Шведски лекар и државни епидемиолог Андерс Тегнел можда је ипак био у праву. Како пролази време и како број заражених и активних случајева расте у бројним европским земљама, тако се чини да је његов контроверзни и често критиковани приступ – који у великом интервјуу са Тегнелом лист Финанциал Тимес назива “рационалним” – имао смисла.

Подсетимо, у Шведској су радиле школе, ресторани и теретане и није било класичног карантина. Иако су бројне његове колеге тврдиле да ће шведска платити пуну цену, Тегнел и даље ужива велику подршку јавности, не рачунајући популистичку странку Шведске демократе, која је тражила његову оставку.

Како показују подаци, Шведска сада бележи све мање заражених. Тегнел је од почетка, и када је трпео највеће нападе, говорио да ће се тек на јесен видети ко је колико успешан, и био је у праву.

“Шведска ће имати нека локална жаришта и мали ниво преношења вируса. У другим државама ће то бити много озбиљније. Они су много подложнији скоковима, јер немају развијен имунитет.”

Управо је због такозваног имунитета крда Тегнел најоштрије нападан – упоређивали су га и са Хитлером и Стаљином, добијао је и претње смрћу – мада он тврди да му никада није био циљ да дозволи заражавање великог броја људи. Но слаже се да је имунитет умногоме заслужан за пад броја случајева у Шведској.

“Стављање целе земље у карантин, то је као да чекићем покушавате да убијете муву”, каже он за ФТ и објашњава да је шведски приступ имао јасну стратегију.

“То драстично затварање и отварање није издвољиво. Не можете да отварате и затварате школе. То је катастрофа. Исто важи и за ресторане. Људи се уморе, а економија пати.”

Шведска је једна од ретких светских земаља у којој ношење маски у јавности није обавезно, нити се препоручује (“Маске су једноставно решење, а ја не верујем у једноставна решења за компликоване проблеме”, каже).

Па ипак, то не значи да се живи нормално: и Швеђани су престали да путују, и хотели и ресторани имају мање гостију, па је економски пад значајан.

Плажа у Стокхолму крајем јула

Он је у јуну описао приступ већине европских земаља и САД речима “као да је свет полудео”.

А шта мисли о вакцини?

“То неће бити сребрни метак”, упозорава. “Немојте да мислите да ћемо, када вакцина бити доступна, моћи да се вратимо старом животу. Неће бити тако једноставно.”

Фотографија Андерса Тегнела – EPA-EFE/Claudio Bresciani


Извор: Недељник

Оставите коментар

Оставите коментар на „Шведски модел“ против короне све успешнији

* Обавезна поља