ZAGREB – Novi predsednik Hrvatske je bivši premijer Zoran Milanović iz opozicione Socijaldemokratske partije (SDP), pokazuju rezultati Državne izborne komisije (DIP) na osnovu obrađenih gotovo svih biračkih mesta.

On je u drugom krugu izbora pobedio aktuelnu predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Predsednik SDP Davor Bernardić proglasio je večeras izbornu pobedu.

Prema rezultatima DIP, na osnovu 99,54 odsto obrađenih biračkih mesta, Milanović je osvojio 52,69 odsto glasova ili njih oko 1.030.000, a Grabar-Kitarović 47,31 odsto ili oko 926.000.

Kandidat SDP-a pobedio je kandidatkinju HDZ-a u najvećim hrvatskim gradovima – Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

Na izbore je izašlo 54,97 odsto birača od ukupno 3,9 miliona građana s pravom glasa, prenosi Beta.

Novi predsednik Hrvatske rođen je u Zagrebu 1966. gde je diplomirao pravo. Radio je u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova tokom 1990-tih, a posle smrti Ivice Račana 2007. izabran je za predsednika SDP, vodeće stranke levog centra u Hrvatskoj.

Koalicionu vladu levog centra vodio je od kraja 2011. do početka 2016. Posle gubitka parlamentarnih izbora kada nije uspeo da formira vladu, podneo je ostavku na mesto predsednika stranke i posvetio se privatnom biznisu.

Kampanju je vodio pod sloganom „Normalno, predsednik s karakterom” ističući da će se boriti protiv nepravde, nasilja, korupcije, štititi slabije i ljudska prava, kao i zalagati se za ravnopravnost svih građana.

Milanović bi 18. februara trebalo da preuzme predsedničku funkciju.

Prethodni predsednički izbori održani su 28. decembra 2014, odnosno drugi krug 11. januara 2015.

Aktuelna predsednica Kolinda Grabar-Kitarović zvanično je stupila na funkciju 19. februara 2015. Ona je tada kao kandidatkinja HDZ na izborima s malom razlikom u broju glasova pobedila kandidata koalicije levog centra, dotadašnjeg predsednika Ivu Josipovića, kojem su ankete predviđale pobedu.

Zoran Milanović drži pobednički govor, 5.januar 2020 – Foto: AP/Darko Bandić

MILANOVIĆEVO OBRAĆANJE POSLE POBEDE

Novi predsednik Hrvatske Zoran Milanović poručio je u pobedničkom govoru da će kao predsednik biti isti onakav kakav je bio u kampanji, da građane Hrvatske neće deliti po stvarima koje ih bole, pozvao ih je da poštuju različitosti, ali je naglasio da od njega neće slušati sladunjave reči o zajedništvu.

 „Ova četiri  miliona što nas ima traži svoje mesto pod Suncem, svoje mesto u Evropi, koja je, uz sve probleme koje ima, i dalje najbolje mesto za život. Hrvatska tu mora naći svoje mesto i interese. To do sada nije nije išlo kako smo čekivali“, rekao je Milanović.

Dodao je i da zna šta predsednik može, a šta ne i obećao da će sarađivati sa svima.

„Neće biti spletki,  sarađivaću sa svima, sve stranke će za mene biti iste, mi smo višsestranačka parlamentarna demokratija. Sve drugo je put u tiraniju, otimačinu i predsednik Republike tome mora biti brana. Jedina snaga je snaga govora, uverljivosti, hrvatskog Ustava“, poručio je.

Zahvalio je onima koji su ga podržali i onima koji nisu, pa i Kolindi Grabar-Kitarović.

Na to se  prolomilo huk neodobravanja, a Milanović je to prekinuo rečima: „Ne, ne, tražim da se to ne radi“.

Kako je rekao, zna da i danas ima onih kojima nije po volji.

„Ali s tim moramo nastaviti da živimo jer nas je premalo da se delimo na ovaj način. Od mene nećete slušati sladunjave priče o zajedništvu, ali ću se truditi da nikoga bez potrebe ili namerno ne povredim“, rekao je Milanović.

„Merite me od prvog dana, od velikih obećanja nisam, niti sam ikad bio. Poštujmo različitosti, budimo jedinstveni u različitosti“, zaključio je novi hravtski predsednik.


Izvor: Politika, Sputnjik

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Milanović pobednik predsedničkih izbora u Hrvatskoj

* Obavezna polja