БЕОГРАД — Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је са Весом Мичелом имао добар, отворен, садржајан и битан разговор за односе између Србије и САД.

Како каже, разговарали су о више тема, али пре свега о Косову и Метохији.

“Наше позиције су прилично различите, другачије и удаљене по питању Косова. Важно је да је Мичел, за разлику од многих других, није желео само да чује, већ и да саслуша. Захвалан сам му на томе. Колико ми разумемо ставове Запада по питању независности, толико сам замолио Мичела да саслуша наше ставове и има довољно разумевања, можда понеки став и да разуме“, рекао је Вучић.

Према Вучићевим речима, Србија и САД нису сагласни око безбедносних снага на Косову, али јесу око мира и дијалога у Бриселу под окриљем ЕУ.

“Знамо да је Косово најтежа препрека, зато је Србија спремна да разговара о могућим компромисима. Међутим, ма колико Србија била мала, и за многе светске силе за нас је најбитнија, можемо да прихатимо само компромисно решење. Сваки компромис је тежак, али мора да га прихвати и друга и трећа страна“, навео је Вучић.

“Србија је из Бриселског споразума испунила све своје обавезе – правосуђе, полицију, цивилни заштиту, телекомуникације… Албанци су имали само једну и то из међународног правног уговора, а то је Заједница српских општина, а то нису испунили. Хвала Мичелу што је у Приштини рекао да то није испуњено. Бићу отворен, мислим да од тога неће бити ништа, да су хтели урадили би то у претходних пет година“, додао је он.

Нема папира који омогућава формирање војске Косова

Не постоји ниједан правни међународни акт који може да оправда формирање оружаних снага Косова, и Србија ће се томе супротсављати, рекао је председник Србије Александар Вучић и додајући да је тај став недвосмислено пренео и високом америчком званичнику Весу Мичелу.

Вучић је тако одговорио на питање да ли је с Мичелом разговарао о формирању косовске војске, а с обзиром да је он јуче у Приштини подржао ту намеру косовске администрације.

„Не постоји и не може да га измисли нико ни у САД, ни у ЕУ. У складу с војнотехничким споразумом из Куманова, никакве војне снаге Косова не могу да постоје, само КФОР може да постоји”, поручио је.

А кад је реч о Резолуцији 1244, додао је, она такође не предвиђа албанске војне снаге, већ говори само враћању српских снага безбедности, и то о враћању хиљада.

„Ја зато питам све наше госте да и наведу један члан, параграф који даје за право било коме да такву војску формира”, упитао је Вучић , а затим поручио:

„Они то заснивају на томе што су признали независност Косова, Американци према томе имају посебан однос и посебне везе с Косовом, и пошто их признају сматрају да имају право да формирају снаге безбедности”.

Србија, међутим, додао је, не мисли тако, супротставља се и супротстављаће се и даље, и то је, каже, и Мичелу пренео недвосмислено

Србија је спремна на компромис по питању Косова и Метохије, али није спремна и неће прихватити никакво понижење и урушавање српске државе. Сваки компромис је тежак, али то мора да прихвати и друга и трећа страна – рекао је српски председник.

Приштина не испуњава преузете обавезе око ЗСО

Навео је и да је Србија испунила све обавезе из Бриселског споразума, док су Албанци имали само једну обавезу – формирање ЗСО, али то нису испунили.

Сви знају за то, зна Запад, зна ЕУ. Мичелу сам рекао да сам готово уверен да Приштина неће формирати ЗСО, нити да то намерава да уради у будућности. Да су хтели, испунили би то у претходних пет година, а нису мрднули ни прстом. Уверен сам да то ни не намеравају да учине, а за то су имали и прећутну сагласност доброг дела међународне заједнице – рекао је Вучић, истакавши да је Србија морала све да испуни, али и да то „не говори лоше о нама, већ о различитим стандардима“.

Казао је и да је са Мичелом разговарао о билатералним и економским односима, реформама…

Рекао сам му да желимо још већу трговинскку размену. Највише времена разговарали смо о миру и безбедности на Западном Балкану, да то желимо да очувамо, и да нам је то јако важно, за шта очекујемо подршку – казао је српски председник.

Мичел о преузетим обавезама и праву Косова на војску

Помоћник америчког државног секретара за Европу и Евроазију Вес Мичел саопштио је данас у Београду да обе стране у бриселском дијалогу треба да испуне све обавезе и да Сједињене Државе подржавају трансформацију косовских безбедносних снага у професионалну војску.

Мичел је на заједничкој прес конференцији са председником Александром Вучићем рекао да је његова основна порука у Београду, као што је била и у Приштини, да види велики простор за нову шансу за решење косовског проблема, који оптерећује регион већ дуги низ година.

„Видим велики простор за нову шансу. Нове могућности за напредак за решење проблема који доста дуго држи Балкан у прошлости”, рекао је он.

Мичел је по питању региона указао на „нову приврженост ЕУ проширењу, ново име за Македонију, напредак у БиХ, јачање владавине права, независност правосуђа, слободу медија, борбу против корупције…”.

„САД подржавају дијалог о Косову који води ЕУ и позива обе стране да у потпуности спроведу све преузете обавезе”, поручио је он.

