очувању историјске правде и томе да се не дозволи ревизија резултата Другог светског рата, те да се очекује посета Вучића Москви, где ће присуствовати Паради. Он је такође још једном поздравио војну неутралност Србије.

Лавров са Вучићем и Дачићем – Фото: ФоНет/Александар Левајковић

Руски став по косовском питању се не мења

Кад је реч о косовском питању, Лавров је рекао да Русија полази од тога да ЕУ која има мандат посредника, не сме да се изолује од својих обавеза и мора да их испуњава поштено и бори се за реализацију већ постигнутих решења, пре свега о ЗСО, који је саботиран од албанске стране.

„Руски став по косовском питању се не мења. Подржаћемо било које решење које буде постигнуто на основу Резолуције 1244. Подсећам да је баш на инсистирање Русије у тој резолуцији потврђен територијални интегритет Србије“, рекао је Лавров и додао да свако решење мора да добије одобрење Савета безбедности, те да не смеју бити наметани вештачки рокови.

„Сложићемо се само са оном одлуком која ће одговарати Србима који бране сопствене законе. Осим тога, поводом 25. годишњице Дејтона, ми и наши српски пријатељи јединствени смо да ћемо се у овој ситуацији супротстављати покушајима да се другачије сагледају догађаји у региону. Има оних у региону који ревидирају историју и Другог светског рата, и деведесетих година. Нећемо то дозволити и бранићемо приступе који неће бити на штету Србије“, поручио је Лавров.

На питање о томе шта мисли о могућности да Србија потпише неки споразум, који би подразумевао признање Косова у замену за чланство у ЕУ и неки финансијски аранжман, Лавров је одговорио да је то питање за српски народ.

„Став председника Вучића знамо и више пута смо чули, а састоји се у томе да ће се у преговорима о косовском питању Београд руководити искључиво интересима српског народа“, рекао је Лавров.

Вучић о идеји да се Србија не противи чланству Косова у УН

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је идеја ЕУ да се Србија не противи чланству Косова у УН, али још не знају шта да нам понуде.

“Дакле, да не морамо формално да признамо Косово, али да се не противимо томе да добију столицу у УН. Очекујем да Европа каже да ћемо бити у чланству за неколико година, и онда нисмо у лакој ситуацији, али то није довољно. Србији мора да буде понуђено много више”, каже он за Вечерње новости.

Упитан да ли у Вашингтон путује са белом заставом, како прижељкују многи на западу, Приштини, али и Београду, Вучић каже да је бесмислено да ће било ко у делегацији Србије носити белу заставу.

“Ми имамо свој црвено-плаво-бели барјак, и носимо га и у срцу, имаћемо га и испред себе. Било је раније белих застава у име Србије безброј пута, и при томе су узвикивали херојске слогане. Ствари се мере по делима, а не речима које изговарате. То је за нас важна ствар, не можете да одбијете позив Беле куће, али…”, рекао је Вучић.

Вучић додаје да није у стању да наслути предлог Беле куће, али јесте шта би могао бити предлог ЕУ, а то је да нам кажу се ми не противимо чланству Косова у УН, али не знају шта да нам понуде. Председник је подсетио да је питање Косова измештено из УН и да Београд води такозване статусне преговоре под окриљем Европске уније и да то не може преко ноћи да се промени, али додаје да би волео ближу сарадњу између ЕУ и Беле куће, као и да не би имао ништа против да амбасадор из ЕУ буде присутан.

Вучић и Лавров на конференцији за штампу, Београд 18.06.2020 – Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

“Причао сам телефоном са Путином дуго о Косову и Метохији. Он је био добро припремљен. Имамо неке нове околности, па ћемо да видимо. Лајчак долази 22. јуна, дан после избора, па ћемо да видимо какви су планови ЕУ. Он вероватно долази са одређеним идејама. Ми не желимо да учествујемо у препуцавањима између Америке и Европе. Ја нисам чуо од Албанаца да су рекли да одустају од чланства у међународним институцијама, али ако јесу – у реду”, рекао је Вучић.

