Русија је требало да предвиди велике геополитичке промене широм света након уједињења Немачке, али се показала неспособном за то, једнострано губећи тло под ногама, рекао је руски председник Владимир Путин у интервјуу за документарац „Светски поредак 2018“.

„Не само што смо допринели уједињењу Немачке и повукли своје трупе, већ смо повукли и снаге других источноевропских земаља, очекујући да ће НАТО престати да постоји са окончањем Варшавског уговора или да се, у сваком случају, више неће ширити, као што нам је благовремено речено, и да ће се догодити неке тектонске промене у начину на који смо комуницирали“, рекао је Путин.

Како је истакао, то се на крају није догодило, те су руске власти констатовале да је у току геополитичка борба под плаштом идеолошких напетости.

Путин је указао на талас ширења НАТО-а ка Истоку, на подстицај САД који је касније уследио, а у том контексту је навео ваздушне нападе против бивше Југославије, који су прошли без санкција Савета безбедности УН, војне операције у Ираку и Авганистану, као и ескалацију верског екстремизма у Северном Кавказу.

„То се дешавало једно за другим као гром из ведра неба, али то је требало да очекујемо. Па ипак, благо речено, ми смо показали неспособност и неуспех да схватимо шта ће се догодити са земљом и широм света након нашег једностраног узмицања“, истакао је руски председник.

Он је навео и да су тада многи савезници Источне Немачке у западном блоку доводили у питање уједињење са Западном Немачком, а сумње су изражаване и у САД.

„У Русији то није било случај. Русија је сматрала да би било контрапродуктивно, штетно и неправедно спречавати уједињење уколико немачки народ то жели. И тако је Русија у томе помогла, прилично несебично“, закључио је Путин.

Осврнувши се на догађаје после уједињења две Немачке, Путин је нагласио и значај повлачења руских трупа из Источне Европе.

„Као што видимо, то се није десило. Испоставило се да под плаштом тог идеолошког сучељавања иде и геополитичка борба, борба за геополитичке интересе. Друго, стари светски поредак који је створен после Другог светског рата и на основу оне расподеле снаге фактички је нестао и требало је све изменити од нуле“, констатовао је Путин.

Он је оценио да одатле произилази сав нихилизам према међународном праву и улози УН.

„Почела је подршка сепаратизма и радикализма код нас на Кавказу, почело је бомбардовање Југославије 1999. без икаквог одобрења СБ УН. Напросто су пљунули на то, нанели удар, разрушили земљу, спровели су интервенцију“, подсетио је руски председник.

Према његовим речима, гледано уназад тешко је рећи да ли је лоше или добро ако су народи Југославије тежили независности.

„Можда је то и добро а да ли је требало тако радити, да ли је требало без одобрења СБ УН бомбардовати у центру Европе. Сумњам, штавише уверен сам да то није требало урадити“, нагласио је Путин.

Уследио је, како је додао, Авганистан, Ирак, два таласа ширења НАТО заредом.

„То се дешавало једно за другим наизглед неочекивано. А требало је то очекивати. Ми смо показали благо речено некомпетентост и неразумевање онога што ће се десити са светом и земљом после те наше једностране предаје позиција“, констатовао је руски лидер.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин – Југославију није требало бомбардовати

* Обавезна поља