Председник Србије Александар Вучић рекао је да је договор који је постигао са Зораном Заевом и Едијем Рамом добар за грађане. Очекује да ће он, ипак, бити нападнут због важности одлука. Не плашим се притиска, знам да је добро за људе у Србији, баш ме брига шта неко може да каже, рекао је Вучић. „Поносан сам на договор Северне Македоније и Албаније. Можда ово нама пропадне, али ће свакако бити будућност, овде нема никакве нове Југославије, већ амбијент бољег живота за све наше грађане“, изјавио је он.

Александар Вучић, Зоран Заев и Еди Рама су се договорили да се уведе систем који би омогућио путовање између земаља само уз личну карту, потом заједничке радне дозволе које ће омогућити рад у све три земље без додатних процедура и скраћење времена за камионе на границама. Вучић је за РТС рекао да је увек опрезан и претерано песимистичан, али да је састанак са Заевом и Рамом био веома добар.

„Имам страх да ће то бити нападнуто због важности одлука које смо донели“, упозорио је председник. О њиховом значају најбоље говори економски подаци.

„Можда људима не изгледа претерано важно, али за нас је Прешево трећи најважнији прелаз после Батроваца и Градине. И сама одлука да ветеринарска и фитосанитарна инспекција раде 24 сата дневно омогућиће камионима да три пута брже уђу у Македонију или Албанију и обрнуто“, објаснио је Вучић.

Навео је да ће то довести до невероватног смањења оперативних трошкова. Додао је и да је то много важније од личних карата – „политичка одлука важна за обичне људе“. Вучић је указао да је та иницијатива заснована на четири суштинске ЕУ слободе – проток робе, услуга, људи и капитала.

„Ако успемо, ово за све нас може бити извор економског раста у годинама које долазе. Креира се страховито добар инвестициони амбијент за све оне који желе да улажу у овај регион“, рекао је председник Србије. Навео је да су то „тектонске“ промене које ће бити значајне за наше земље и привреде.

„Тиме шаљемо поруку стабилности, да имате слободу кретања, слободу протока роба на простору где живи 12 милиона људи и на прилично великој територији. Наше привреде ће да значе већу атрактивност за директне стране инвестиције за које је све важније дуално образовање, стабилност и слобода кретања на што већој територији и пријемчивост радне снаге“, рекао је Вучић.

Рама, Вучић и Заев у Охриду – Фото: Танјуг

„РАДИМО ОНО ШТО ЈЕ ЕУ ТРАЖИЛА“

Једна од критика које су изнете је да је то економски добра али политички неодржива одлука због односа Београда и Приштине. На питање да ли очекује проблеме између Београда и Тиране, Вучић је рекао да их не очекује, али да ће бити притисака на Едија Раму.

„Није лако ово напасти, то су прокламовани циљеви Берлинске конференције. Радимо оно што је ЕУ тражила, једино што то радимо сами“, навео је Вучић. Истиче да нема аргумената против овог договора, као и да се не плаши притисака.

„Пошто немају аргументе да нападну, радиће изнутра, из региона, проналазећи различита политичка оправдања, али нас тројица смо синоћ разговарали, гураћемо оно што је за нас добро. Не плашим се притиска, знам да је добро за људе у Србији, баш ме брига шта неко може да каже“, рекао је Вучић.

Премијер Албаније Еди Рама рекао је да није идеја да се подели западни Балкан који је ионако расцепкан, већ обухватити све земље Балкана.

„Наша декларација, договор на самиту је записано и усвојено у шест земаља на састанцима које смо имали. Основна карактеристика је да је овај документ унутрашња жеља, а не под патронатом споља“, рекао је Рама.

Он је најавио да ће следећи састанак бити 21. децембра у Драчу, а на том самиту ће бити представник ЕУ за спољну политику Жозеф Борел.

Председавајући савета министара Босне и Херцеговине Денис Звиздић рекао је да БиХ још увек нема дефинисан став око ове регионалне инцијативе.

„БиХ ће свој став донети у складу с процедурама и после озбиљне анализе институција, пословне заједнице и експерата. Добили смо неке гаранције да иницијатива не представља покушај супституције евроинтеграција нити да се дерогирају постојећи регионални споразуми попут ЦЕФТА“, изјавио је Звиздић и додао да евроинтеграције остају „примарни фокус“ БиХ.

Он је навео да је неопходно да институције БиХ буду званично упознате са „садржајем и очекиваним користима“ иницијативе и моделима за уклањање царинских баријера.

ВУЧИЋ СЕ НАДА ПОДРШЦИ МАКРОНА

Поводом најављеног сусрета са француским председником Емануелом Макроном, Вучић је рекао да очекује његову подршку за пројекат „мали шенген“. „Захвалан сам Американцима за подршку овом пројекту, надам се да ћемо добити и подршку Макрона јер без тога ће бити тешко добити подршку Европе“, закључио је Вучић.

КОНКРЕТНЕ МЕРЕ ДОГОВОРЕНЕ У ОХРИДУ

– Путовање грађана Србије, Северне Македоније и Албаније унутар простора три земље само уз личну карту, у Србију и Албанију можда већ од краја године;

– „Мали Шенген“ отвара могућност за странце, да земље чланице иницијативе путују без додатних виза. То ће повећати број страних туриста и омогућити форирање заједничких туристичких понуда и рута;

– Заједничке радне дозволе и признавање квалификација и диплома, без додатних процедура, што би обезбедило могућност кретања радне снаге, што ће подићи доступност радне снаге, а тиме и атрактивност целог региона за стране инвеститоре;

– Размена студената;

– Заједнички пројекти за истраживање и развој;

– Увођење 24-часовног радног времена свих инспекцијских служби на границама, са акцентом на фитосанитарну и ветеринарску инспекцију, што ће скратити време чекања камиона с робом, а слободан проток робе имаће вишеструке ефекте и подићи конкурентност целог региона са око 12 милиона становника;

– Јединствен „пакет“ документације потребне за транзит робе, са акцентом на увођење система са што мање „папира“, који би био у складу са стратегијом дигиталног развоја;

– Измене закона из области тржишта капитала, пореског и финансијског система у све три земље, у циљу стварања услова за несметан проток капитала;

– Даље јачање прекограничне сарадње у области борбе против транснационалног криминала и тероризма, кроз сарадњу у области миграције и помоћи у ванредним ситуацијама;

– Дефинисање сопствених правила у многим областима, у циљу унапређења атрактивности три земље и сарадње, те ова иницијатива тиме може постати најважнија политичка иницијатива у 21. веку.

Ово је део мера који ће бити дефинисан прецизно у Аклционом плану, до наредног састанка иницијативе у Драчу, Албанија, крајем децембра.

Како се наводи, Иницијатива је отворена за све земље у региону.


Извор: РТС, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Шта је заправо договорено у Охриду?

* Обавезна поља