Divizion S-400 i baterija „Pancir S“ prebačeni su u Srbiju gde će prvi put učestvovati na vojnim vežbama u inostranstvu, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane Rusije.

„Ruske jedinice za protivvazdušnu odbranu sa protivavionskim raketnim sistemima S-400 i protivraketnim sistemima „Pancir S“ prebačene su vojnim transportnim avionom na teritoriju Srbije“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

U saopštenju se precizira da će sistemi učestvovati u drugoj fazi zajedničkih vojnih vežbi „Slovenski štit 2019“.

Ministarstvo dodaje da je To prvi put da divizion S-400 i sistem „Pancir S“ učestvuju u vojnim vežbama na teritoriji strane države.

Zajednička taktička vežba sa bojnim gađanjem raketnih jedinica PVO Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije „Slovenski štit 2019“ održava se na teritoriji Republike Srbije.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Srbije vežba će biti realizovana u rejonu aerodroma „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ na Batajnici i na poligonu „Pasuljanske livade“, uz angažovanje i ostalih jedinica iz sastava Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije.

Cilj vežbe je obrazovanje i upotreba zajedničke grupacije PVO Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije u protivvazduhoplovnoj odbrani teritorije, kao i upotreba snaga vojske u odbrani od izviđanja i dejstva neprijatelja iz vazdušnog prostora i obučavanje i uvežbavanje komandi i jedinica za pripremu i izvođenje operacije PVO.

Rukovodilac vežbe je komandant 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva RV i PVO, brigadni general Tiosav Janković.

S-400 Osim raketnih sistema PVO koji su u sastavu Vojske Srbije, na vežbi će biti korišćeni i raketni sistemi PVO iz sastava Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije.

Ukoliko ovi sistemi butu raspoređeni na pozicijama neposredne odbrane grada Beograda (250 raketna brigada PVO Vojske Srbije), prikazana je karta zone njihogov efektivnog pokrivanja. Naime, ovi sistemi imaju sposobnost da pogode aerodinimički cilj na daljini i do čak 400km. Ovo mu omogućava izuzetno potentna raketa 40N6E koja u klasi vrhunskih PVO sistema velikog dometa nema premca.

Za vreme vojne vežbe “Slovenski štit 2019” sa divizionom raketnog sistema S-400 će biti ostvarena efektivna kontrola vazdušnog prostora iznad cele Srbije sa celokupnim Kosovom i Metohijom, uključujući i Republiku Srpsku. Pošto se isključivo radi o odbrambenom sredstvu strategijskog formata, u hipotetičkoj agresiji na Republiku Srbiju S-400 je u stanju da u potpunosti zatvori vazdušne koridore koji se nalaze iznad većeg dela balkanskog poluostrva.

S-400 Trijumf Srbija
Efektivni domet raketnog sistema S-400 Trijumf ukoliko je raspoređen u rejonu Bograda

Podsećamo da je ruski protivvazduhoplovni sistem S-400 Trijumf namenjen za borbu protiv svih savremenih i perspektivnih sredstava vazdušno-kosmičkog oružja. Njegov maksimalni horizontalni domet je oko 400km dok po visini deluje i do 35km. Formacijski, u okviru jednog diviziona se najčešće nalaze 2-3 baterije ovog sistema, sa ukupno 8-12 transportno-lansirnih jedinica.

Dakle, jedan divizion u svom sastavu ima 48 raketa spremnih za momentalno dejstvo. Ceo raketni puk hipotetički može da napadne 96 vazdušnih ciljeva neprijatelja, u operativnom borbenom radijusu do 400km.

Vežba „Slovenski štit 2019“ će se realizovati u rejonu aerodroma „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ na Batajnici i na poligonu „Pasuljanske livade“, uz angažovanje i ostalih jedinica iz sastava Ratnog vazduhoplovstva i protvvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije. Osim toga, na vežbi će biti korišćeni i raketni sistemi PVO iz sastava Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije.


Izvor: Sputnjik

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Sistemi „S-400“ i „Pancir“ stigli u Srbiju

* Obavezna polja