Komandant elitne iranske jedinice „Kuds“ pri Korpusu Čuvara Islamske revolucije general Kasem Sulejmani poginuo je prilikom napada na aerodrom u Bagdadu, potvrdile su iranske vlasti.

Navodi se da je iranski general ubijen tokom napada američkih helikoptera na irački aerodrom, a pored njega stradalo je još petoro pripadnika šiitskog pokreta „El Hašd aš Šabi“.

Pentagon je takođe potvrdio da je iranski general ubijen, kao i da je operacija izvedena po nalogu američkog predsednika Donalda Trampa.

„Oružane snage SAD preduzele su odlučne korake, kako bi zaštitile sve američke građane koji su zaposleni u inostranstvu, ubistvom Sulejmanija, budući da je on bio vođa jedinice koju SAD smatraju terorističkom“, navodi se u saopštenju Pentagona.

Iz Ministarstva odbrane SAD tvrde i da je ova operacija sprovedena sa ciljem da se spreči napad od strane Irana, budući da je, kako se tvrdi, Sulejmani pripremao napad na američke diplomate u Iraku, kao i u regionu.

Pored toga, tvrdi se i da je upravo Sulejmani odgovoran za napad na baze koalicije u Iraku, kao i da je on bio taj koji je dao naredbu da se izvrši napad na američku ambasadu u Bagdadu.

IRAN: OSVETIĆEMO SMRT SULEJMANIJA

Ubrzo je stigao i odgovor Teherana, a vrhovni lider Irana Ali Hamnei obećao je da će uslediti osveta zbog ubistva Sulejmanija.

„Strašna osveta čeka one na čijim rukama je ostala krv Sulejmanija“, naveo je on.

Hamnei je objavio i trodnevnu žalost povodom smrti ovog iranskog generala.

„PREĐENA CRVENA LINIJA“

Iran će u veoma bliskoj budućnosti odgovoriti na ubistvo iranskog generala Kasemija Sulejmanija, izjavio je zvanični predstavnik iranske Vlade Ali Rabi.

„SAD su prešle crvenu liniju, iranska nacija će u veoma bliskoj budućnosti odgovoriti na ovo“, rekao je on.

Uporedo, na ulice Teherana, kao i drugih gradova Irana, na ulice je izašlo na hiljade ljudi u znak protesta zbog ubistva Sulejmanija.

Podsetimo — iranski general ubijen je tokom napada američkih helikoptera na irački aerodrom, a pored njega stradalo je još petoro pripadnika šiitskog pokreta „El Hašd aš Šabi“.

Smrt Sulejmanija potvrdile su i iranske vlasti, kao i Pentagon, koji je dodao da je operacija izvedena po nalogu američkog predsednika Donalda Trampa.

SVET REAGUJE NA UBISTVO SULEJMANIJA

Predsednik Aleksandar Vučić ocenio je da je napad američkih bespilotnih letelica u Bagdadu u kome je ubijen uticajni iranski general, unosi neizvesnost u budućnost sveta. Moskva upozorila na porast tenzija, a Peking pozvao na uzdržanost.

Aleksandar Vučić je, upitan da prokomentariše događaj koji je od jutros glavna vest u svetu, rekao da ne bi ulazio u sve što se dogodilo, ali da može da kaže da to unosi mnogo neizvesnosti u budućnost sveta.

SAD su noćas u napadu bespilotnih letelica u Iraku ubile general-majora Kasima Sulejmanija, komandanta elitne jedinice Iranske revolucionarne garde. Teheran je, u međuvremenu, najavio odmazdu.

Iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova ocenili su da će ubistvo Sulejmanija imati za posledicu povećanje tenzija na Bliskom istoku.

Moskva napominje da je ubistvo „avanturistički potez“ uz saučešće iranskom narodu.

Zvanični Peking je saopštio da se dosledno protivi upotrebi sile u međunarodnim odnosima i pozvala sve strane na uzdržanost.

„Kina poziva relevantne strane, naročito SAD, da ostanu mirne i pokažu uzdržanost kako bi se izbegla dalja eskalacija tenzija“, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Dženg Šuang, dodajući da se mir i stabilnost u regionu moraju očuvati, prenosi Rojters.

Britanski šef diplomatije Dominik Rab apelovao je na deeskalaciju situacije posle ubistva Sulejmanija.

„Oduvek smo proznavali pretnju koju su predstavljale snge Kuda koje je predvodio Kasem Sulejmani“, naveo je Rab i dodao je da sve strane da spuste tenzije.

I irački predsednik Barham Salih pozvao je uzdržanost svih strana.

„Irak mora da stavi svoje nacionalne interese na prvo mesto i izbegne nove tragedije oružanog sukoba koji već hara zemljom više od 40 godina“, naglasio je Salah u saopštenju.

IZRAEL JAČA PRIPAVNOST VOJSKE

Najbliži američki saveznik na Bliskom istoku i najveći regionalni neprijatelj Irana, Izrael još nije javno reagovao na smrt Sulejmanija.

Ipak, kabinet premijera Benjamina Netanijahua potvrdio je da će se on vratiti ranije iz posete Grčkoj, prenosi Rojters.

Izraelski vojni radio objavio je da je vojska povećala pripravnost, a ministar odbrane Naftali Benet sastao se sa vojnim i obaveštajnim šefovima radi procene situacije.


Izvor: Agencije

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Tramp naredio ubistvo iranskog generala Sulejmanija

* Obavezna polja