Ратни командант тзв. Армије БиХ у Сребреници Насер Орић, који је у новембру 2018. године ослобођен у Сарајеву, у поновљеном поступку за злочине над ратним заробљеницима на подручју Сребренице и Братунца, поставио је на своју Фејсбук странице фотографије касно у недељу вече да је у Србији.

Он је поставио две фотографије, једну како планинари на врху Пашине равни, изнад Ваљева, а другу из кафане у Ужицу, где ужива са певачем Авдом Хусеиновићем.

Хусеиновић је иначе близак Орићу и на Фејсбуку и често га брани на друштвеним мрежама и оштро напада српске медије када пишу да је Орић крвник, мада му се на терет ставља мучење и убиство 2.000 Срба у Сребреници и Братунцу.

Након што је поставио фотографије да слободно шета по Србији, Орићеви Фб пријатељи су то прокоментарисали „Селам за газију Насера свака част гази Србијом“, „У срце четништва… Аферим на храбрости комаднте!“ и друге у којем га славе.

Након ослобађајуће пресуде у Сарајеву 2018. године, званичници у Београду изјавили су да потерница за Орићем остаје на снази.

Наиме, Тужилаштво у Београду расписало је међународне потернице за ратним командантима Сребренице Насером Орићем и Хакијом Мехољићем у фебруару 2014. године због сумње да су починили ратни злочин над српским становништвом у Сребреници 1992. године у селу Залазје у Доњим Поточарима.

Стефановић – Орић није ушао у Србију

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановића изјавио је да Насер Орић није ушао у Србију и да је за њим расписана потерница, због чега би био ухапшен чим би ушао на територију Србије.

Стефановић је то рекао за београдске медије, а након што је ратни командант тзв. Армије БиХ у Сребреници Насер Орић, којег Србија потражује за ратне злочине почињене над Србима током последњег рата у БиХ, објавио фотографије на свом Фесјбук профилу за које тврди да су снимљене на територији Србије.

„Насер Орић није ушао у Републику Србију. За њим је расписана потерница и истог тренутка, када би крочио на нашу територију, био би ухапшен. Пошто то добро зна, сигуран сам да он не долази ни на 50 километара од границе са Србијом, а камоли да прелази у нашу земљу”, рекао је Стефановић.

Према његовим речима, очигледно је да на фотографији коју је објавио, наводно из ресторана у Ужицу, стоји посуђе традиционално источњачко, какво јесте уобичајено у Сарајеву, али не и у Ужицу.

„Посебно би било чудно да ресторани у Ужицу служе воду Олимпија, коју јасно можете видети на фотографији, какву служе у сарајевским ресторанима, а какве нема на нашем тржишту. Пошто видим да Насер Орић чезне за туристичком понудом Србије, за њега имам посебну препоруку – да што пре види унутрашњост затвора у Сремској Митровици, Ваљеву, Пожаревцу или Нишу”, рекао је Стефановић.

Шта је на Фејсбуку објавио Орић

Ратни командант Армије БиХ у Сребреници Насер Орић, кога државни органи Србије терете за ратне злочине над Србима у Подрињу, на свом Фејсбук профилу објавио је слике за које тврди да су снимљене током његовог боравка у Србији.

Орић тврди да су фотографије снимљене на Пашиној равни, како је навео „изнад Ваљева”, и у неименованом ресторану у Ужицу, како је дословно написао „завичају већине бошњака Подриња и Посавине”, све са малим словом б на почетку речи Бошњаци.

У овом тренутку нема независне потврде да је Орић, како се похвалио на свом Фејсбук профилу, боравио у Србији.


Извор: Курир

Оставите коментар

Оставите коментар на Насер Орић опет шета Србијом

* Обавезна поља