ПОДГОРИЦА Мило Ђукановић је победом на председничким изборима у Црној Гори обезбедио себи још пет година власти. Он је у седам мандата био премијер Црне Горе, а ово ће му бити други мандат на позицији шефа државе.

Центар за демократску транзицију (ЦДТ) је саопштио да је, на основу 100 одсто пребројаних гласова, лидер Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић на председничким изборима освојио 53,8 одсто гласова, док је кандидат већег дела опозиције Младен Бојанић освојио 33,5 процената. Кандидаткиња Драгиња Вуксановић добила је 8,3 одсто, Марко Милачић 2,7, Хазбија Калач 0,8, Добрило Дедеић 0,4 и Василије Миличковић 0,4. Излазност је била 64 одсто.

Како је новинарима у изборном штабу Ђукановића рекао посланик ДПС-а Милош Николић, њихов кандидат је победник у првом кругу и другог круга неће бити.

Изборе је пратило око 2.000 домаћих и међународних посматрача – међународна посматрачка мисија Оебса, Канцеларија за демократске институције и људска права (ОДИХР), Парламентарна скупштина Савета Европе (ПССЕ) и Европски парламент (ЕП).

Грађани Црне Горе су бирали председника између седам кандидата, а право гласа од седам до 20 сати, на 1.214 бирачких места, могло је да искористи 532.599 грађана.

„Бирачки одбори у 23 општине у Црној Гори одобрили су око девет хиљада захтева за гласање путем писма, што је око 1,7 одсто укупно уписаних бирача”, саопштено је из Центра за демократску транзицију.

Председнички избори су седми од увођења вишестраначког система у Црној Гори. Председници Црне Горе до сада су били Момир Булатовић, Мило Ђукановић и Филип Вујановић.

Пријављене неправилности

Представници опозиционих партија и невладиног сектора на биралиштима од Рожаја до Подгорице и од Улциња до Херцег Новог пријавили су бројне неправилности. Највише њих се односило да присуство неовлашћених контролора ДПС-а који су наводно покрај бирачких места евидентирали ко је био на гласању. Такви случајеви су забележени у скоро свим градовима.

Представници Грађанског покрета УРА полицији и посматрачкој мисији Оебса пријавили су да је у Бијелом Пољу у близини бирачког места „Хала спортова Никољац” налази паралелни изборни штаб ДПС-а у којем се дели новац грађанима који излазе на гласање. Према саопштењу Демократског фронта гласачко место 6А на Словенској плажи у Будви затворено је јер је жена ухваћена како уписује ко долази на гласање.

Мило се захвалио грађанима и страначкој структури

Нови председник Црне Горе Мило Ђукановић је казао да су испунили обећање и победили у првом кругу.

Он сматра да победа значи подршку путу Црне Горе ка Европској унији.

„Убијеђен сам да нећемо изневерити очекивања грађана и да ћемо у наредних пет година направити тај завршни корак“, поручио је Ђукановић у Старој згради Владе.

Навео је да цени ентузијазам, лојалност и посвећеност грађана, и да је срећан што разумеју да ће тај пут довести до бољег живота иако имају проблема у свакодневном животу.

Он се захвалио изборној инфаструктури ДПС и коалиционим партнерима и поручио да су они „непобедива коалиција“.

Ђукановић се захвалио свим грађанима који су учествовали на изборима без обзира за кога су гласали.

Младен Бојанић: Наставићу да се борим да ослободимо Црну Гору

Црна Гора је бирала како је бирала. Ја сам поносан на свој резултат. Имали смо за противника човека који је заробио институције и државу, истакао је вечерас кандидат већег дијела опозиције за предсједника Црне Горе Младен Бојанић.

„Ја ћу наставити да се борим и ово је добра основа за нову борбу. Увели смо нову реторику, Црна Гора то није препознала. Наставићу да се борим да ослободимо Црну Гору од Ђукановићеве диктатуре“, казао је Бојанић.

Он је казао да у овом тренутку нем резултате избора и да неће говорити о томе.

Он се захвалио свим бирачима који су му дали глас.

Милачић: Погледајте у новчаник

Након гласања, председнички кандидат Марко Милачић је поручио: „Отворите фрижидер, погледајте у новчаник, окрените се око себе, запитајте се да ли сте задовољни, да ли живите у безбедној земљи, да ли живите у земљи без афера, да ли живите у демократском друштву, да ли вам смета ако вас нико не пита за одлуке од националног значаја, да ли сте задовољни стањем економије, да ли сте задовољни стањем духовности. Ако нисте задовољни изађите и гласајте.”Бојанић: Да сам на месту Ђукановића, стидео бих се

Младен Бојанић је изјавио да лидеру ДПС-а неће честитати победу јер да је, како је рекао, на његовом месту – он би се стидео, а не славио, пренео је Танјуг.

Бојанић тврди да је Ђукановић победио на основу уцена, притисака и послушника из државне администрације. Он је новинарима у изборном штабу изјавио да ће наставити да се бори, а својим бирачима поручио да ове резултате не схвате као пораз.

Тачи први честитао

Косовски председник Хашим Тачи први је из региона честитао Милу Ђукановићу победу на председничким изборима у Црној Гори, јавили су црногорски медији.

„Честитам мом старом пријатељу Милу Ђукановићу на победи у Црној Гори. Ово је победа за Црну Гору, али и за цели регион који тежи НАТО-у и ЕУ интеграцијама”, написао је Тачи на „Твитеру”, а пренео Танјуг.

Congratulations to my old friend Milo Djukanovic on his victory in #Montenegro. This is a victory for the Montenegro but also for the entire region that aspires @NATO and EU integration. Looking fwd to years of cooperation in ensuring this future for our two peoples.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Мило наставља да влада, Тачи први честитао

* Обавезна поља