Епископски савет Српске православне цркве је након разговора са експертским тимом црногорске владе саопштио да са жаљењем констатују да је најновијим предлогом Владе пред Цркву постављен ултиматум у виду обавезне регистрације Митрополије и епархија СПЦ у Црној Гори, упркос чињеници да као црквене установе постоје на простору Црне Горе пуних осам векова.

Епископски савет Српске православне цркве наводи да су се, и поред огромне забринутости свештенства, монаштва и верног народа, одазвали позиву Владе Црне Горе на дијалог, очекујући и верујући да ће се доћи до заједнички прихватљивог решења спорних одредаба Закона.

“Црква Божја је и овом приликом посведочила да је по својој богочовечанској природи и мисији у свету била, јесте и остаје отворена за дијалог као пут и начин за решавање отворених питања. Очекивали смо да је експертски тим Владе од 11. марта ове године до данас имао довољно времена да размотри наше предлоге и да ће нам у писаној форми доставити одговор на њих. Нажалост, до тога није дошло”, наводи се у саопштењу експертског тима СПЦ.

“Са жаљењем констатујемо да је најновијим предлогом Владе пред Цркву постављен ултиматум у виду обавезне регистрације Митрополије и епархија СПЦ у Црној Гори упркос чињеници да као црквене установе постоје на простору Црне Горе пуних осам векова. У потпуности је игнорисано историјско постојање и правни субјективитет Митрополије и епархија”, истиче се у саопштењу.

Додају да је “захтевом експертског тима Владе на тај начин игнорисана и одлука Светог архијерејског сабора СПЦ од 26. маја 2006. године, којом је то највише тело СПЦ под председништвом блаженопочившег патријарха Павла, признајући обновљену независност Црне Горе, заправо извршена пријава традиционалног континуитета субјективитета древне Зетске митрополије и осталих епископија у Црној Гори. Наведена одлука је 1. децембра 2006. године званично уручена тадашњем председнику Црне Горе Филипу Вујановићу”.

Осим тога, како наводе из експертског тима СПЦ, игнорисана је и пријава коју је 8. марта 2012. године митрополит црногорско-приморски Амфилохије званично доставио Министарству унутрашњих послова, о чему постоји доказ који је познат и достављен је Влади Црне Горе.

“Сматрамо да је након свих наведених аката Цркве, невиђено понижење у виду ултиматума Цркви да се поново региструје и да изнова, као некаква новоформирана верска заједница, стиче правни субјективитет који је признат и препознат од свих власти, па чак и окупаторских, кроз векове до данас. Нико и никада до данас није поставио питање постојања правног субјективитета ове цркве и њених својинских права на светињама и осталој завештаној црквеној имовини, о чему постоји безброј доказа од Отоманске империје преко Краљевине Црне Горе до СФРЈ”, наглашава се у саопштењу.

“И овом приликом подсећамо да смо 11. марта ове године Влади доставили правно утемељен предлог за поступак евидентирања цркве и верских заједница у евиденциони регистар, што је поновљено и 20. јула ове године од нашег експертског тима, али нажалост, без успеха”, додаје се у саопштењу.

“Цркви није својствено да испоставља ултиматуме никоме, па ни Влади Црне Горе. Тако је било и у овом случају, јер смо, и поред одређених стручних примедби, прихватили 61 од укупно 66 чланова Закона. У односу на пет спорних чланова, предложили смо измену и допуну и то само у делу којим се не поштује и поништава вишевековни идентитет, достојанство, субјективитет и светиње Цркве и којим се Црква, једина у Црној Гори и то мимо сваког права и елементарне правде, приморава да доказује да су црквене светиње црквене, а не државне. Свима је јасно, без обзира на то што Влада упорно обмањује међународну јавност, да у Закон није имплементирана ниједна суштински битна препорука Венецијанске комисије од 24. јуна 2019. године”, наглашава се у саопштењу.

Указују да су размотрили Владин предлог потенцијалних измена чланова 63 и 64 Закона и констатовали да су они у суштини “обесмишљени уз инсистирање Владе на опстанку члана 62 Закона којим се, истина условно, црквена имовина проглашава за државну, иако то она никада није била у историји Црне Горе”.

“Никако не може да издржи тест елементарне логике чињеница да је Влади у децембру 2019. и у марту 2020. године био прихватљив предлог наше цркве којим се гарантовао правни субјективитет Цркве и верских заједница, који су стекле по свом историјском континуитету и ранијим прописима, а да јој је сада управо то постало спорно, те и да се питање светиња сада напрасно и ултимативно условљава регистрацијом”, наводи се у саопштењу.

“На основу свега изложеног, јасно произлази да Влада, за разлику од Цркве, ни овом приликом није имала искрене намере да се кроз дијалог дође до заједнички прихватљивог и одрживог решења, већ је позив за дијалог очевидно служио за нове уцене цркве и актуелни политички маркетинг, у чему Црква не може и не жели да учествује”, поручује епископски савет.

Намере и циљ Владе је, како кажу, “показао и показује вишемесечни прогон свештенства, монаштва и верног народа почев од учешћа на мирним литијама, преко неодобравања привремених боравака свештенству и монаштву до рушења светиња”.

“Епископски савет, имајући у виду сложеност ситуације у Црној Гори, сматра да би прихватање нашег предлога измена и допуна Закона представљало пуно поштовање Устава и правног поретка Црне Горе и пресудно допринело смиривању тензија и напетости у друштву. У питању је јединствени начин да се превазиђу суштинске поделе и проблеми који већ дуже време потресају и раздиру Црну Гору”, закључује се у саопштењу.

