Постоје реалне шансе да „косовски чвор“ буде расплетен организовањем међународне конференције на којој би Београд и Приштина преговарали уз учешће „највећих светских играча“, сазнаје Данас незванично од представника највиших дипломатских кругова на Западу.

Наши саговорници прецизирају да би на таквом скупу, поред земаља „квинте“ – Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Немачке, Француске и Италије, учествовали представници Русије, „а не искључује се ни могућност учешћа Кине и, чак, Турске“.

„Међународна конференција највишег нивоа, која би заправо представљала нови Рамбује, односно Рамбује два, могла би да буде одржана у некој држави Запада или на неутралном терену попут Швајцарске. Будући да би највеће светске силе разматрале начине да се коначно у потпуности нормализују односи Београда и Приштине, не могу се избећи поређења са преговорима у Рамбујеу, иако би српске власти, предвођене председником Александром Вучићем, више волеле да то буде нека врста новог Дејтона, јер је Дејтонски споразум довео до стварања Републике Српске. У сваком случају, и за самог Вучића би било боље да споразум о решавању косовског питања буде постигнут на скупу најкрупнијег формата, а не у некој бриселској канцеларији“, указују дипломате.

Како Данас сазнаје, Немачка не крије незадовољство „досадашњим током и динамиком Бриселског дијалога Београда и Приштине“. „Немци имају бројне примедбе на рад посреднице у дијалогу, високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини, али и комесара ЕУ за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханеса Хана. Могерини се, пре свега, замера што не води у довољној мери такозвану шатл дипломатију, која је претходила постизању Дејтонског споразума“, објашњавају наши извори.

Према речима добро обавештених саговорника Данаса, Берлин није одустао од идеје да именује специјалног изасланика „који би био задужен искључиво за Бриселски дијалог“. „Избор ће, вероватно, пасти на неког бившег немачког званичника, који је поштован и у Берлину, Бриселу, Вашингтону, али и у Москви“, кажу дипломате.

Наши саговорници откривају да је „иницијална каписла“ за идеју о одржавању „Рамбујеа два“ био недавни састанак „квинте“ у Њујорку и да је, по свему судећи, „кључ“ за решавање косовског питања „у рукама Американаца“.

„За разлику од Немаца, који и даље неће ни да чују да се косовски чвор размрси поделом Косова или разменом територија, већ сматрају да би Приштина требало да добије столицу у УН, за Американце решење које би подразумевало да Србија добије север Косова и манастире уопште није неприхватљиво. Таква подела Косова ишла би наруку и Београду“, истичу дипломатски извори Данаса.

Како Данас сазнаје, косовски премијер Рамуш Харадинај је приликом посете Немачкој поменуо да би Приштина прихватила и решење које би подразумевало размену територија између Србије и Косова, „али да Берлин сматра да би то отворило Пандорину кутију на Западном Балкану“.

„За разлику од претходне фазе у преговорима о Косову, када се очекивало да ће Немачка одиграти пресудну улогу у постизању споразума, сада су очи свих на светској сцени упрте у САД. У том контексту, приметно је да се у последње време јавно дискредитује Бриселски дијалог, и то не само од стране Београда и Приштине, већ и од стране држава чланица ЕУ, чиме се, вероватно, утире пут за организовање великог међународног скупа о Косову“, напомињу дипломатски извори Данаса.

Поједини учесници преговора у Рамбујеу, који су вођени фебруара 1999. у покушају да се реши косовско питање, за Данас незванично коментаришу да би на будућој међународној конференцији требало избећи грешке због којих су пропали ти преговори.

„Најкрупнији пропуст мировног скупа у Рамбујеу односио се на чињеницу да се делегације Београда и Приштине никад нису среле директно, већ су поруке косовских Албанаца преносили Американци и што је Београд био уцењен да му се лоше пише ако не прихвати предложено решење. На крају су преговори пропали јер није прихваћен анекс војног споразума, и Србија је бомбардована, а проблем Косова није решен. Дакле, да би се избегла таква грешка, потребно је да се овога пута не врши притисак ни на једну од страна, у смислу да се не прети Београду да ће бити закочен његов пут ка ЕУ ако не прихвати понуђено решење, а најбоље би било да се на том скупу разговара не само о Косову већ и шире о Западном Балкану, који је и даље изразито трусна зона“, поручују извори Данаса.

Вучић: „Могућ нови тип дијалога“

Сазнања Данаса потврдио је индиректно и председник Вучић, који је изјавио јуче да „очекује наставак дијалога или, како је рекао, новог типа дијалога, о нормализацији односа са Приштином до краја јуна“. „Што да буду укључене само земље које признају независност Косова. Да ли је могуће донети решење без САД и Русије? Није реално. Те земље морају бити обавештаване и сагласне с тим, што би био евентуални договор“, рекао је Вучић, пренео је РТС.

Н 1 – Дијалог Београда и Приштине – нови формат, нови учесници

Председник Србије Александар Вучић најавио је могућност новог типа дијалога са Приштином и тиме подгрејао спекулације медија да би још земаља могло да се укључи у дијалог. Поручује и да ништа не може да се реши без САД и Русије, а став да цела међународна заједница има улогу у овом делу света, потврђује и амерички амбасадор.

Да ли ће се дијалогу Београда и Приштине придружити још неке земље? По писању штампе – да. И то Немачка, Француска и Холандија, и у улози специјалног саветника САД. Међутим званичне потврде тога нема.

„Нема промене у дијалогу. ЕУ води дијалог и нема захтева за промену формата тог дијалога. Ми ћемо да радимо на дијалогу и на договору Београда и Приштине“, каже шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Да, за сада, нема промене формата, поручује и амерички амбасадор, али додаје.

„Мислим да то све зависи од других партнера. Ово је дијалог и треба бити договор између Београда и Приштине, ЕУ води дијалог ми смо срећни с тим и тако треба и да остане“, сматра амбасадор САД Кајл Скат.

Скат, ипак, није дао прецизан одговор на које конкретно партнере мисли.

„Ја мислим да у ствари цела заједница међународна има улоге у овоме, јер ми хоћемо да подржимо мир и стабилност и региона, и то би значило и ЕУ и целу заједницу Уједињених нација“, додао је он.

Дневни лист Данас преноси да би косовски чвор могао да буде распетљан организовањем међународне конференције, која би личила на ону из Рамбујеа 1999. Вршилац дужности главног и одговорног уредника листа Политика Жарко Ракић, каже да је то мач са две оштрице.

„Ово све личи на претварање бриселског дијалога у један међународни дијалог, са једне стране то је добро, али са друге стране кад имате толико преговарача, споразум је тешко постићи“, каже Жарко Ракић.

За сада, дакле, нема ни конкретних информација када ће дијалог тачно бити настављен, нити да ли ће се формат мењати. Зна се само, да тог састанка неће бити 27. и 28. јуна, јер је председник Вучић тада – заузет.


Извор: Данас, Н1

Оставите коментар

Оставите коментар на Нови формат разговора о Косову?

* Обавезна поља