„САД желе да помогну да се пронађе једно велико решење за које сматрам и разумем да је и циљ унутрашњег дијалога, који је покренуо председник Вучић. Ми смо спремни да слушамо, да помогнемо и да будемо креативни. Наравно и опрезни према неким једноставним решењима, која можда могу довести до неког негативног преседана у региону и угрозити његову стабилност”, рекао је Мичел.

„Косово има право да формира професионалне снаге које ће се бавити безбедношћу и које би укључиле и косовске Србе”, рекао је Мичел на конференцији за медије са председником Србије и додао да то не би била никаква претња Србији и Србима. Нико нема право вета на то, истакао је.

Он је додао да је са Вучићем имао добар и отворен разговор.

Подсетио је да је партнерство Србије и САД „старо”, још из времена два светска рата.

Мичел, који је напоменуо да је ово његова прва посета Балкану од ступања на дужност, каже да је са Вучићем разговарао о односу Србије према Косову, регионалној безбедности и сигурности, економској сарадњи.

Истакао је приврженост САД партнерству са Србијом и да САД желе да виде како оно расте и развија се, и нагласио да је Србија основица читавог балканског подручја.

Како је подсетио, обележено је и 100 година откако су амерички народ и Влада стали уз Србију и подржале је у борби у Првом светском рату, када се и завијорила српска застава на Белој кући.

Вучић о разговорима опозиције са Мичелом

Председник Александар Вучић изјавио је да је Србија демократска земља и да Мичел има право да се састане са ким хоће, па и са опозицијом.

“Опозицији ни Мичел, ни стотине других не могу помоћи да добију изборе, јер немају политику”, рекао је Вучић одговарајући на питање како коментарише чињеницу да амерички дипломата у Београду има сусрет и са опозицијом, а у Скопљу и Приштини није имао такве разговоре.

„Ја са тим немам никакав проблем“, навео је Вучић.

Додао је да многе телевизије имају право да његове конкуренте зову да им 14 пута буду гости, а њега ниједан пут, а онда говоре о објективности и професионализму.

„Рекао сам Мичелу, као што сам рекао и у Србији стотину пута – сваки пут на сваким изборима сам их побеђивао све убедљивије. Побеђивао сам их и побеђиваћу докле год будем хтео, али неће бити они ти који ће мене да победе, него ћу сам да се склоним када будем схватио да је дошло време за неке млађе, боље и способније, а то време није уопште далеко, зато што мислим да смо, сем Косова, многе важне ствари у земљи урадили“, казао је председник Србије.

„Што се тиче победа на изборима, ни господин Мичел, ни још стотине њих не може да им помогне јер морате да имате политику, а не да буде политика ‘све ће да буде бесплатно у једној земљи’. Наш народ зна како да гласа и уме добро да разуме све поруке“, рекао је Вучић.

Он је, међутим, истакао да верује да је Мичел само дошао „да чује све – ништа друго“.

Вучић је поновио да је захвалан Мичелу, да су имали отворен разговор и да је Мичел један од ретких људи који је желео да нас чује и саслуша и то најискреније.

Мичел је, одговарајући на питање о разговорима са опозицијом, рекао да је разговарао са свима и да је имао продуктивне разговоре и у Приштини и Македонији и овде, а да ће такве разговоре наставити и у наставку посете региону.

Брнабић и Мичел о унапређењу односа Србије и САД

Мичел је данас разговарао и са председницом Владе Србије Аном Брнабић, којој је поручио да је Србија кључна за стабилност региона и изразио подршку САД придруживању Србије Европској унији.

Мичел је пренео спремност САД да помогну „постизање договора у оквиру Бриселског дијалога“ Србије и Косова, саопштила је Влада Србије.

 

 

Брнабић је захвалила за подршку САД и нагласила да је „Србија посвећена дијалогу“, и да „Србија не жели да оставља замрзнуте конфликте новим генерацијама“.

Мичел и Брнабић су се сагласили да треба даље развијати и унапређивати добре и пријатељске односе Србије и САД које повезује дуга историја.

Саша Јанковић о разговорима са Мичелом

Председник Покрета слободних грађана Саша Јанковић изјавио је да је помоћнику државног секретара САД Весу Мичелу на састанку у Београду рекао да је „заблуда да се проблем Косова може решити у диктатури, уместо у демократији“.

„Помоћнику државног секретара САД Мичелу изнео сам став ПСГ да је заблуда да се косовски проблем може решити у диктатури, уместо у демократији. Мичел са Балкана одлази очигледно забринутији него што је дошао“, написао је Јанковић на твитеру.

Додао је да су Заједница српских општина, колективна права Срба и екстериторијалност манастира оствариви.

Мичел се данас састао с председмиком и премијерком Србије, као и с представницима опозиције. Према писању медија, на састанку су, поред Јанковића, били и председник Народне странке Вук Јеремић, председник Демократске странке у оставци Драган Шутановац и Драган Ђилас.

 


Извор: Агенције, ЦЕОПОМ-Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Мичел у Београду са опозицијом и Вучићем

* Обавезна поља