Pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane (RV i PVO) Vojske Srbije nalaze se u Rusiji gde učestvuju u rusko-srpskoj vežbi PVO „Slovenski štit 2019”, javlja ruska agencija TASS pozivajući se na informacije iz Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Vežba se održava u Astrahanskoj oblasti, na poligonu „Ašuluk” na kojem su inače raketaši nekadašnje Jugoslovenske narodne armije izvodili gađanja još u vreme SSSR-a.

Dok se već duže vreme očekuje nabavka novih ruskih raketnih sistema za zaštitu neba Srbije, pripadnici VS učestvuju na vežbi sistema PVO S-400 i „pancir S”.

„Na vežbi učestvuju protivvazdušne, protivraketne  i radiotehničke jedinice Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i RV i PVO Srbije, kao i raketni sistemi S-400, „pancir S” i radarske stanice”, rečeno je u Ministarstvu odbrane Ruske Federacije.

Kako je objašnjeno, tokom vežbe posluge raketnih sistema se suočavaju sa simuliranim masovnim vazdušnim napadom. Izvešće probna lansiranja u teškim uslovima za gađanje ciljeva na malim i velikim visinama, uključujući balističke mete i one koje manevrisanjem izbegavaju pogodak sistema PVO.
Ovo je prvi put da je saopšteno da se pripadnici Vojske Srbije obučavaju na savremenim ruskim sistemima PVO. Doduše, još u vreme NATO agresije grupa starešina poslata je u Rusiju na obuku ali se na tome sve i završilo jer Rusija u vreme Borisa Jeljcina nije bila voljna da SR Jugoslaviji isporuči te sisteme.
Obuka je nastavljena i posle rata, pa tako i danas u Vojsci Srbije ima starešina koji su obučavani za čuveni raketni sistem S-300, ili domaćoj javnosti manje poznati „tor”.

Vojna saradnja sa Rusijom je u prvoj deceniji ovog veka praktično zamrla, a intenzivirana je pre nekoliko godina i sada je na visokom nivou, po nekim parametrima većem nego što je bila u vreme SFRJ i SSSR-a. Održavaju se zajedničke vežbe, Rusija je donacijom šest „migova 29” praktično spasila lovačku avijaciju Srbije.

Ru­ski ra­ket­ni si­stem PVO „pan­cir”   (Fo­to EPA/Ale­xan­der Ze­mli­an­chen­ko)

Ali, kruna nabavke ruskog naoružanja trebalo bi da bude novi raketni sistem PVO koji bi zamenio vremešne sisteme „neva” i „kub”, ipak i dalje pouzdane – što se pokazalo na bojevom gađanju u Bugarskoj u junu. U medijskim spekulacijama licitiralo se praktično svim sistemima koji bi mogli da se nabave za VS, pa i sa S-400 i „pancirom S”.
Ovaj potonji sistem spada u kategoriju hibridnih, na vozilu platformi nalaze se i topovi i rakete.

Svoju upotrebnu vrednost pokazao je u Siriji, gde su prema medijskim izveštajima „pancirom” obarani dronovi sa eksplozivom, inače male „teško uhvatljive” mete, koje su ekstremisti slali na rusku bazu Hmejmim.
Sistem S-400 je važan adut na geopolitičkoj sceni. Žele ga mnoge regionalne sile kao što su Indija ili Saudijska Arabija, kupila ga je Kina a odluka Turske, članice NATO-a, da ga nabavi zategla je vojne odnose Ankare i Vašingtona do maksimuma.

U Ministarstvu odbrane je, u vezi sa vežbom u Rusiji, za „Politiku” kratko rečeno da je reč o delu redovnih aktivnosti usmerenih ka obučavanju i podizanju sposobnosti pripadnika Vojske Srbije.

SRPSKI VOJNICI PROŠLI INTENZIVNU PVO OBUKU U RUSIJI

Pripadnici jedinica protivvazdušne odbrane srpske vojske prošli su intenzivnu obuku na trenažerima u Lenjingradskoj oblasti u Rusiji, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. U saopštenju se navodi da je obuka srpskih vojnika sprovedena na najmodernijim trenažerima u centru Gatčina.

Ministarstvo ističe i da će potom ovi vojnici učestvovati u prvim rusko-srpskim vojnim manevrima iz protivvazdušne odbrane — „Slovenski štit 2019“, koji će biti održani u Astrahanjskoj oblasti.

Iz ruskog vojnog resora dodaju i da su svi pripadnici srpske vojske sa pozitivnom ocenom položili ispit, te da su dobili dozvolu da samostalno pristupaju svojim obavezama. Prethodno je saopšteno da su u Lenjingradskoj oblasti počele rusko-srpske taktičke vežbe gađanja, u kojima učestvuje više od 1.000 vojnika.


Izvor: Politika/Večernje Novosti

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Srpski vojnici na protiv-vazdušnoj obuci u Rusiji

* Obavezna polja