Председници Русије и Турске, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган, разговарали су телефоном, између осталог, о промени статуса Аја Софије из музеја у џамију.

Ердоган је Путину гарантовао да ће странци моћи да уђу у Аја Софију, као и да ће хришћанске светиње бити очуване, саопштила је прес-служба Кремља.

– Председник Турске дао је (Путину) одговарајућа појашњења, истакавши да ће приступ том јединственом споменику светске цивилизације бити загарантован свима који желе да га посете, укључујући страним држављанима, као и да ће хришћанске светиње бити очуване – наведено је у саопштењу.

Руски лидер је током разговора скренуо пажњу турском лидеру на значајан одјек који је у Русији изазвала одлука да промени статус Аја Софије у Истанбулу.

Током разговора размотрене су бројне актуелне теме, као што је економска сарадња и ситуација у Сирији и Либији, наведено је у саопштењу администрације турског председника.

– Стране су разговарале, пре свега, о економским питањима, корацима за проширење билатералних односа, као и о борби против пандемије вируса корона. Лидери двеју земаља су такође оценили ситуацију у Либији и Сирији и дотакли се других регионалних питања – наведено је у саопштењу.

ЛИБИЈА И СИРИЈА

Председници су се дотакли теме Либије, истакавши поново потребу за прекидом оружаних сукоба и за повратком преговарачком процесу у тој земљи.

Путин и Ердоган такође су високо оценили сарадњу Министарстава одбране двеју земаља, која су омогућила да се стабилизује ситуација у сиријском Идлибу.

– Настављена је расправа о актуелним питањима међународног дневног реда. Акценат је био и на важности појачавања напора за регулисање ситуације у Сирији, укључујући и у Астанском формату, ослањајући се на споразуме који су настали након руско-турско-иранског самита (путем видеоконференције) одржаном 1. јула – наведено у саопштењу прес-службе Кремља.

Шефови двеју држава договорили су се да и даље одржавају редовне дијалоге, укључујући и на највишем нивоу. Разговор је одржан на иницијативу турске стране.

Подсетимо, турски председник Реџеп Тајип Ердоган потписао је 10. јула указ о претварању Аја Софије у џамију. Овим указом укинута је одлука турских власти из 1934. године да се ова светиња претвори у музеј. Прва молитва биће одржана у петак, 24. јула.


Извор: Спутњик/Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин разговарао са Ердоганом о Аја Софији

* Обавезна поља