Nakon što je režim sramno utamničio vladiku Joanikija i sveštenike SPC, narod je izašao na ulice da izrazi svoje nezadovoljstvo i pošalje poruku režimu – dosta je! Sve je počelo blokadom puta Andrijevica – Berane. Vasojevići su na ovaj način protestovali zbog privođenja vladike i sveštenika. Mirnu blokadu puta razbila je „junačka policija“ bacajući suzavac na građane. Među okupljenim građanima bilo je djece.

U Nikšiću su građani bili okupljeni ispred Centra bezbjednosti gdje su glasno poručili policiji šta misle o njihovom postupanju prema vladici i sveštenicima. Nakon dobijanja naređenja, pripadnici policije su krenuli u obračun sa okupljenima – bačeni su suzavci i krenulo je prebijanje od strane policije. U ovakvom „pohodu“ nisu zaobiđena ni djeca.

U Pljevljima je policija bacala šok bombe i suzavac na okupljene građane, a nakon toga krenula u brutalnu akciju prebijanja slobodnog naroda. Povrijeđena su djeca, žene, a poseban pečat „junačenju policije“ daje snimak na koje se vidi deset policajaca kako brutalno tuku mladića na pljevaljskim ulicama.

U Beranama je vjerni narod zatvorio policiju u CB! Više od hiljadu okupljenih pjevalo je i skandiralo u znak podrške vladici i sveštenstvu, ali su na taj način poslali i poruku policiji da je njihova obaveza da čuvaju narod, a ne režim.

U Budvi se vjerujući narod okupio i šetao kroz grad uzvikujući „Ustala je Crna Gora, svetinja se braniti mora!“ Jasna poruka režimu da ne pristaju na otimanje svetinja po Crnoj Gori i na policijsku torturu nad vladikama, sveštenstvom i monaštvom i vjernicima SPC.

POLICIJA U NIKŠIĆU TUKLA DEVOJČICU OD 16 GODINA

Djevojčica Lara pretučena je sinoć u Nikšiću dok je pokušavala da vidi kako joj je brat i da li je sve u redu sa njim. Šetala je sa drugaricom i vidjela gužvu na skveru. Policija je krenula na slobodan narod koji je uzvikivao „ne damo svetinje“.

Nakon što je vidjela da su joj brata bacili na zemlju i uveli u auto, ona je pokušala da pomogne bratu, ali je policajac udario šakom i nakon toga pendrekom po rebrima. Ona se pita kakav je to način da se policija iživljava nad maloljetnim osobama, koji hoće da brane „ono što je naše“. Na kraju poručuje: „Ne damo svetinje!“

POLICIJA PRIVODILA I MALOLELETNU DECU

Nikšićanka Lejla Vukosavljević kazala je su uhapšeni njen suprug i dva sina, od kojih je jedan maloletan.

– Dete mi je stajalo na ulazu u svoju kuću, videla sam kako ga odvode dvojica policajaca. Sram ih bilo – rekla je očajna Lejla za Vijesti. – Tu su mi dete maloletno uhvatili. Na pragu kuće, svi svedoci koji su tu stajali kažu da on nikoga nije dirao. U CB Nikšić su došli i pojedini roditelji čija su maloletna deca privedena.

OSTAVKA U SAVETU ZA GRAĐANSKU KONTROLU RADA POLICIJE

dr Vladimir Dobričanin – Foto: IN4S

Doktor Vladimir Dobričanin podnio je ostavku na članstvo u Savjetu za građansku kontrolu rada policije.

„Danas sam podnio ostavku na članstvo u Savjetu za građansku kontrolu rada policije. Mogao sam to uraditi i prije ali sam odavno shvatio da na svakom mjestu dokle god ima ikakvog smisla treba braniti istinu i pravdu i boriti se za obespravljene pojedince. Postupao sam do danas kao zdravstveni radnik i humanista u Savjetu insistirajući da obraćamo uvijek pažnju na kontrolu rada policije. Siguran sam da upotreba hemijskih sredstava za onemogućavanje šetnji građana, ma šta uzvikivali i ma kome se obraćali, ne treba biti opravdana. Cijelog života učim da liječim ljude i takve metode za mene kao ljekara su neprihvatljive. Duboko prezirem silu koja ne pravi razliku uzmeđu krivih, nedužnih i nevinih“, saopštio je Dobričanin.

Dobričanin kaže da je pritvaranje episkopa Joanikija i osam sveštenika necivilizacijski čin koji nema opravdanja.

