Мандатар за састав нове црногорске владе Здравко Кривокапић представио је кадровска решења за извршну власт и упутио Скупштини захтев за одржавање седнице.

„Очекујем да се у најкраћем времену организује засједање Скупштине на којој ћу као мандатар представити програм и предложити састав нове Владе ЦГ“, написао је Кривокапић на свом твитер налогу.

Предлози за министарска места нове владе су:

Министарство јавне управе, дигиталног друштва и медија – мр Тамара Срзентић

Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма – др Ратко Митровић, професор Архитектонског факултета

Министарство унутрашњих послова – мр Никола Терзић

Министарство вањских послова – мр Ђорђе Радуловић, директор једне од дирекција у том министарству

Министарство економског развоја – мр Јаков Милатовић

Министарство капиталних инвестиција – Младен Бојанић, некадашњи посланик и предсједнички кандидат опозиције

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде – мр Александар Стијовић, из Института за шумарство

Министарство просвете, науке, културе и спорта – проф. др Весна Братић, челница НВО “Не дамо Црну Гору”

Министарства здравља – Докторанд Јелена Боровинић-Бојовић, начелница Пулмолошке клинике Клиничког центра Црне Горе

Министарство правде, мањинских људских права – др Владимир Лепосавић, адвокат и члан правног тима Митрополије црногорске-приморске

Министарство финансија и социјалног старања – мр Милојко Спајић

Према незваничним сазнањима Вијести, Кривокапић ће за потпредседника Владе и министра одбране предложити лидера Грађанског покрета УРА Дритана Абазовића. Како сазнају подгоричке Вијести , уколико се тај предлог одбије, решење за министра одбране је Крсто Перовић.

Пре него што предлог буде достављен парламенту, мандатар треба да добије сагласност партијских органа владајуће коалиције. Актуелна Влада Душка Марковића има 22 ресора – поред премијера, има три потпредседника, министра без портфеља и 17 министарстава.

Мандић и Кнежевић о саставу владе

Андрија Мандић – Снимак екрана/YouTube

Лидер Нове српске демократије, и један од лидера Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић казао је да су се ствари “разбистриле”.

“Много је трпио ДФ, много је ружних речи речено, како смо грамзиви политичари. Ево мандатар је понудио списак и познајем само једног човека. Испоставља се да су фотеље жељели други”, рекао је Мандић након састанка са мандатаром за састав нове Владе Црне Горе, Здравком Кривокапићем.

Мандатар за састав владе Здравко Кривокапић представио је данас кадровска решења за извршну власт. Он је казао да ће се о предлогу мандатара изјаснити на страначким органима.

“Против нас се радило у портама цркви. Али знали смо да ће сви показати своје право лице. Проћи ће и ово брзо имаћемо слободне изборе”, закључио је лидер Нове.

Његов колега из ДФ-а, лидер Демократске народне партије Милан Кнежевић је додао:

“Они који су водили удбашке кампање против ДФ-а вечерас треба да спусте главу. Мандатар представио владу, а аутентични представници не могу да буду на кључним позицијама, посебно у безбедносном сектору где су Терзић и Абазовић”, казао је Кнежевић.

Кнежевић је казао да нису тражили ниједан ресор већ да се испоштује изборна воља. “Грађани су вечерас видели како је испоштована изборна воља. Мандатар ће имати тест за наредних 200 дана и ми смо му саопштили да нас не интересују његови кандидати за министре, интересује нас искључиво он и он ће бити наш дужник у наредном периоду”, рекао је Кнежевић.

Мандић и Кнежевић нису хтели да одговарају на питање новинара.

Милачић подржао владу

Марко Милачић – Фото: Права Црна Гора

Предлог мандатара је велики искорак за Црну Гору, тим људима треба дати шансу и помоћи им да се након три деценије свакојаког урушавања поставе темељи здраве земље за сваког грађанина, поручио је лидер Праве Црне Горе, Марко Милачић.

Он је казао да је у овом историјском тренутку најважније поверење, које се мора искрено и мудро градити.

“Поверење на свим нивоима, па и у оквиру конституената парламентарне већине. Сви посланици те већине, па и ја, својим потписом дали смо задатак мандатару Здравку Кривокапићу да састави и предложи свој тим који ће у домену извршне власти водити земљу. Професор Кривокапић јуче је представио свој тим и на нама је да тим људима дамо шансу и помогнемо им да сви заједно, у тренуцима огромних државних изазова, закорачимо у демократију и након три деценије свакојаког урушавања Црне Горе напокон поставимо темеље здраве земље за сваког грађанина и за наше потомке”, рекао је Вијестима Милачић.

Наводи да у односу на све претходне владе у ове три деценије ова ће бити влада “пристојности, васпитана влада, влада која ће знати да каже „Добар дан“, „Изволите“, „Извините“.

