Skupštinski odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo odlučio je na sednici održanoj dana 14.07.2017. da kandidat za novog Zaštnika građana bude Zoran Pašalić, trenutno predsednik Prekršajnog apelacionog suda. Za njega je glasalo 9 poslanika vladajuće koalicije (SNS-SPS i Pokret Socijalista), koja ga je i predložila.

Pomenuti odbor inače broji 17 članova. Dakle, za gospodina Pašalića nije glasao nijedan poslanik opozicije, koja je opet imala svoje kandidate. Radikali su predložili Ekatarinu Marinković, DS i SDS Miloša Jankovića i DJB Vojina Biljića. Nakon rasprave glasalo se ponaosob o svakom kandidatu, ali oni iz opozicionih partija nisu dobili dovoljan broj glasova. Razumljivo. Ovo je Srbija.

Inače, kandidati su imali priliku da se obrate članovima odbora,  a rasprava je kao i obično bila burna, na radost građana koji traže zamenu za upravo završeni rijaliti šou „Parovi“. Ono što je režimskom kandidatu najviše i najčešće zamerano jeste da je studirao 13. godina i da mu je prosek na fakultetu izuzetno nizak, svega 6,7.(1) Ali, budući obdusman nije dao na sebe. Objasnio je on njima, poslanicima, da ništa nije kako izgleda. Da je on tako dugo studirao jer je, uz studiranje, radio u svojoj i tuđim firmama. Pa, nije stizao da uči, siromah. Inače bi to on očas posla. A ni ocena, dabome, nije uvek merilo znanja.

Mislim da bi svima bilo bolje da je ćutao. Njemu najviše. Ili da je bar uzeo nekog da ga zasupa. Ovako, nekako mi je zaličio na Tomislava Nikolića, u onoj polemici sa profesorom Bakićem, kada je znao da ima diplomu, ali nije znao ni koji je smer završio, niti kako mu se do fakulteta dolazi. 

No, pravo da Vam kažem, tako dugo studiranje ne mora da bude loše samo po sebi. Nekada su za takve „školarce“ dični srpski domaćini govorili da su „pekli zanat“, a oni sami za sebe „da su izučili školu života“. I jesu, boga mi! Uostalom, zar je gospodin Pašalić kriv što u to vreme nije postojao „Megatrend“, izum slavnog „naučnika“ Miće, koji je mnogo učinio za skraćivanje proseka studiranja u Srbiji.

I zar će neko da mi kaže kako bi Nebojša Stefanović, sa sve desetkama i doktorskom diplomom potpisanom od pomenutog  Megatrend Miće bio bolji i stručniji kandidat od gospodina Pašalića. To ne prihvatam ni pod razno. Staž je staž.

A tu je i upornost. Zar vi mislite da je bilo lako 13. godina dolaziti na isto mesto i kretati ispočetka? Svakako da nije. Ali, gospodin Pašalić je bio postojan i istrajan. A još je Ji Đing, kineska knjiga mudrosti, napisana hiljadu godina pre naše ere,  slavila istrajnost i savetovala „Istrajnost na pravom putu, donosi nagradu“. 

I zato, neka se niko ne šegači sa predlogom za novog obdusmana. Ume Vučić i gore da odabere. Uostalom, šegačili se ili ne, njega će na vanrednoj sednici Skupštine, 19.07.2017. izabrati za novog Zaštitnika. A Maja Gojković će mu, kao novom pripadniku „elite“, uputiti svoj čuveni „medeni“ osmeh. Možda i dva.

Neće ni njemu, čoveku, biti lako. Treba to izdržati …

______________________________

(1) www.politika.rs/scc/clanak/384899/Zoran-Pasalic-kandidat-za-novog-Ombudsmana


Izvor: Fond Strateške Kulture

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Novi obdusman

* Obavezna polja