Звуцима сирена за узбуну и гашењем светла, тачно у 19.45, када су НАТО авиони бацили прве бомбе, почело је централно обележавање 20. годишњице од почетка бомбардовања у Нишу. Пред 20.000 људи говорили су Патријарх српски господин Иринеј, председник Александар Вучић и Милорад Додик лидер Срба у БиХ.

Србија не да да је сломе, Србију не могу да победе, рекао је председник Србије Александар Вучић у Нишу. „Хоћу да поручим одавде, да шта год да се догоди, никада немојте било коме да допустите да сруши слободу и независност Републике Србије! Никада!”, поручио је српски председник.

„Пет година обележавамо на овако величанствен начин годишњицу агресије НАТО на једну малу, слободољубиву и никада покорену земљу. Поносан сам на вас, драги грађани Србије, јер ваш слободарски дух, натерао нас је да учећи младе генерације о ономе што се збивало, не заборавимо да будућност можемо да градимо само на таквим основама, чувајући слободу, самосталност и независност Србије као највише вредности. Хвала вам што је Србија поноса и будућности, вечерас, овде са нама”, рекао је председник Вучић, преноси Танјуг.

На крају, цитирао је речи Мартина Лутера Кинга, нећемо памтити речи наших непријатеља, него тишину наших пријатеља.

„И једино што имам да додам је, да тада, пријатеље готово да нисмо ни имали. Хвала онима који нису били против нас, али нам помагао није готово нико”, подсетио је Вучић.

Били смо, каже, сами, суочени са највећом војном силом на свету, са коалицијом богатих и моћних, са 22. 000 тона бомби и ракета, и са њиховим јасним циљем: да нас поразе, унизе и да један део наше територије предају неком другом.

Данас, двадесет година касније, ми поново имамо пријатеље, али и оне који нам више нису непријатељи, уз јасну разлику у мишљењу о свему што се догађало.

„И оно што је за нас злочин, а смрт две и по хиљаде цивила, смрт 79 деце, девастирање једне земље, штета која се мери десетинама милијарди долара, за нас ће увек бити злочин, за њих је , ако и толико хоће да признају – грешка, уз коју, ту и тамо, додају и израз, трагична”, рекао је и додао:

„То је оно на шта ми никада нећемо пристати”, рекао је Вучић и наставио – не овде, у Нишу, на који су, противно свим конвенцијама, бацане касетне бомбе, да би убијале труднице на пијацама. И не у Варварину, не у Грделици, не у Раљи, Мердару, Пазару, Батајници, где су њихове грешке за нас значили губитак најважнијих од свих живота – дечјих.

Наш народ на КиМ нећемо оставити на цедилу

НИШ – Надамо се да никоме неће на памет да падне да Србе на Косову и Метохији убија и протерује, а у противном, наш народ нећемо, не смемо и не можемо да оставимо на цедилу, поручио је вечерас у Нишу председник Србије Александар Вучић, уз речи „слушајте ме, пажљиво”.

На 20. годишњицу од агресије, рекао је председник Србије у обраћању на обележавању 20. годишњице од почетка НАТО агресије, изражавамо захвалност најбољима међу нама – „а, то су Срби на КиМ, који чувају своје огњиште и своје српско име и презиме”.

„Током свог историјског трајања Србија се више пута као птица феникс дизала и опорављала”, истакао је он, преноси Танјуг.

Александар Вучић говори у Нишу (Фото Танјуг)()

Опоравила се од санкција 90-их, од пустоши и ужаса који су остали иза бомбардовања и унутрашње пљачке земље после 5. октобра.

„Данас с поносом можемо да кажемо да је паметни и добри народ Србије веран родољубивим идеалима предака и посвећен будућности своје деце и покренуо Васкрс отаџбине. На том путу будућности и напретка нико је неће зауставити”, рекао је он.

Поручио је да Србија не жели у НАТО и да је војна неутралност наш природни избор.

„Хоћемо да будемо свој на своме и ништа више, никоме не претимо али Србија је данас десетоструко јача него 1999. и двадесетоструко јача него 2008. године “, закључио је он.

Вучићево упозорење

Председник Србије Александар Вучић упозорио је да су неки кренули у рушење Србије, а грађанима поручио да никада не допусте да неко сруши слободу, независност и самосталност Србије.

