Ove godine na Dan pobede u Rusiji nije bilo tradicionalne vojne parade zbog epidemije koronavirusa. Međutim, nije izostao spektakl na nebu, pošto su vojni avioni nadletali gradove u Rusiji. Prikazani su helikopteri i avioni koji su ponos ruskog ratnog vazduhoplovstva.

Predsednik Rusije Vladimir Putin položio je cveće na Grob neznanog junaka unutar zidina Kremlja i održao tradicionalni govor.

Čestitao je Dan pobede svim građanima i istakao da je to najvažniji i najsvečaniji praznik koji ima duhovno i suštinsko značenje.

„To je naše sećanje, ponos i istorija naše zemlje. Istorija svake porodice, deo naše duše koju su nam predali očevi, majke, bake i dede“, rekao je Putin.

Poželeo je dug život veteranima i rekao da se klanja pred velikim pokolenjem pobednika koji su za zemlju uradili toliko da to ne može da im se plati.

„Sapsli su otadžbinu, oslobodili Evropu i zaštitili mir. Obnovili su gradove i sela i ostavili grandiozna dela“, poručio je Putin.

Kako je rekao, prošlo je 75 godina od kada se završio veliki otadžbinski rat. Najavio je da će to biti svečano obeleženo, onako kako to zahteva dug prema onima koji su izvojevali pobedu. Putin je rekao da će kasnije biti održana parada i marš Besmrtnog puka.

„Mi ćemo se uvek sećati njihove istrajnosti. Ujedinjuje nas zajedničko sećanje, nade, stremljenja. Znamo i čvrsto verujemo da smo nepobedivi kada smo zajedno“, poručio je predsednik Rusije.

Usledilo je ono što su građani Rusije ali i brojni ljubitelji vojne avijacije širom sveta nestrpljivo čekali.

Prvo su na pozornicu ispod oblaka u Moskvi stupili helikopteri. Njih je predvodio Mi-26, najveći helikopter koji se proizvodi na svetu. Reč je o dvomotornom teškom transportnom helikopteru nosivosti preko 20.000 kilograma. Serijski se proizvodi u Rostovu.

Usledili su naleti svih helikoptera koji predstavljaju ponos ruskog vazduhoplovstva –borbenih dvoseda Mi-28 i jurišnih Mi-24.

Usledili su naleti svih helikoptera koji predstavljaju ponos ruskog vazduhoplovstva –borbenih dvoseda Mi-28 i jurišnih Mi-24.

Nalet helikoptera

Nalet helikoptera – Izvor: RTS

Zatim su nastupile letelice s krilima. Nimalo stidljivo taj deo programa otvorio je avion za radio-lokaciono osmatranje A-50.

Pratila su ga tri strateška transportera An-124 „ruslan“. To je treći po veličini transportni avion na svetu, a javnost u Srbiji mogla je da ga upozna kada je na aerodrom u Batajnici dopremao PVO sisteme „pancir“.

Uzbuđenje na nebu iznad Moskve je raslo kada se pojavio strateški bombarder Tu-95m, avion podzvučne brzine namenjen za nošenje velikog tereta i dejstvo po utvrđenim ciljevima. Sposoban da nosi i oružje sa nuklearnim bojevim glavama.

Bombarderi Tu-95

Bombarderi Tu-95 -Izvor: RTS

Odmah iza njega, kako to red i nalaže, išao je Tu-160, supersonični strateški bombarder sa promenljivom geometrijom krila. Rusko vojno vazduhoplovstvo trenutno poseduje 16 takvih aviona. Kao demonstracija moći i sposobnosti, izvršena je i simulacija dopune goriva u vazduhu iz cisterne.

Verovatno je najveći broj ljudi čekao nalet lovačke avijacije koji je počeo čuvenim avionima mig-29. Zatim su preleteli migovi-31 i Su-27, možda i najčešće spominjani ruski avioni u prethodnim godinama i akcijama.

Lovci u savršenoj formaciji

Lovci u savršenoj formaciji – Izvor: RTS

Glavni sastojak ruskog spektakla na nebu bili su avioni pete generacije Su-57 koji su leteli u formaciji. To je lovac-presretač smanjene uočljivosti koji može da leti nadzvučnom brzinom u režimu rada motora bez dopunskog sagorevanja.

Su-57

Su-57 – Izvor: RTS

Šlag na tortu i kompletan utisak svečanosti pružile su akro grupe. U Srbiji veoma poštovani „Striži“, kao i „Ruski vitezovi“. Njihove nalete obeležili su i fantastični kadrovi iz vazduha koji su se mogli videti u živom prenosu tokom savršene formacije.

Na kraju su avioni iscrtali rusku zastavu na nebu iznad Crvenog trga, čime je ovogodišnja svečanost završena.

Avioni iscrtali rusku zastavu iznad Crvenog trga

Avioni iscrtali rusku zastavu iznad Crvenog trga – Izvor: RTS

Vojna parada će sačekati da prođe pandemija koronavirusa u svetu, ali je utisak da je Dan pobede u Rusiji dostojno obeležen.

Avioni nisu leteli samo iznad Moskve, već i iznad 47 drugih gradova. Na taj način je počast onima koji su živote dali za slobodu odata bliže nebu.

Fotografije – EPA/Sergej Ilnitski


Izvor: R T S

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Rusija obeležila Dan pobede (video)

* Obavezna polja