Говорећи о том разговору са Путином, и томе да ли ће га позвати да се укључи у дијалог Вучић каже да није суштина у томе ко ће све да игра, али да свако решење мора да буде у Савету безбедности УН.

“Мени је било веома важно то што је Путин рекао, а очекујем да то каже и Лавров, а то је да ће Русија прихватити све оно што Србија буде рекла. На Западу знају да морају да разговарају са Русима, али пре тога морају да разговарају са нама. Али немамо ниједан папир. Очекујем да током јула буду настављени преговори, имам одређене назнаке”, рекао је Вучић.

Председник Србије рекао је да не мисли да ће Америка да промени свој однос, нити ће то учинити Немачка и Француска, али да се Србија неће сагласити са захтевима Тачија.

“Биће тешко и бићемо изложени најтежим притисцима. Без обзира на то да ли ће се то дешавати у Бриселу или Белој кући”, рекао је он.

Упитан да ли би се директинијим укључивањем Доналда Трампа у преговоре актуелизовала тема разграничења, Вучић каже да то вероватно није могуће, јер је ЕУ три године потрошила да објасни како је свака идеја супротна независности Косова немогућа.

“Имали су подршку лажних националиста који су сматрали да ми можемо десетоструко више него што је реално. То је био проблем 90-их година, када смо губили будућност за своју децу. Све до проглашења независности Косова борили су се за то како да остану на власти да се додворе амбасадорима. Очигледно је да ће морати да се траже нека нова решења, али ја их сада, искрено, не видим”, рекао је Вучић.

Он је поновио да не говори оно што се људима свиђа и да неће да се додворава и додаје да види да неки певањем и све већим присуством на телевизијама желе да се додворе грађанима, али да они што их је више у јавности, имају мање гласова.

“Кад помисле да су нашли угао да ми нападају дете, пада им рејтинг. Неће људи такве приче, нису глупи. Кажу – сменићемо издајника, решићемо Косово. Тако вређају људе мислећи да су глупи. Предстоји тежак период, мораћемо да водимо рачуна о навлачењу конопца између САД и ЕУ, али мораћемо да будемо флексибилни, да пронађемо теме за разговор, да решавамо проблеме наших људи са КиМ, да сачувамо наше националне интересе”, рекао је он.

Према његовим речима, мора да се види и какав ће бити приступ албанске стране, јер са једне стране Хоти тврди да ће водити преговоре, а са друге је Тачи који каже да га не интересује ЕУ и да ће наложити дезинфекцију канцеларија после одласка Лајчака из Приштине и тако послати поруку Белој кући да га интересује само Америка.

Сусрет Дачића и Лаврова двојице старих пријатеља

Министар спољних послова Ивица Дачић поручио је после сусрета са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом да је Србија та која бира ко ће јој бити пријатељ и с ким ће да сарађује.

На питање новинара, на заједничкој конференцији после састанка, да ли тај растући притисак на Србију, због Кине и Русије, може да доведе до промене спољне политике после избора, укључујући и НАТО, Дачић је нагласио:

„С ким ћемо ми да сарађујемо и ко ће нам бити пријатељ — то је нешто што ми бирамо. Нико то не може да нам намеће. Ми имамо добре политичке односе и са Русијом и са Кином, али сматрам да имамо знатно слабије економске односе од политичких и да наша сарадња треба да буде још већа. А много већу економску сарадњу са Кином и Русијом имају те западне земље које нас нападају због тога.“Он је додао да Србија никада неће урадити ништа на штету својих пријатеља, јер ни наши пријатељи нису нити ће учинити нешто што је на нашу штету.

„А што се тиче НАТО-а, ми са њима имамо сарадњу кроз Партнерство за мир и друге програме, али питање чланства уопште није присутно у нашем јавном животу. Нико то ни не спомиње и сви то знају“, рекао је Дачић.