„Кренули су да сруше Србију… Поручујем овог 24. марта – ја сам овде међу вама и сваке године уназад пет година обележавамо овај дан, а пре тога смо то звали кампањом, стидели смо се да правим именом назовемо злочин, агресију. Кренули су да сруше Србију. Немам шта друго да вам кажем, шта год да се догоди, мени, било коме од нас, никада немојте да допустите да сруше слободу, независност и самосталност Републике Србије”, поручио је Вучић, преноси Танјуг.

„Никада, никоме и запамтите ове моје речи”, додао је он.

„Србију не могу да победе, Србија ће да побеђује и по броју нових фабрика, а само сам их у Нишу отворио шест, ја овакав, мали, Вучић”, рекао је и додао:

„Имаћемо снаге да се изборимо са свима који желе да Србију зауставе на путу нормалности и успеха”.

Србија ће, закључио је, увек имати и поноса и снаге и да се сећа себе и својих жртава, оних који су дали за спас отаџбине једино што су имали, а то је живот.

Најпотребније нам је да се ујединимо у добру

Патријарх Иринеј (Фото Танјуг)()

НИШ – Патријарх Иринеј позвао је у беседи у Нишу народ да се сложи и уједини у добру, да победимо зло које нас је сналазило, да одбранимо наше светиње на Косову и Метохији, и да се боримо да ту свету земљу сачувамо и оставимо у наслеђе онако како су је нама преци оставили.

„Морамо се зближити и ујединити у добру, то нам је данас најпотребније. То је оно што жели наша историја, наша култура и наши преци који су оставили траг у историји и култури”, рекао је патријарх пред око 20.000 људи на државној свечаности обележавања 20. годишњице почетка НАТО агресије на тадашњу СР Југославију, преноси Танјуг.

Патријарх је у том контексту учинио осврт на нашу свакодневицу и рекао:

„Оно што данас видимо на улицама није добро. То даје снагу нашим непријатељима”.

Зна се, истакао је патријарх, како се долази до положаја и власти.

„На овај начин не могу доћи, нити могу наудити, али могу наудити свом народу и својој држави”, рекао је патријарх Иринеј.

Верује, каже, да то они на улицама ни не желе, али можда су, истакао је, друге жеље јаче од њих, али треба са више љубави да се окрену свом народу, отаџбини и будућности.

„Ми смо народ који се одликује љубављу према другим народима”, подсетио је поглавар Српске православне цркве и позвао их да размисле.

Према сваком се, каже патријарх, морамо односити као према рођеном брату.

Бомбе нису решиле проблем Косова

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик  (Фото Танјуг)

НИШ- Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик поручио је у Нишу, где се обележава 20. годишњице од бомбардовања, да је НАТО 1999. начинио стравични злочин агресије према Србији али и РС, да је то било неправедно, непоштено и да не може да опрости, а да Србија треба да буде уједињена и с њом сви Срби изван Србије.

„Штета коју су нанели је огромна, цивилизацијска, а нису сматрали да треба да се извине. Нисам од оних који ће им то икад опростити, и нећу бити спреман да пређем преко тога. Обављајући дужности, али и када будем обичан човек, имаћу у себи неопростиво и тужно сећање на те дане кад су и Републици Српској и Србији нанети тако тешки губици”, рекао је он.

Стравична страдања и бомбардовање Србије и РС били су део злочиначког плана НАТО и Запада који су нас тада сврстали на страну лоших којима треба начинити штету.

„Данас знамо да је НАТО агресија дуго припремана и знамо, по последицама, да и данас траје”, рекао је он, преноси Танјуг.

Како је додао, било би добро да су они који су били на власти пре Александра Вучића, и то називали кампањом, данас овде да ојачају снагу Србије а не да игноришу тешку страдалничку историју нашег народа.

„Данас проблем Косова није решен и бомбе нису биле одлучујући политички фактор да се то питање реши. Опет захваљујући садашњој власти, поново је то питање на дневном реду, тешко, болно, у некоректним околностима, у којим је тај исти свет опет против Срба у покушају да их придобију да признају Косово. Зато је важно да Србија буде окупљена и сви ми око Србије. Треба дати снагу Вучићу и његовој преговарачкој позицији и свему што данас чини и покушава да од Србије начини. Слободно небо, плаве боје које симболизује слободу”, поручио је Додик.