“Влада која ће се, сигуран сам, трудити за добробит свих грађана ове земље. Без обзира на различите идеолошке позиције предложених кандидата за министре, без обзира на евентуалну блискост овим или оним политичким партијама, без обзира на то да ли нам се неко од предложених кандидата више или мање грађански допада, ми као друштво и нарочито ми политичари, а ја сасвим сигурно, морамо им дати шансу и то не ону декларативну, већ потпуно искрену, не само политичку, већ пре свега људску, да ову историју изгурамо до краја”, рекао је Милачић.

Парламентарна већина, како је додао, не сме бити публика која ће са стране пратити рад мандатара, министара и читаве Владе, чекајући њихове грешке, којих мора бити, нарочито након три деценије несмењивости власти, већ права и истинска подршка, с обзиром да је задатак заједнички: стварање здравог и просперитетног друштва и истински угледне земље.

“Лично сам растерећен и ствар је, што се мене и Праве Црне Горе тиче, врло проста: верујемо Здравку Кривокапићу и верујемо његовом избору. То не значи да је било ко савршен, па ни ја, па ни било која Влада на свету, али сви заједно, због наше земље и наше деце, морамо да упрегнемо сво своје знање и енергију да ову Владу, али и све органе власти учинимо што бољим и савршенијим”, закључио је Милачић.

Медојевић не подржава владу

Небојша Медојевић – Фото: ИН4С

Осим недостатка људског интегритета и елементарног васпитања и константног недржања дате речи, мандатар је са својим кратким видом показао и запрепашћујуће непознавање суштине проблема у којој се налази Црна Гора и њени грађани, саопштио је лидер ПЗП-а Небојша Медојевић.

“Кривокапић није у стању, чак ни да препозна историјску важност овог тренутка и транзициони карактер владе. Он не схвата неопходност темељних политичких реформи које треба да направе дисконтинуитет са преко 200 година тоталитарних поредака у Црној Гори”, додао је Медојевић.

Осврћући се на како каже изјаву Кривокапића који је казао: “Приликом досадашњег рада определили смо се да први корак буде рационализација која ће дати одговор на све изазове који су специфични за Црну Гору”, Медојевић је казао да је мандатар очигледно “са својим “експертима” проценио да је систем који је развијао Ђукановић 30 година, у суштини добар, само га треба рационализовати”.

Кривокапић је, како сматра Медојевић, овом реченицом показао да није реформиста, да не верује у демократију и изборну вољу грађана.

“То показује и његов однос према ДПС-у из чијих редова има више министара него из ДФ. Њему је ДПС интимно ближи него ДФ. За ову Владу можда гласа и ДПС. Нема реформи. Нема лустрације. Нема отварања досијеа УДБЕ. Нема ревизија приватизација. Нема хапшења Мила Ђукановића и Аца Ђукановића. Нема забране рада зликовачке организације ДПС. Кривокапић је слаб и колебљив лидер. Не држи реч. Мења курс дневно”, саопштио је Медојевић.

Како додаје Медојевић, држава у стању у коме се налази, пред банкротом јавних финансија, структурном корупцијом, мафијом која влада државом, експлозије пандемије, крахом економије, бујањем сиромаштва и глади, треба снажну Владу са најширим политичким легитимитетом и премијера са знањем и ауторитетом.

“Ова влада ће се бавити рационализацијом, кречењем просторија, пописивањем инвентара, сељењем службеника, штедњом тоалет папира и спајалица”, каже се у саопштењу.

“Овој влади се мора ограничити рок, јер иако је Кривокапић на састанку, одговарајући на моје питање, рекао да је то прелазна влада која ће трајати од 200 дана до годину, својим деловањем је показао да му се не може веровати”, наводи се у саопштењу лидера ПЗП.

Сасвим сигурно је, како је саопштено, да ће и тај период без реформи и радикалних резова још више погоршати стање болести друштва и да ће земљу и грађане довести до тешке кризе.

“Теократски карактер Владе је чини екстремно конзервативном и неспремном на промјене. О кључним одлукама одлучиваће врх цркве, без обзира што они о тим стварима не знају ништа. Зато ће се као главни политички ток ове владе дефинисати стање статуса кво. Чекаћемо да се болест сама излечи”, наводи Медојевић.

Он додаје да Кривокапић то не зна, али процеси су неминовни и реформе ће се морати десити, као последица краха система.

“Џаба га ова влада рационализује. Систем је болестан и доживеће крах. Из прве најаве премијера закључујем да ће ова влада шминкати мртваца. Цену ће опет платити грађани”, закључено је у саопштењу.

Насловна фотографија – Здравко Кривокапић, снимак екрана


Извор: Агенције/Нови Стандард

Оставите коментар

Оставите коментар на Предлог нове владе Црне Горе и реакције

* Обавезна поља