patrit-selimiPRIŠTINA – Premijer Vučić je od Vlade Kosova tražio dozvolu da poseti kosovske Srbe sa dvostrukim državljanstvom koji će glasati na srpskim izborima. Takva dozvola je data i mi žalimo da ova prilika nije iskorišćena da se promovišu bolji susedski odnosi već da se rašire lažne tvrdnje u vezi sa imovinom, kaže za Danas vršilac dužnosti šefa kosovske diplomatije Petrit Seljimi, komentarišući posetu i retoriku premijera Srbije tokom posete Kosovu.

Seljimi konstatuje da je u toku izborna kampanja u Srbiji „i mnoge imaginarne i nerealne tvrdnje izneće pojedini srpski političari koji su i dalje opijeni nacionalističkim osećanjem“.

– Važno je da Kosovari ne padnu na provokacije već da su i dalje fokusirani na ekonomski razvoj, EU integracije i dobre odnose sa susedima, ističe sagovornik Danasa.

Povodom incidenta uoči dolaska premijera Srbije, kada je na sportsku halu u Zubinom Potoku bačena eksplozivna naprava i pucano iz automatskog oružja, Seljimi navodi da „organi reda istražuju slučaj, ali primećujem da tokom tokom 2015. službeni podaci policije ukazuje da je bilo samo pet međuetničkih incidenata na severu, a znatno više incidenata između pripadnika jedne grupe“.

Nenad Đurđević, koordinator Foruma za etničke odnose iz Beograda, kaže za Danas da je za osudu incident koji se desio uoči tribine gde je gostovao premijer Vučić i „važno da se istraži ko je odgovoran za to, kako bi se otkrio motiv“.

– Ne znamo motive, ali taj čin se desio u kontekstu dolaska premijera, pa je zbog toga i politički. Bili smo svedoci takvog nasilja i uoči i nakon prvog i drugog kruga lokalnih izbora na Kosovu 2013. godine, a sada je zastrašivanje na severu Kosova došlo u žižu javnosti zbog posete premijera. Svi koji na neki način imaju vlast na severu treba da vide ko stoji iza zastrašivanja i ko pokušava da uruši ili onemogući Briselski proces, zaključuje naš sagovornik.

Podsetimo, premijer Vučić kazao je na skupu održanom u nedelju uveče da su bombu na halu u Zubinom Potoku „bacili Srbi“.


Izvor: Danas

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Seljimi – Vučić tražio dozvolu za posetu Kosovu!

* Obavezna polja