Прво су лагали и водили рачуна да их не ухвате, а када би били ухваћени њихова пропагандна машинерија је стварност прилагођавала њиховим лажима. Када су видели да им то пролази, почели су да нас ноншалантно и осионо у лице обасипају лажима, полазећи од тога да ћемо веровати њима, а не сопственим очима, ушима и новчанику. А онда је дошла пандемија. На талону су се нашли здравље и голи живот. Власт је наставила онако како једино уме, прилагођавајући стварност сопственим потребама. И онда су се ствари мало-помало промениле. Страхови су се променили. Страх од болести надјачао је све друге страхове које изазива једнопартијска, клептократска прћија у какву су Србију претворили.

У уторак пре подне су се против корона-лажи ове власти јавно и масовно побунили лекари, њих преко три стотине, под именом и презименом. У отвореном писму су оптужили власт да се неодговорно и некомпетентно односи према пандемији и да заварава грађане.

У писму поред осталог стоји: „Потпуно попуштање противепидемијских мера у предизборном периоду (митинзи, утакмице, турнири, прославе и сл.) довело је до губитка контроле над епидемиолошком ситуацијом и то се никако не може оправдати стручним мотивима. Конфузија поводом броја оболелих и преминулих је изазвана неслагањем са статистичким и епидемиолошким очекивањима, сазнањима из свакодневног рада, те контрадикторним изјавама у јавности. Све то је озбиљно уздрмало здравствени систем и нарушило поверење и грађана и здравствених радника у исти. Из тог разлога желимо да се оштро оградимо од републичког Кризног штаба за борбу против ковида 19.“

Потписници, чији број расте, захтевају: Да се јавности објасни надлежност над базом иза ЦОВИД портала; да се организује поступак поузданог утврђивања броја заражених, оболелих и умрлих од ковида19, како у општој популацији тако и међу здравственим радницима; да се утврди да ли су подаци били намерно заташкавани, и ако јесу, да се одговорни казне; да одговорност за насталу штету преузме Кризни штаб у целини и да се формира нови Кризни штаб; да се стане на пут застрашивању и политизацији који и иначе, а нарочито у епидемији, ометају добру праксу и нарушавају лично достојанство здравствених радника.

Дарија Кисић Тепавчевић – Фото: Бета/Влада Србије/Слободан Миљевић

Снага овог отвореног писма које су објавили Н1 и Нова С лежи у броју потписника. Разорно дејство овог писма је то што преко три стотине доктора медицине, међу којима и многобројни анестезиолози и радиолози који су у борбу против корона вируса упрегнути до максимума физичке издржљивости, оптужује власт да заташкава број новозаражених и умрлих и да здравственом кризом управља политички, а не стручно. Велику опасност по власт представља то што су до сада многи лекари појединачно и из страха од репресије скривајући свој идентитет упозоравали на велике разлике између стварног стања и пинковско-информерске интерпретације, док су сада иступили заједнички и под пуним идентитеом.

Маневарски простор будућем кошаркашком тренеру наше деце је прилично сужен. Председник СНС-а Александар Вучић може да наложи да сви медији под партијском контролом просто игноришу ову побуну; може под хитно да пронађе солидно велико стадо жртвених јагањаца; или да оптужи Ђиласа да стоји иза побуњених лекара, што би значило да му је компас потпуно пролупао и да ће кула од партијских књижица убрзано почети да се урушава.

Може и да њему одане лекаре, које је на руководећа места поставио СНС, нахушка против лекара којима је прекипело због лажи и политикантства у здравственом систему и додатно загреје злу крв у друштву које су завадили.

За власт је ово лоше-лоше, ситуација у каквој се до сада није нашла. Шта ако се више стотина полицајаца, тужилаца или судија угледа на лекаре и под именом и презименом укаже на стање у полицији или правосуђу?


Извор: Време

Оставите коментар

Оставите коментар на Побуна лекара

* Обавезна поља