Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг каже да је намера Косова да оформи војску супротна препорукама многих чланица НАТО и да може имати озбиље последице.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг каже да су министри чланица НАТО на састанку размотрили намеру Косова да трансформише Косовске безбедносне снаге у „војску“. „Такав корак долази у погрешно време“, поручио је он.

Он је нагласио да НАТО подржава КБС у садашњем мандату и да свака трансформација мора да буде у складу са Уставом.

„Оно што су сада најавили дешава се без консултација НАТО савезника и других земља као и без инклузивног процеса на самом Косову”, каже Столтенберг.

Поновио је да, уколико мандат КБС еволуира, НАТО ће морати да преиспита ниво свог ангажмана на Косову.

Генерални секретар НАТО оценио је и да тарифе које је Приштина увела на робу из Србије чине дијалог између Београда и Приштине још тежим.

”Охрабрујемо Београд и Приштину да се уздрже од провокативних корака и изјава и да начине неопходне компромисе како би напредовали ка бољој будућности”, закључио је Столтенберг.

Иначе, данас је реаговало и руско Министарство спољних послова, које је осудило одлуку приштинских власти да формирају војску.

МОСКВА: ДЕСТАБИЛИЗУЈУЋИ И ПРОВОКАТИВАН КОРАК

На вест о могућем формирању војске Косова огласило се и руско Министарство спољних послова нативајући овај потез Приштине „Кршењем резолуције 1244 и дестабилизирајући провокативним кораком.“

„Приштина је објавила планове да 14. децембра усвоји одлуку о успостављању косовских оружаних снага“, наводи руско министарство и упозорава да „такав корак биће директно и очигледно кршење Резолуције Савета безбедности УН 12 44, која је једини међународни легални документ у вези разрешења косовског питања“, пренела је агенција Тас.

„Резолуција подразумева само распоређивање међународних мултинационалних трупа у региону“, наводи се у саопштењу. Како је даље наведено, Приштина се спрема да предузме „још један дестабилизујући и провокативни корак после увођења такси од 100 одсто на производе из Србије и БиХ“.

„Акција косовских власти да формирају сопствену војску (иначе, кршећи и њихов устав) може да доведе до најозбиљнијих последица не само на подручју са српским становништвом већ и за безбедност целог Балкана“, истиче се у саопштењу.

„Очекујемо да косовске снаге примене свој мандат и предузму свеобухватне мере за неутрализацију и разоружање такве институције у случају да буде створена“, навело је руско министарство.

„Спонзори Приштине – ЕУ и САД – треба да изврше јак притисак на косовске Албанце како би опозвали своје провокативне одлуке и да би се спречило јачање напетости“, закључило је руско министарство спољних послова, пренела је агенција Тас.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на НАТО и Русија против стварања „војске Косова“

* Обавезна поља