Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je rezoluciju, kojom se od Srbije zahteva da reši slučaj ubistva trojice braće Bitići – Ilija, Agrona i Mehmeta, koji su bili američki državljani. Rezoluciju sada treba da usvoji i Senat.

Rezoluciju je u aprilu ponovo podneo kongresmen Li Zeldin iz Njujorka, a usvojio ju je Odbor za spoljnu politiku Predstavničkog doma 17. jula, prenosi Tanjug. U dokumentu se navodi da od napretka u rešavanju tog slučaja treba da zavisi razvitak odnosa Sjedinjenih Američkih Država i Srbije, prenosi Glas Amerike.

„Neprihvatljivo je da nijedna osoba nikada nije proglašena krivom za ubistvo braće Bitići ili bilo kojih drugih zločina povezanih sa njihovom smrću i da se niko ne suočava sa optužbama za te zločine”, navodi se u rezoluciji. U dokumentu se navodi i da bi rešenje tog slučaja trebalo da se postavi kao prioritet za istragu i krivično gonjenje onih za koje se smatra da su odgovorni za zločin.

„Vlada Srbije i njena relevantna ministarstva i kancelarije, uključujući i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, trebalo bi da postave kao prioritet istragu i krivično gonjenje zvaničnika za koje se veruje da su odgovorni za te smrti”, kaže se u tekstu dokumenta. U tekstu se navodi da se odgovornim za ubistvo smatra nekadašnji komandant policijske jedinice Žandarmerija Goran Radosavljević Guri.

Da se rezolucija usvoji založili su se američki kongresmeni Eliot Engel i Lio Zeldin. Govoreći na početku sednice Engel, koji je i predsednik Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma rekao je da rezolucija „jasno stavlja do znanja da Srbija mora da istraži smrt braće Bitići i privede krivce pravdi”.

„Ona poziva i vladu SAD da ohrabri i pomogne u uspešnom sprovođenju slučaja”, rekao je Engel.

Braća Mehmet, Agron i Ilija Bitići poreklom sa Kosova, vratili su se na Kosovo kako bi se borili na strani takozvane OVK u sukobima 1999. godine. Njihova tela otkrivena su jula 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, u istočnoj Srbiji.

GURI – NEMAM VEZE SA UBISTVOM BRAĆE BITIĆI

Pritisak na mene, da sam učinio nešto što nisam – se nastavlja. Apsolutno sam čist i nemam razloga za strah i brigu. Sa tim zločinom nemam nikakve veze, niti sam ga naredio, niti počinio. Ne znam ni ko je i iz kojih razloga to uradio. O svemu ovome sam više puta davao izjavu i u Tužilaštvu za ratne zločine. Istragu o tim događajima vodio je i američki FBI i nije utvrdio moju krivicu.

Ovako za Novosti nekadašnji prvi čovek srpske Žandarmerije Goran Radosavljević Guri, komentariše najnoviju rezoluciju Predstavničkog doma Kongresa kojom se traži od Srbije da reši ubistvo trojice braće Bitići, odnosno da naša vlada postavi kao prioritet krivično gonjenje zvaničnika za koje se veruje da su odgovorni za zločin.

Amerikanci sa likvidacijom Iljira, Agrona i Mehmeta Bitićija već duže vreme povezuju Radosavljevića, i u pomenutoj deklaraciji navode da on radi kao konsultant firme u Beogradu, da je visoko pozicionirani član vladajuće Srpske napredne stranke, čiji je lider predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Moguće je da se cela ova priča ponovo poteže, a u kontekstu novih političkih pritisaka na našu državu i predsednika. Nisam više aktivan u organima Srpske napredne stranke i samo sam običan član – zaključuje Guri, kome je, zajedno sa porodicom, zabranjen ulazak u SAD.

Podsećamo, braća Bitići došli su iz SAD u vreme agresije NATO na SRJ kako bi se pridružili paravojnoj formaciji „Atlantska brigada“ koja je okupljala oko oko 400 dobrovoljaca, mahom Amerikanaca albanskog porekla, a koji su se na Kosovu borili u sastavu OVK. Uhapšeni su prilikom nelegalnog pokušaja ulaska u Srbiju zbog čega su osuđeni na 15 dana zatvora.

Pušteni su 8. jula 1999. godine, tri dana pre isteka kazne, ali su navodno odvedeni u bazu Posebnih jedinica policije kod Petrovog Sela i tu ubijeni. Njihova tela nađena su 2001. u jednoj od dve masovne grobnice u tom mestu, vezanih ruku i sa prostrelnim ranama na potiljku. Zbog sumnje da su mučili Iljira, Agrona i Mehmeta i povredili njihovo pravo na pravično suđenje, protivpravno ih lišili slobode o odveli u kamp u Petrovom selu, sudilo se Sretenu Popoviću i Milošu Stojanoviću, bivšim pripadnicima MUP Srbije, ali su oslobođeni zbog nedostatka dokaza.

Ipak, u rezoluciji Predstavničkog doma tvrdi se da naše vlasti nisu nikada optužile osobe koje su bile deo u lancu komandovanja MUP Srbije i u tom smislu, osim Radosavljevića, pominju se i tadašnji ministar policije Vlajko Stojiljković i načelnik resora Javne bezbednosti Vlastimir Đorđević, koji posle presude u Hagu služi kaznu u Nemačkoj.


Izvor: Politika, Večernje Novosti

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Nova Rezolucija SAD o braći Bitići

* Obavezna polja