Снага Србије је, каже, у снази државе, његовог председника, владе, демократије. „Треба се вратити у легални систем државног одлучивања и власти, не показивати нестрпљење. Избори су место за одлучивање о снази Србије”, поручио је Додик.

Он је истакао да данас, када је изложен захтевима да се БиХ учлани и пође путем НАТО савеза, јасно каже да то он то не може и неће да прихвати.

„Нећу зато што Србија може да буде у НАТО. Ја не могу и нећу никада да дозволим никада да се успостави граница на Дрини која ће бити НАТО граница, којом ћемо поново бити раздвојени”, подвукао је Додик.

Он је рекао да су наредне године и деценије године „нашег народног и националног окупљања и уједињења”.

„Верујем да ће и другима то постати јасно, јер другог пута нема. Зашто други могу да имају своје државе, а Срби не могу да имају јединствену државу”, констатовао је Додик.

Додао је да је БиХ није могућа, јер је резултат идеологије и политике која је бомбардовала Србе и у РС и у БиХ.

„Нека су проклети сви они који су донели одлуку и учествовали у убиству мале Милице Ракић и све деце у РС и Србији. Живела РС, живела Србија српски народ, где год се нашао”, поручио је Додик.

Дирљиви говор деминера Слађана Вучковића

Један од најупечатљивијих тренутака церемоније обележавања годишњице НАТО агресије у Нишу било је обраћање Слађана Вучковића, пиротехничара, пензионисаног заставника прве класе, који је приликом чишћења терена од касетне муниције изгубио обе руке.

Обраћање Слађана Вучковића (Фото Танјуг)

Слађан Вучковић је током обележавања почетка бомбардовања у Нишу рекао да се НАТО пре 20 година дрзнуо на кукавички чин — да нападне све нас, нашу децу, нашу земљу, малу али поноситу, преноси РТС.

На данашњи дан пре 20 година Слађан је био на терену у склопу редовних активности војске. Његов посао био је да уништава убојита средства. Тада се наизглед мирно поподне претворило у агонију.

„Нисам бринуо за себе, дао сам заклетву држави још 1982. као питомац војне школе. Бринуо сам за породицу, супругу и двоје деце. Ћерка је тада имала непуних десет, а син непуних пет година“, рекао је Слађан Вучковић.

Сећа се да је 15. априла било прохладно поподне када је чистио терен од бомби. Очистио је 106, а онда је на ред стигла и та 107, која му је променила живот.

У експлозији те бомбе остао је без обе руке и једне ноге.

„Сећам се експлозије и дима и како покушавам да нађем наочаре… Крв ми се сливала низ лице, али видим да колеге трче према мени. Не осећам физичку бол, само бол у души. Сада више никад нећу моћи да помилујем децу, да их учим да цртају, пишу, да играмо кошарку“, испричао је заставник прве класе у пензији Слађан Вучковић.

Тада су, каже, деца још била мала, а на њему је био велики терет — како им објаснити да им је тата другачији јер је радио свој посао и уништавао бомбе које су тате неке друге деце послале на нас.

„После неколико месеци деца су ми дошла у посету. Био сам пресрећан што их видим, али и тужан што више не могу да их ухватим за руку. Када су отишла, плакао сам…“, испричао је Слађан Вучковић.

Његова деца су, истиче, прерано одрасла и суочила се са суровом стварношћу коју доноси рат.

„Никад нисам опростио НАТО агресију. Колико је породица уништила… Нека је жртвама слава и вечно им хвала“, овим речима Слађан Вучковић завршио обраћање у Нишу.

Помен жртвама Нато бомбардовања у Бечу

БЕЧ – Више стотина Срба и Аустријанаца окупило се у центру Беча да би одало почаст жртвама НАТО бомбардовања и подсетило међународну заједницу на злочин који је западна војна алијанса починила нападајући СРЈ, уз кршење међународног права.

Помен, у организацији Аустријско-српског покрета солидарности, почео је на тргу испред седишта председника и аустријске владе, одакле се поворка, кроз улице строгог центра, упутила ка тргу Штефансплац, где су Срби, током НАТО агресије протестовали 78 дана.

Они су, током кретања носили пароле против НАТО агресије да би скренули пажњу аустријске јавности на злочин почињен пре 20 година, за који нико није одговарао.

Бројни говорници су, на завршници скупа, указали да је НАТО прекршио међународно право својом интервенцијом, вођеном под плаштом „хуманитарне акције”.

