Патријарх српски Иринеј, након посете Србима у Ораховцу, Великој Хочи и Зочишту стигао у Призрен, где је у пратњи Епископа рашко-призренског Теодосија прошетао улицама града у којем је живео 12 година радећи као професор Призренске Богословије.

Другог дана посете метохијским срединама, Патријарх српски Иринеј поручио је: „Оно што чујемо о некој подели, о неком компромису, то српски народ никада неће моћи да прихвати, а поготову српски народ са КиМ. Оно што би било најгоре, најпогубније, да се ми одрекнемо Косова, да га неком не поклонимо. Паметан човек не поклања никоме свој дом, своју кућу, а ово је кућа српског народа“.

Патријарх је претходно боравио у Ораховцу, где је упутио сличне поруке у цркви Успења Пресвете Богородице.

„Није то први пут да се боримо и да га сачувамо. Истина, устале су многе силе, моћници овога света, али не заборавимо да је Бог моћнији од свих њих. Наћи ће Бог пут и начин да нам сачува свето Косово и светиње на Косову и Метохији, само ако будемо достојни његове помоћи и његове милости“, поручио је патријарх.

Патријарх Иринеј у Призрену, 15.04.2019. године

Верницима у ораховачкој цркви поручио је да је на њима „велика част да се боре“ и да „не губе наду и веру“.

„Знамо да вам није лако, али знајте да нисте сами, српски народ мисли о вама, знамо у каквим условима живите. Али за Косово и Метохију вреди живети, али вреди и страдати, што су нам показали наши преци“.

„Косово и Метохија је наш Јерусалим, за који су наши преци проливали крв и полагали многе животе да га сачувају. Уз помоћ Божију, ево, до наших дана оно је сачувано, да ли ћемо га и ми сачувати? Хоћемо, ако будемо водили битку, не сами, него ако Господ буде благословио ту битку“, рекао је Патријарх Иринеј окупљеним верницима.

Апеловао је на солидарност и јединство уместо што се људи деле и свађају.

„Нажалост, данас је тај случај, и данас у том искушењу да смо подељени и да смо посвађани – више брину о својим интересима, о својој користи него о интересима народа“, сматра Патријарх.

Патријарх је на Косово стигао касно у петак – у Пећку Патријаршију. Манастир Високи Дечани обишао је у суботу, а данас је боравио у Ораховцу, Великој Хочи, где је обишао и Дечанску виницу, те виницу породице Петровић; такође у Призрену где је обишао манастир Светих Архангела, и Цркву Богородице Љевишке, после чега се упутио ка ка Зочишту. Након обиласка ових светиња, Патријарх је присуствовао вечерњој Служби у Призренском Саборном Храму. Иначе прошетао је градом у којем је 12 година службовао као професор у Богословији.


Извор: НСПМ/КосСев

Оставите коментар

Оставите коментар на Патријарх Иринеј у Призрену о „подели“ и „компромису“

* Обавезна поља