Руски председник Владимир Путин рекао је да ће руске трупе напустити Сирију кад се рат у тој земљи заврши ако сиријска влада то затражи.

Говорећи на конференцији о енергетици у Москви, Путин је рекао да све стране трупе треба да оду из Сирије када се рат заврши.

Упитан да ли ће и Русија бити спраемна да се повуче, Путин је рекао да ће повући војнике ако сиријска влада то затражи.

Русија се 2015. укључила у рат у Сирији да би подржала свог савезника, председника Сирије Башара ел-Асада, и помогла је владиним снагама да поново врате већи део територије коју су држали побуњеници.

У Сирији се тренутно налазе две руске базе, поморска и ваздухопловна. Кремљ је раније критиковао америчко војно ангажовање у Сирији, тврдећи да га нису одобриле ни УН ни влада у Дамаску.

Скрипаљ је обичан олош који је издао своју земљу

Руски председник Владимир Путин назвао је некадашњег шпијуна Сергеја Скрипаља издајником и „олошем“.

То је био први пут да је Путин директно изрекао осуду на рачун двоструког агента који је у марту завршио у болници пошто су он и његова ћерка отровани нервним агенсом у Великој Британији. Лондон за то тровање оптужује Русију која пориче било какву умешаност.

Упитан о санкцијама уведеним Русији после тровања Скрипаља, Путин је рекао да је некадашњи шпијун „обичан олош“ који је издао своју земљу.

Путин је поново рекао да Русија нема ништа с тровањем.

Према његовим речима, Скрипаљ није уопште интересовао Кремљ будући да је осуђен у Русији и замењен у шпијунској размени 2010.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин о Сирији и Скрипаљу

* Обавезна поља