Бројним пролазницима, а међу њима и велики број туриста са свих страна света, дељени су леци на којима је указивано на тај догађај који је, како су рекли говорници, био први рат за нови светски поредак.

(Фото Танјуг)

Са скупа су упућени и захтеви аустријској влади, пре свега да Беч не игнорише своју уставну обавезу да буде неутралан и да поштује међународно право, па тако и Резолуцију 1244, преноси Танјуг.

„Пре 20 година је НАТО напао Југославију. То је био први велики рат на европској територији од 1945, а за који није постојао мандат УН, нити се може правдати нападом на једну чланицу алијансе. Тој војној интервенцији, супротној међународном праву, претходили су грађански ратови, уз снажно мешање са стране. Прсти Аустрија и ЕУ су били умешани у ратна догађања на простору бивше Југославије”, подвукли су организатори у декларацији.

Констатовали су да и даље доминира црно-бели наратив, у којем Запад себи приписује улогу полицајца који се наводно брине о „хуманости” и „реду”, док се Србија, тадашња Југославија, и даље приказује као агресор, што не одговара реалности и треба исправити.

Подсетили су да је на основу Резолуције УН 1244 и Кумановског споразума окончана 78-дневна агресија, и да та Резолуција УН предвиђа да је Косово и Метохија интегрални део Србије.

„Та резолуција је и даље на снази, те се може мењати само новом одлуком Савета безбедности УН. Представници привремених институција на Косову прогласили су 2008. једнострано независност, што су западне силе и бројне друге државе, међу којима и Аустрија, у кратком року признале. Радило се о томе да се оствари прави циљ рата, а то је да се разори једна земља која није желела да се потчини неолиберално светском поретку, и да се њени наследници ослабе, уз ново кршење међународног права”, подвукли су они.

У декларацији са скупа истиче се да, укупно гледано, НАТО није допринео разумевању народа на Балкану, већ само даљем заоштравању напетости.

Рат НАТО против СРЈ представља крах европске и међународне безбедносне архитектуре и био је први рат за успостављање новог светског поретка, те се водио против једне суверене државе која је желела сопствени пут и противила се диктату ММФ-а, указано је у декларацији и оцењено да је тај рат подстакао и милитаризацију ЕУ, као и њене спољне политике.

„Историја још није исписана до краја, јер прави кривци још нису одговарали за свој злочин”, додаје се у декларацији. Од аустријске владе се тражи да се врати сопственој спољној политици и уставом утврђеној неутралност, да у потпуности поштује Резолуцију УН 1244, као и да се изјасни против формирања косовске војске и не учествује у обуци њених припадника.

Скупу у центру Беча претходила је дискусија под мотом „20 година од НАТО бомбардовања, има ли Балкан будућност?”, у којој су, између осталих учествовали аустријски публицисти и историчари Ханес Хофбауер, Курт Грич, Вилхелм Лангталер, политичар Давид Штокингер, као и бивши изасланик ЕУ за Косово, који је учествовао у преговорима у Рамбујеу Волфганг Петрич.

У суботу увече представљен је филм „Тежина ланаца” режисера Бориса Малагурског, са којим су присутни имали прилике да разговарају о позадини НАТО агресије.

У Београду одржан протест против НАТО-а

(Фото Танјуг)

У Београду је одржан анти НАТО протест, у организацији покрета „Живим за Србију”, иницијативе „Нема предаје Косова и Метохије” и отаџбинског покрета ветерана, бораца са Кошара и Паштрика.

Са скупа је поручено да се НАТО бомбардовање 1999. године, које је однело бројне људске жртве, не сме заборавити и да Србији није место у тој организацији.

Учесници протеста су од зграде Генералштаба прошетали Немањином и Делиградском улицом до амбасаде Русије, одакле су продужили до Храма Светог Саве где су запалили свеће за све страдале у бомбардовању 1999. године, преноси Танјуг.

Викали су „Косово је срце Србије” и носили српске заставе и транспаренте на којима је писало „Никад у НАТО”, „НАТО, марш одавде”, „Стоп НАТО фашизму”…

На скупу су се прикупљали потписи за измештање канцеларије НАТО пакта из Министарства одбране.

На скупу се у неком моменту појавио Срђан Ного са вешалима која је носио на протестима „1 од 5 милиона”.


Извор: Полирика, Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Обележавање 20 година од злочиначке НАТО агресије

* Обавезна поља