Влада Јерменије прогласила је ратно стање због ескалације ситуације у Нагорно-Карабаху. Премијер Јерменије Никол Пашињан каже да су борбена дејства Азербејџана провокација, а председник Азербејџана Илхам Алијев тврди пак да су јерменске снаге отвориле ватру и то такође назива провокацијом. Москва позива на хитну обуставу сукоба.

Објављена је општа мобилизација.

„Одлуком Владе у Републици Јерменији проглашено је ратно стање и општа мобилизација. Одлука ступа на снагу од момента објављивања. Сви да се јаве у своје војне одсеке. За домовину, за победу “, написао је на Фејсбуку премијер Никол Пашињан.

И Азербејџан је прогласио ратно стање. Парламент ове земље прогласио је ратно стање и полицијски час у неколико региона након оружаног сукоба са Јерменијом око Нагорно-Карабаха, пише Ројтерс.

Председник Азербејџана Илхам Алијев рекао је да има погинулих и рањених међу цивилним становништвом и међу војницима, након што су јерменске снаге отвориле ватру дуж линије раздвајања.

Ватра је отварана из различитог оружја, укључујући оно великог калибра, рекао је Алијеви, наводећи да је “то још једна војна провокација Јерменије“.

Он је истакао да Азербејџан неће остати нем на деловање Јерменије.

СИТУАЦИЈА У НАГОРНО-КАРАБАХУ

У Нагорно-Карабаху је јутрос дошло до нове ескалације. Јерменске снаге обориле су два азербејџанска хеликоптера и три беспилотне летелице, изјавила је портпаролка јерменског Министарства одбране Шушан Степањан. Та област, додала је, нашла се под ваздушном и артиљеријском ватром азербејџанских снага.

Представник Министарства одбране Јерменије Арцрун Ованисјан изјавио је да је азербејџанска војска у сукобима у Нагорно-Карабаху претрпела велике губитке – убијено је око 200 војника, уништено око 30 јединица војне технике и око 20 беспилотних летелица.

Према његовим речима, ситуација на терену је као и раније, сукоби се настављају на северу и југу територије.

„Борбе се и даље воде, противник је претрпео велике губитке, око 200 војника је убијено, око 30 оклопних возила уништено и око 20 беспилотних летелица оборено“, прецизирао је.

Што се тиче јерменске стране, Ованисјан каже још увек биланс није у потпуности прецизан – од око 100 рањних неколико десетина је пребачено у Јереван на лечење, док су остали смештени у локалним болницама.

Претходно је Министарство одбране непризнате државе Нагорно-Карабах саопштило да је током сукоба са снагама Азербејџана погинуло 17 јерменских војника, док је преко 100 рањено.

Министарство одбране Азербејџана је претходно саопштило да су јерменске снаге пуцале дуж линије раздвајања и да има жртава међу цивилима. У међувремену, у непризнатој Републици Нагорно-Карабах уведено је ратно стање и проглашена је мобилизација. Потом је исту одлуку донела и јерменска влада.

Азербејџански министар одбране Закир Хасанов изјавио је да азербејџанске оружане снаге спроводе успешне контраофанзивне операције у Карабаху и, према његовим речима, непријатељ се „потпуно повлачи“.

Тенковска битка армија Азербејџана и Јерменије – Фото: ЕПА

МОСКВА ТРАЖИ МОМЕНТАЛНИ ПРЕКИД ВАТРЕ

Руско Министарство спољних послова позвалo је стране укључене у конфликт у Нагорно-Карабаху да моментално обуставе ватру. У саопштењу Министарства се наводи да је у том региону дошло до драстичне ескалације ситуације, да је ватра интензивна са обе стране и да има података о губицима.

„Позивамо стране да одмак обуставе ватру и да почну преговоре у циљу стабилизације ситуације“, истиче се у саопштењу.

„С руске стране истакнута је неопходност што хитнијег прекида ватре. Наведено је да ће Русија заједно са осталим копредседавајућим Минске групе ОЕБС предложити посредничке напоре усмерене на стабилизацију ситуације“, саопштило је Министарство.

У региону Нагорно-Карабаха дошло је јутрос до нове ескалације.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров разговарао је телефоном са азербејџанским колегом Џејхуном Бајрамовом о драстичном погоршању ситуације у Нагорно-Карабаху.

Он је том приликом изразио забринутост због ватре која је отворена дуж линије раздвајања, што је за последицу имало људске жртве.

ТУРСКА ПОДРЖАВА АЗЕРБЕЈЏАН

Турске власти подржавају војну акцију Азербејџана у Нагроно-Карабаху, изјавио је званични представник турског председника Ибрахим Калин.

„Јерменија је прекршила примирје тиме што је напала цивилна насеља и још једном показала да је против мира и стабилности. Међународна заједница мора одмах да заустави те опасне провокације“, написао је Калин на свом Твитер налогу.

Због тога Анкара у овом сукобу подржава званични Баку, додао је Калин.


Извор: Спутњик. Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Рат око Нагорно Карабаха

* Обавезна поља