Ивица Дачић поклања Сергеју Лаврову гитару и микрофон, Београд 18.06.2020. – Фото: Бета/Огњен Стевановић

Упитан о примедбама западних званичника, међу њима наводно и шефа европске дипломатије Ђозепа Бореља, на рачун опредељења Србије да током пандемије вируса корона више сарађује са Кином и Русијом, него са ЕУ, Дачић каже:

„ЕУ је на почетку (пандемије) имала крајње проблематичан став по питању солидарности, прво међу чланицама Уније, а онда и према земљама изван Уније. Ми смо добили хуманитарну помоћ од Русије и Кине и на томе смо изузетно захвални. Од Кине смо добили прилику и да нешто купимо, мислим на респираторе. Знамо ко су наши пријатељи.“

Лавров: Бесплатна помоћ међу пријатељима је нормална ствар

На то се надовезао и руски министар, напоменувши да је и сам недавно разговарао са Борељом, те да он није имао никакве примедбе на рачун Русије и Кине када је реч о борби против вируса корона.

Он је додао да је и сам чуо примедбе о томе да је Русија искористила помоћ Србији и Италији током пандемије као пропаганду, да су то Потемкинова села и слично.

„Упозоравали су оне који су од нас тражили помоћ да Русија ништа не даје џабе. Али, ми имамо пословицу — свако прича о ономе што га боли. Ако неки западни аналитичари сматрају да неко некоме помаже и за то треба нешто да добије, онда значи, то су вредности у либералним круговима. У нашим круговима са Србијом и другим земљама који промовишу истинске хришћанске вредности, бесплатна помоћ је нормална ствар међу пријатељима“, рекао је Лавров.

Говорећи о посредничкој улози ЕУ у преговорима Београда и Приштине, Дачић је рекао да је Брисел, као гарант споразума, требало знатно више да се ангажује на питању његовог спровођења.

„Али, то је тактика спровођења једностраних потеза да би се заборавиле раније обавезе. Данас нико више не говори о ЗСО него о таксама, сад су сви задовољни укидањем такси, а нико не говори о ономе што је основа Бриселског споразума“, рекао је он.

На то је Лавров имао само један коментар:

„Појавио се добар неологизам — кредибилност.“

Дачић: Лавров, уз Путина, један од главних ослонаца за Србију

Шеф српске дипломатије рекао је да је његов колега из Русије, уз Путина, један од главних ослонаца за Србију.

„Србија је чврсто опредељена за даљи развој и продубљивање односа на бази стратешког партнерства. Задовољство је што ћемо, како је најављено у октобру, угостити Путина, када ће се десити важне ствари за Србију — од Храма Светог Саве до повратка странице Мирослављевог јеванђеља“, рекао је Дачић.

Дачић се захвалио Русији на доследној подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије, као и нашим напорима да питање Косова решимо мирним и дипломатским путем, путем дијалога, на бази компромиса, без фаворизовања неке од страна, нарочито када је речи о западним партнерима.

Русија је један од наших најзначајнијих економских партнера.

„Ово је сусрет пријатеља. Подржавамо позиције Русије и међусобно се подржавамо у међународној арени“, навео је Дачић, додајући да односи између двеју земаља никад нису били бољи у савременој историји.

Шеф руске дипломатије изјавио је да је потврђено подударање позиција по многим међународним питањима и нагласио да су обе земље за поштовање међународног права и институција УН и ОЕБС-а.

Резолуција СБ УН о Косову темељ решавања питања Косова

„Главну улогу у решавању питања Косова и даље има Резолуција СБ УН, која је у пуној мери очувала своју актуелност. Разговарали смо и о ситуацији у региону и подржали напоре Србије на изградњи конструктивних и добросуседских односа са свим земљама. Веома смо задовољни резултатима разговора у Београду“, рекао је Лавров и упутио Дачићу позив да посети Москву.

Он је додао и да су размотрени сви аспекти сарадње, да је констатовано да је економска сарадња добра, а да је раст робне размене 23 одсто.

„Видимо да се реализују велики стратешки пројекти, „НИС“ локомотива привреде Србије и једна од водећих компанија у региону. А ту су пројекти на којима ради „РЖД“, подсетио је Лавров и додао да су савремене технологије, такође, област са великом перспективом“, закључио је он.

Оставите коментар

Оставите коментар на Лавров у Београду са Вучићем и Дачићем

* Обавезна поља