Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da bi Srpska pravoslavna crkva (SPC) da upravlja Crnom Gorom i da određuje njen pravac i karakter, te da će on stvoriti crkvu nacionalnih Crnogoraca, i još jednom zapretio da će oduzeti imovinu SPC.

“Nije tu reč o zakonu, niti o imovini, jer i taj zakon i ukupna pravna i demokratska praksa danas svakome, dakle i verskim zaednicama, obezbeđuje pouzdanu imovinsku zaštitu pred nacionalnim i evropskim pravosudnim institucijama. Reč je o drugom. Da li je Crna Gora u stanju da uspostavi vladavinu prava koja nije samo imperativ evropske integracije nego prevashodno normalnog i civilizovanog života u našoj državi? Ili postoje subjekti društva koji imaju ekskluzivna prava, kao što je slučaj sa SPC, koja bi da upravlja Crnom Gorom, da joj određuje karakter i budući razvoj? Preciznije, da li je Crna Gora demokratsko multietničko društvo ili srednjovekovno teokratsko, srpsko, kako nas podučavaju crkveni velikodostojnici“, kazao je Đukanović na pres konferenciji.

„Je li Crnoj Gori mesto u Evropi ili na drugoj strani“, rekao je Đukanović na konferenciji za medije povodom dve godine mandata, koja se održava ispred rezidencije na Cetinju. Crna Gora nije nepromišljeno izabrala, naš izbor je nezavisnost, suverenost, multietičnost, NATO i evropski sistem vrednosti. Naš izbor je zauvek antifašizam“, kazao je on, dodajući da svaka verska zajednica može biti samo ravnopravan deo društva a ne pandan državi.

„Suočili smo se s otporom SPC da vrati oteto i ukradeno od Crne Gore“, kazao je on. „Zakon o slobodi veroispovesti treba Crnoj Gori. Da li bi nam svima bilo bolje bez ovih ostrašćenih konflikata, da, ali šta je cena toga – da odustanemo od modernizacije i evropeizacije, to je skupa cena. Zakon je otvorio mnoga pitanja. Suočili smo se sa otporom SPC da vrati Crnoj Gori ono što je imovina Crne Gore, ono što je oteto, ono što je ukradeno iz crnogorske istorije i oko toga se ne kolebamo kakvi god bili otpori“, istakao je Đukanović.

„Sve što je zakonito stečeno srećno služilo, sve ono što je oteto od države Crne Gore biće ponovo njeno koliko se god ko protivio i kakvim god metodama“, kazao je Đukanović. „Ne nudite nam izanđale i okrvavljene formule za budućnost Crne Gore i Balkana, nećemo ih prihvatiti“, poručuje on. Veruje da je reč o tome „da se odbrani uspostavljeni monopol“.

Milo Đukanović – Snimak ekrana YouTube

„Vjerujem da ćemo se lako saglasiti da nijednoj verskoj zajednici, pa ni SPC, ne pripada pravo da prisvaja tuđu imovinu, da se odupire sudskoj proveri katastarskih evidencija, da izbegava kontrolu finansijskog poslovanja svake verske zajednice, da ne plaća porez i ilegalno u CG gomila na stotine sveštenika.

Ponudili smo SPC da bude dio rešenja – obnove samostalne Crnogorske crkve…Obnovili smo državu, vreme je da obnovimo i crkvu. Oni za sada tu ponudu odbijaju i neće im prvi put ako propuste izglednu šansu. U tom slučaju preostaje im da nastave da budu crkva nacionalnih Srba u Crnoj Gori, ali tada ćemo morati da stvorimo i crkvu nacionalnih Crnogoraca.

Ne mislim da je to najbolje rešenje, bolje sam ponudio – da imamo Pravoslavnu crkvu koja će okupiti sve vernike. Crnogorci imaju ista prava i potrudićemo se da se razvije infrastruktura i da se državnom diplomatijom doprinese kanonskom priznanju te crkve i njenoj autokefalnosti. Svako drugačije postupanje države bilo bi neodgovorno“, kaže Đukanović.

Đukanović je kazao da je najveći izazov kako sačuvati atraktivnost Crne Gore kao turističke destinacije, navodeći da je turizam šansa države, a potom energetika i proizvodnja hrane. Istakao je da se država uspešno izborila sa prvom i najvažnijom fazom borbe protiv koronavirusa. „Pokazan je visok nivo organizacije i kompetentnosti zdravstvenog sistema“, kazao je Đukanović.

On je rekao da nijedan dan do kraja godine ne sme biti izgubljen kako bi gubici u sferi ekonomije bili svedeni na minimum. „Svaka kriza pametnima donosi nauk“, poručio je Đukanović. On je rekao i da je Crnoj Gori mesto u Evropskoj uniji i da se oko toga ne premišlja.


Izvor: IN4S

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Milo preti i otkriva prave namere prema SPC

* Obavezna polja