Представнички дом Конгреса САД усвојио је резолуцију, којом се од Србије захтева да реши случај убиства тројице браће Битићи – Илија, Агрона и Мехмета, који су били амерички држављани. Резолуцију сада треба да усвоји и Сенат.

Резолуцију је у априлу поново поднео конгресмен Ли Зелдин из Њујорка, а усвојио ју је Одбор за спољну политику Представничког дома 17. јула, преноси Танјуг. У документу се наводи да од напретка у решавању тог случаја треба да зависи развитак односа Сједињених Америчких Држава и Србије, преноси Глас Америке.

„Неприхватљиво је да ниједна особа никада није проглашена кривом за убиство браће Битићи или било којих других злочина повезаних са њиховом смрћу и да се нико не суочава са оптужбама за те злочине”, наводи се у резолуцији. У документу се наводи и да би решење тог случаја требало да се постави као приоритет за истрагу и кривично гоњење оних за које се сматра да су одговорни за злочин.

„Влада Србије и њена релевантна министарства и канцеларије, укључујући и Тужилаштво за ратне злочине Србије, требало би да поставе као приоритет истрагу и кривично гоњење званичника за које се верује да су одговорни за те смрти”, каже се у тексту документа. У тексту се наводи да се одговорним за убиство сматра некадашњи командант полицијске јединице Жандармерија Горан Радосављевић Гури.

Да се резолуција усвоји заложили су се амерички конгресмени Елиот Енгел и Лио Зелдин. Говорећи на почетку седнице Енгел, који је и председник Одбора за спољне послове Представничког дома рекао је да резолуција „јасно ставља до знања да Србија мора да истражи смрт браће Битићи и приведе кривце правди”.

„Она позива и владу САД да охрабри и помогне у успешном спровођењу случаја”, рекао је Енгел.

Браћа Мехмет, Агрон и Илија Битићи пореклом са Косова, вратили су се на Косово како би се борили на страни такозване ОВК у сукобима 1999. године. Њихова тела откривена су јула 2001. године у масовној гробници у Петровом Селу, у источној Србији.

ГУРИ – НЕМАМ ВЕЗЕ СА УБИСТВОМ БРАЋЕ БИТИЋИ

Притисак на мене, да сам учинио нешто што нисам – се наставља. Апсолутно сам чист и немам разлога за страх и бригу. Са тим злочином немам никакве везе, нити сам га наредио, нити починио. Не знам ни ко је и из којих разлога то урадио. О свему овоме сам више пута давао изјаву и у Тужилаштву за ратне злочине. Истрагу о тим догађајима водио је и амерички ФБИ и није утврдио моју кривицу.

Овако за Новости некадашњи први човек српске Жандармерије Горан Радосављевић Гури, коментарише најновију резолуцију Представничког дома Конгреса којом се тражи од Србије да реши убиство тројице браће Битићи, односно да наша влада постави као приоритет кривично гоњење званичника за које се верује да су одговорни за злочин.

Американци са ликвидацијом Иљира, Агрона и Мехмета Битићија већ дуже време повезују Радосављевића, и у поменутој декларацији наводе да он ради као консултант фирме у Београду, да је високо позиционирани члан владајуће Српске напредне странке, чији је лидер председник Србије Александар Вучић. Могуће је да се цела ова прича поново потеже, а у контексту нових политичких притисака на нашу државу и председника. Нисам више активан у органима Српске напредне странке и само сам обичан члан – закључује Гури, коме је, заједно са породицом, забрањен улазак у САД.

Подсећамо, браћа Битићи дошли су из САД у време агресије НАТО на СРЈ како би се придружили паравојној формацији „Атлантска бригада“ која је окупљала око око 400 добровољаца, махом Американаца албанског порекла, а који су се на Косову борили у саставу ОВК. Ухапшени су приликом нелегалног покушаја уласка у Србију због чега су осуђени на 15 дана затвора.

Пуштени су 8. јула 1999. године, три дана пре истека казне, али су наводно одведени у базу Посебних јединица полиције код Петровог Села и ту убијени. Њихова тела нађена су 2001. у једној од две масовне гробнице у том месту, везаних руку и са прострелним ранама на потиљку. Због сумње да су мучили Иљира, Агрона и Мехмета и повредили њихово право на правично суђење, противправно их лишили слободе о одвели у камп у Петровом селу, судило се Сретену Поповићу и Милошу Стојановићу, бившим припадницима МУП Србије, али су ослобођени због недостатка доказа.

Ипак, у резолуцији Представничког дома тврди се да наше власти нису никада оптужиле особе које су биле део у ланцу командовања МУП Србије и у том смислу, осим Радосављевића, помињу се и тадашњи министар полиције Влајко Стојиљковић и начелник ресора Јавне безбедности Властимир Ђорђевић, који после пресуде у Хагу служи казну у Немачкој.


Извор: Политика, Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Нова Резолуција САД о браћи Битићи

* Обавезна поља