„Hipokratova zakletva obavezuje 24 sata. Iako imam svoj politički stav, iako je on javan, iako ga smatram dijelom svog bića, ni jednog trenutka svog rada u Savjetu nijesam bio političar, niti sam prestajao da budem ljekar. Ako je postalo besmisleno, a jeste, da se za svoje poimanje slobode i slobodnog društva borim kroz Savjet, nisu nestali drugi načini niti su nestali ljudi sa kojima i za koje se valja boriti. Nastavljamo, a izgubljeni smisao ćemo naći zajedno i drugdje, tamo gdje je borba neprestana„, zaključio je Dobričanin

ADVOKAT BOJIĆ – NEMA PRAVNOG OSNOVA ZA ZADRŽAVANJE VLADIKE JOANIKIJA I SVEŠTENIKA

Pravne manjkavosti u slučaju zadržavanja vladike Joanikija  i sedam sveštenika Srpske pravoslavne crkve, komentarisao je ugledni podgorički advokat Vladan S. Bojić, koji smatra da bi „državni tužilac nekog zadržao (vid tužilačkog lišenja slobode koje traje 72 časa), nužno mora ispuniti egzaktne zakonske uslove, bezizuzetno utvrditi postojanje opasnosti od ponavljanja djela kao osnov zadržavanja, što podliježe posebnom stepenu utvrđivanja“.

„Mitropolit, Episkopski savjet, ni episkop Joanikije nisu pozvali vjernike 12.5.2020. ali su ipak organi krivičnog otkrivanja i gonjenja u noći 12. do 13. maja lišili slobode episkopa Joanikija i 7 nikšićkih svještenika, pravno jurodivo, još jasnije, sumanuto, pojasnio je Bojić.

Vjernici su, dalje dodaje, došli spontano što je notoran običaj i fakt.

„A svještenici služili. Da je vlast zbilja htjela preduprijediti epidemiju, silom bi vlasti rastjerala vjernike. Ali, nije. Sačekala je da se vjernici udalje, a onda se sjurila na svještenstvo i „hapsu“. Da nekog državni tužilac zadrži (odnosno liši slobode  72 časa), nužno mora ispuniti egzaktne zakonske uslove. Otuda, državni tužilac je morao i to bezizuzetno utvrditi postojanje opasnosti od ponavljanja djela kao osnov zadržavanja što podleže posebnom stepenu utvrđivanja, jer to referiše na mogućnost ponavljanja tog ili istovjetnog djela, ističe Bojić.

Prema njegovim riječima, posebno je bitno kad osumnjičeni prethodno nije kažnjavan, a naročito kod pretpostavke nevinosti koja mora biti poštovana u daleko većoj mjeri.

„Ergo, opasnost ponavljanja djela mora biti sagledana kroz činjenicu da u slučaju ranije krivično neosuđivanog lica, mora postojati visok stepen sumnje da je izvršeno djelo, jer kako se može dokazati opasnost ponavljanja kad izvršenje datog još nije ni dokazano. Zato nije postojao nikakav i nijedan pravni, etički i logički osnov zadržavanja 72 časa. To se ne može ničim pravno prenebregnuti, a van dometa prava BDI odmazda za litije.  Svaki minut ropstva srpskih jerarha je zla kob vlasti, nov vir buna iz kojih neće izaći, navodi advokat Bojić.

ZABRINUTOST PREDSEDNIKA VUČIĆA I PATRIJARHA IRINEJA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej izrazili su danas veliku zabrinutost povodom hapšenja vladike Joanikija i sveštenika SPC u Crnoj Gori i nadu da će srpski narod postupati mirno i pribrano u trenucima u kojima niko razuman ne priželjkuje bilo kakve nemire i sukobe.

To je navedeno u zajedničkom saopštenju predsednika Aleksandra Vučića i patrijarha Irineja, nakon njihovog telefonskog razgovora, prenosi Tanjug. Predsednik Srbije je izrazio uverenje da će vladika Joanikije i ostali uhapšeni sveštenici biti pušteni na slobodu u najkraćem mogućem periodu. Vučić je, kako se navodi, pružio punu podršku patrijarhu srpskom Irineju i episkopima srpske crkve u Crnoj Gori u njihovim naporima da se svi problemi sa kojima se suočava rešavaju dijalogom, na miran način, uz puno uvažavanje prava i sloboda vernika SPC.

Patrijarh srpski Irinej je podsetio da je kulminacija neprijateljskog odnosa države Crne Gore prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi počela usvajanjem kontroverznog Zakona o slobodi veroispovesti, uz grubo ignorisanje zahteva SPC za ravnopravnim položajem u odnosu na sve druge crkve i verske zajednice i zaštitu prava koja naša crkva poseduje vekovima.

