U susret svetlom Prazniku, Rođenja Hristovog, 4. januara 2020. godine, Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve, sa Njegovom Svetošću Patrijarhom srpskim g. Irinejem na čelu, održao je sednicu u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu uz učešće arhijerejâ koji svoju jurisdikciju imaju u Crnoj Gori; Njegovim Visokopreosveštenstvom Mitropolitom crnogorsko-primorskim g. Amfilohijem, Njegovim Preosveštenstvom Episkopom budimljansko-nikšićkim g. Joanikijem, Njegovim Preosveštenstvom Episkopom mileševskim g. Atanasijem i Njegovim Preosveštenstvom Episkopom zahumsko-hercegovačkim g. Dimitrijem. Sednici su prisustvovali i Preosvećena gospoda vikarni episkopi remezijanski Stefan i dioklijski Metodije.

Neposredni povod za ovu proširenu Sinodsku sednicu bilo je donošenje antiustavnog i anticivilizacijskog Zakona o slobodi vjeroispovesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica koji bi pravilnije bilo nazvati Zakonom protiv Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori.

Sa žalošću je konstatovano da je donošenje ovog Zakona već izazvalo mnogobrojne negativne posledice u Crnoj Gori i širem regionu. Sveti Arhijerejski Sinod sa Visokopreosvećenim i Preosvećenim arhijerejima izrazio je puno razumevanje za opravdanu uznemirenost verujućeg pravoslavnog naroda u Crnoj Gori i dao punu podršku njegovom mirnom hrišćanskom otporu nepravdi koju Crkvi i narodu nanosi pomenuti već izglasani antidemokratski i diskriminatorski Zakon. Naime, ovim Zakonom se omogućava otimanje i skrnavljenje svetinjâ i gaženje zaveštanja njihovih svetih ktitora i zadužbinara koji su ih Bogu i Crkvi posvećivali, a ne bilo kojoj državi ili vlasti.

 

Do sada se pokazalo da su svenarodna okupljanja, povodom rečene nepravde, imala izričito crkveni karakter i zato je neophodno da se i ubuduće izbegnu bilo kakve političke ili stranačke zloupotrebe ovih jedinstvenih narodnih sabranja.

Očigledno je da pomenuti Zakon bez presedana produbljuje već postojeće podele i sukobe u crnogorskom društvu. Sveti Arhijerejski Sinod sa ove proširene sednice još jednom apeluje na državne organe Crne Gore da budu svesni svoje odgovornosti pred istorijom i budućnošću i da preispitaju svoj stav o verskim pravima i slobodama svojih građana i većinske Crkve u Crnoj Gori.

Srpska Pravoslavna Crkva i njene eparhije u Crnoj Gori će svim raspoloživim zakonskim i pravnim sredstvima štititi verska prava i slobode i istovremeno pozivati sve relevantne činioce na obnovu svestranog dijaloga po ovom nadasve važnom i osetljivom pitanju.

Iz Kancelarije Svetog Arhijerejskog Sinoda


Izvor: Sajt SPC

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Saopštenje Sinoda SPC o dešavanjima u Crnoj Gori

* Obavezna polja