Лидер СДС Вукота Говедарица је рекао да ни он, ни Младен Иванић не намеравају да прихвате позив Милорада Додика да „уз кафу“ причају о политичкој ситуацији у РС

„Немам намеру да пијем кафу с човеком који је од СДС-а покушао да направи терористичку организацију, с човеком који нам је ставио на терет ‘обојене револуције’ и крваве сценарије, с човеком који је од породице Драгичевић (убијеног младића Давида Драгичевића) направио непријатеље Републике Српске“, казао је Говедарица на конференцији за новинаре.

Додао је да се „с диктатором не прича“.

„Ако треба негде да седнем и разговарам, онда је то трг (Трг Крајине) и онда је то разговор са Давором Драгичевићем“, рекао је Говедарица.

Председник Републике Српске Милорад Додик позвао је данас кандидате опозиције за српског члана Председништва БиХ и за председника Републике – Младена Иванића и Вукоту Говедарицу „на кафу“, да поразговарају о политичкој ситуацији у РС, јавила је Српска новинска агенција (СРНА).

Говедарица је новинарима потврдио да су он и Иванић добили такав позив.

Говедарица који је на изборима у недељу, 7. октобра, био кандидат опозиционог Савеза за победу (СзП) за председника РС, навео је да је разлика између њега и кандидаткиње СНСД Жељке Цвијановић смањена на 4,5 процената и додао да је сасвим јасно да неважећи гласачки листићи могу да утичу на изборни резултат.

„Свим тим неправилностима нама је отета изборна победа… Тражимо да се утврди истина. У појединим државама се ручно броје гласови да би се дошло до истине. Ово је озбиљно нарушавање Кривичног закона БиХ, у којем је прописана казна затвора до три године за сваку силу, пријетњу и принуду која утиче на независну вољу грађана“, указао је он.

Бореновић и Говедарица

Председник ПДП Бранислав Бореновић је рекао да опозиција не признаје изборне резултате и да ће учинити све да их оспори.

Бореновић је казао да су данас упутили примедбу ЦИК-у и да траже поновно бројање гласова у РС за све нивое власти.

„Основ за оспоравање избора постоји. Постоји могућност да се избори пониште и да се организују нови. Послао сам допис и мисији ОЕБС, Канцеларији Савета Европе, руској, америчкој, немачкој, француској амбасади у БиХ, и ОХР-у“, навео је он.

По његовим речима, постоје инфомације да се сада пишу нови записници у Бањалуци и да је у току „фалсификовање записника с бирачких места, чиме руководи градоначелник Бањалуке Игор Радојичић“.

„Немам намеру ући у парламент док се ово не рашчисти, и док не будемо имали фер и поштено друштво. Ми у таквом парламенту нећемо да радимо. Једина слободна територија је Трг Крајине“, истакао је Бореновић.

„Бићемо тамо од данас у све већем и већем броју“, рекао је он.


Извор: Бета/Б92

Оставите коментар

Оставите коментар на Опозиција најављује хаос у Републици Српској

* Обавезна поља