„Činjenica da je zakon usvojen uz veliko negodovanje našeg naroda krajem prošle i početkom ove godine, a da se sada hapse i u pritvoru zadržavaju episkop i sveštenici, samo je dokaz da crnogorska država sprovodi progon Srpske pravoslavne crkve”, navodi se u saopštenju.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST SVETOG ARHIJEREJSKOG SINODA

Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve najoštrije osuđuje najnoviji progon Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori i sinoćnje hapšenje Preosvećenog Episkopa budimljansko-nikšićkog g. Joanikija i sedmorice sveštenika od strane crnogorske vlasti koja, pod lažnim izgovorom borbe sa koronavirusom, koristi priliku za obračun sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom i njenim vernim narodom.

Sveti Arhijerejski Sinod apeluje na vlast u Crnoj Gori da prekine sa progonom Crkve i da konačno počne da se ponaša u skladu sa civilizacijskim normama, po kojima je slobodno ispovedanje vere jedno od najvažnijih prava svakog pojedinca. Istovremeno, Sveti Arhijerejski Sinod izražava veliku zabrinutost zbog zaoštravanja situacije u Crnoj Gori i nada se da će srpski narod, kao i do sada, postupati mirno i da neće odgovarati na provokacije vlasti, koja, očigledno, želi sukob, kako bi za isti optužila Srpsku Pravoslavnu Crkvu i njene vernike.

Svakome ko je razuman i dobronameran jasno je da u ovim trenucima treba sačuvati prisebnost i razboritost, a pre svega treba se moliti Bogu da u Crnoj Gori zavlada mir i da nedužni Preosvećeni vladika Joanikije sa svojim sveštenicima bude odmah pušten iz pritvora.

SVETSKE AGENCIJE O DOGAĐAJIMA U CRNOJ GORI

Britanska agencija Rojters i američka agencija AP izvestile su u sredu uveče o neredima u Crnoj Gori zbog zadržavanja u pritvoru sveštenika SPC i episkopa Joanikija, uz konstataciju da su protesti usledili nakon višemesečnih tenzija zbog usvajanja zakona o verskim slobodama.

“Pritvori su povećali tenzije između male države, članice NATO, i Srbije i Srpske pravoslavne crkve, koja je početkom ove godine vodila nedeljama proteste protiv verskog zakona, za koji kažu da bi lišio crkvu imovine. Crnogorski zvančnici su više puta negirali te tvrdnje,” navodi AP.

Rojters takođe konstatuje da su protesti u Nikšiću nastali nakon nekoliko meseci tenzija između SPC i vlade CG zbog zakona kojim bi, kako se navodi, Crna Gora mogla da zapleni imovinu SPC. Rojters podseća i da je SPC najveća hrišćanska zajednica u Crnoj Gori, zemlji koja ima 620.000 stanovnika, članici NATO i kandidata za pristup EU. SPC ima oko 12 miliona sledbenika, uglavnom u Srbiji, Bosni i Crnoj Gori, ističe Rojters.

Noć hapšenja vladike Joanikija, Nikšić 12.05.2020

AP podseća i da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh SPC Irinej u zajedničkoj izjavi rekli da se nadaju da hapšenje crkvenih zvaničnika neće izazvati neželjena nemire i sukobe. Agencije su istakle da je crnogorska policija protiv okupljenih građana upotrebila suzavac i šok bombe i da su brojni građani uhapšeni, a AP i da su incidenti u Nikšiću i Pljevljima usledili dan nakon što su hiljade ljudi učestvovale na litiji u Nikšiću bez maski i ne održavajući fizičku distancu.

Crna Gora je hapšenjem vladike i sveštenika još jednom pokazala da nije zrela za EU, ocenio je poslanik Slobodarske partije Austrije (FPO) Leo Kolbauer kritikujući EU i druge međunarodne organizacije što ne reaguju.

„Sloboda veroispovesti izgleda drugačije u 21.veku„, poručio je Kolbauer koji je poslanik u bečkom parlamentu. On je naveo da je 12. maj veliki pravoslavni praznik pre svega kod srpskih pravoslavnih vernika u Crnoj Gori i da su se tog dana vernici spontano odlučili da organizuju litiju, a zbog čega je sada optuženo i uhapšeno sveštenstvo.

Kolbauer u saopštenju naglašava da iza hapšenja stoji sporan zakon kojim Crna Gora želi da nacionalizuje crkve i manastire SPC. „Zbog toga su ljudi i pre korona virusa izlazili na ulice jer ne dozvoljavaju da im neko tako oduzima njihove svetinje stare više vekova. Da li državi u kojoj je tako delovanje ne samo moguće, već svakodnevna praksa, treba priznati zrelost za EU„, zapitao je Kolbauer.

 


Izvor: IN4S, Večernje Novosti, Tanjug

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Nasilje režima u Crnoj Gori ne prestaje

* Obavezna polja