Протест верног народа у Црној Гори – Фото: Спутњик/Небојша Поповић

ЛИЦИМЕРЈЕ ЦРНОГОРСКИХ ВЛАСТИ

Позивом на разговоре тек након величанствених литија, Влада Црне Горе демонстрирала је властиту немоћ. То је био само лицемјерни покушај да у предизборној кампањи амортизују незадовољство великог броја својих присталица – православних вјерника.

Ово оцјењује за Спутњик аналитичар Игор Дамјановић поводом данашњег дефинитивног прекида преговора на линији црногорска Влада – Митрополија.

Он тај епилог види као једино логично и очекивано решење, уз поруку да вјерни народ Црне Горе треба да има потпуно повјерење у руководство Цркве, иако се може разумјети да је протеклих дана био одређени број забринутих због чињенице да је Митрополија у последњи час пристала на „перфидни“ позив Владе на преговоре.

Наш саговорник  указује и да ма ко у одређеном тренутку био власт у Црној Гори – православна Црква са њим треба да води разговоре.

„Али мишљења сам да је данашње и јучерашње разговоре експетрских тимова ипак требало условити јавним извињењем премијера Душка Марковића за његове сулуде тврдње из недавног ауторског текста у ‘Побједи’ да је светосавље – фашизам. Колико је ово сулуда и малицозна тврдња, најбоље говори чињеница да је прва особа коју су фашистички окупатори ухапсили у Црној Гори био патријарх српски Гаврило Дожић, 25.априла 1941. године у манастиру Острог“, напомиње Дамјановић.Када се на крају подвуче црта, за овог аналитичара не постоји дилема:

„Да је Влади Црне Горе заиста искрено било стало до дијалога са православном црквом, ти разговори би били вођени прије усвајања тзв. Закона о слободи вјероисповијести – а око чега се полемика водила пуних пет година“.

Подсјетимо, преговори експертских тимова Владе Црне Горе и Митрополије црногорско-приморске завршени су без договора. Из Епископског савјета СПЦ саопштено је да је током преговора постављен невиђен ултиматум Цркви да се поново региструје изнова.

То би, како су многи примијетили, у правном систему Црне Горе, произвело такав нонсенс – да би чак и НВО Црногорска православна црква (ЦПЦ) у црногорском правном поретку била старија од канонски признате осам вјекова старе СПЦ.

Са дуге стране, власт у Подгорици је показала знаке озбиљног попуштања тако што је пристала на захтјев да терет доказивања права својине у судском поступку буде на страни државе а не Цркве, уз гаранцију да постојеће храмове и цркве у будућности може само и искључиво користити свештенство СПЦ у Црној Гори. Ипак, преовладава мишљење да су читави преговори били само маркентиншка представа за јавност од стране власти, и то искључиво за колебљиве гласаче ДПС-а, уз аргумент да Влада која је на само мјесец дана до истека мандата, више нема никакав „преговарачки легитимитет“ да се уплиће у тако важно питање.

ПОЗИВ НА РАЗГОВОРЕ КАО ЛУКАВСТВО МИЛОВОГ РЕЖИМА

Конференција после неуспелих преговора – Фото: Митрополија црногорско-приморска

Не постоји извјесност око тога шта се крије иза изненадног и закашњелог позива Владе Црне Горе Митрополији СПЦ за наставак преговора о спорном закону којим се отима црквена имовина. Не смије се искључити могућност да се ради о притиску неког иностраног западног фактора на власт и инсистирању да се проблематика ријеши на одговарајући начин.

„Иза неочекиваног позива могле би се налазити политичке калкулације ДПС-а, који можда у крајњем моменту процјењује да би оштар сукоб са Црквом могао веома негативно да утиче на резултат те партије на изборима крајем августа. На крају, могло би се радити и о куповини времена и испољавању лукавости владајуће партије“, каже аналитичар Бошко Вукићевић.

Он додаје да би у том случају евентуално црквено неприхватање закашњеле понуде за преговорима ДПС искористио да и пред међународном заједницом Митрополију црногорско-приморску прогласи за страну која није „конструктивна и одговорна“.

„Наравно, Црква такав мамац није прогутала и прихватила је чак и непристојну понуду премијера, тј, понуду за преговорима тек неколико дана након што је Марковић СПЦ и православно становништво у Црној Гори брутално извријеђао“, подсјећа Вукићевић.

Наш саговорник ипак сматра да шта год да се налази иза изненадне понуде за преговорима, нису постојали реални изгледи да се они успјешно заврше.

„Ако би власт повукла дискриминаторни закон или његове спорне одредбе, а имајући у виду да је она у његово изгласавање уградила цјелокупан политички кредибилитет, то би био њен највећи политички пораз од самог оснивања режимске странке. Црква пак нема разлога да прихвата било какве труле компромисе, тј. било шта испод њених минималних и легитимних захтјева. Такво евентуално прихватање трулих компромиса угрозило би њено устројство и будућност, изазвало огорчење код вјерног народа и стога је оно, по мом мишљењу, не само нереално, већ и немогуће“, закључује Вукићевић.

Фотографија Епископског савета у левом заглављу – Танјуг/Саша Матић


Извор: РТС/Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Неуспели разговори представника СПЦ и црногорске државе

* Обавезна поља