vladislav-seleznjov-1Vladislav Seleznjov: Ukrajina i DNR potpisale sporazum o demarkaciji granice

Ukrajina i Donjecka Narodna Republika (DNR) potpisale su sporazum o demarkaciji granice, rekao je ukrajinski zvaničnik Vladislav Seleznjov.

„Dokument je potpisan. Angažovana je trostrana grupacija i njen cilj je stvaranje svih neophodnih uslova za demarkaciju strana učesnika u sukobu“, istakao je Seleznjov.

Nešto ranije je premijer DNR Aleksandar Zaharčenko izjavio je da je sporazum potpisan, precizirajući da će linija razdvajanja između ukrajinskih i profederalnih snaga prolaziti duž linije sukoba 19. septembra.

Kremlj: Mogući sastanak Petra Porošenka i Vladimira Putina naredne nedelje u Milanu

Harkov — Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je da će se naredne nedelje sastati sa ruskim predsednikom Putinom kako bi razgovarali o konfliktu u Ukrajini.

Zvanični Kremlj je objavio da bi se Putin i Porošenko mogli sastati na marginama samita azijskih i evropskih lidera koji se u Milanu održava 16. i 17. oktobra.

U razgovoru dvojice predsednika će učestvovati i nemačka kancelarka Angela Merkel, italijanski i britanski premijeri Mateo Renci i dejvid kameron, kao i još neki lideri država članica EU, saopštio je Porošenko.

Izbori u Novorusiji biće održani 2. novembra

Parlamentarni i predsednički izbori u Donjeckoj i Luganskoj narodnoj republici održaće se 2. novembra, saopštile su centralne izborne komisije samoproglašenih republika.

U saopštenjima izbornih komisija kaže se, da nakon analize stanja remontnih radova došlo se do zaključka da je moguće organizovati izbore u datom roku.

DNR i LNR su ranije hteli da prenesu izbore na 9. novembar zbog velikog obima remontnih radova na izbornim mestima.

Pariz: Akcija podrške Novorusiji na Trokaderu

U Parizu, na trgu Trokadero, u toku je akcija podrške Novorusiji koju je organizovala asocijacija France-Donbass.

Oko stotinak ljudi maše zastavama Novorusije, Donjecke i Luganske republike, dok se sa zvučnika čuju himna Rusije i pesme o Novorusiji.

Organizatori su na štandovima postavili fotografije, snimljene u raznim periodima konflikta u Ukrajini. Na njima se mogu videti odrasli i deca kako plaču, kao i porušene kuće. Među fotografijama su i potreti ruskih novinara, poginulih u Ukrajini.

„Špigel“: Planirane nemačko-ruske konsultacije u Sočiju neće biti održane zbog ukrajinske krize?

BERLIN – Nemačko-ruske vladine konsultacije, koje su ove godine planirane za kraj oktobra u ruskom gradu Soči, neće biti održane zbog stava Moskve prema ukrajinskoj krizi, saznaje danas nemački politički nedeljnik „Špigel“ u onlajn izdanju i piše da neće biti ni susreta kancelara Angele Merkel i predsednika Rusije Vladimira Putina.

„Ukrajinski konflikt je jasno pogoršao raspoloženje između Nemačke i Rusije. Zato neće biti održan susret Putin-Merkelova. Zbog napete situacije međuvladine kosultacije nemaju smisla“, saznaje „Špigel“.

U Berlinu se kaže da jedan susret, s obzirom na ponašanje Moskve, ne bi imao smisla, prenosi nedeljnik.

Novi donjecki gubernator spreman da razgovara sa DNR

Predsednik Donjecke oblasne administracije Aleksandar Kihtenko izjavio je da je spreman da vodi pregovore sa Donjeckom narodnom republikom, prenose RIA Novosti.

U petak, predsednik Ukrajine Petar Porošenko smenio je Sergeja Tarutu sa mesta šefa Donjecke oblasne administracije i na tu dužnost imenovao Kihtenka.

Prema verziji ukrajinskih medija, povod za smenu Tarute bilo je njegovo obraćanje Vladimiru Putinu na rođendan ruskog predsednika.

Petro Porošenko: Kijev i Moskva su vrlo blizu rešenja gasnog spora

Predsednik Ukrajine Petar Porošenko izjavio je da su Kijev i Moskva vrlo blizu rešenju gasnog spora. Značajan progres po tom pitanju, prema njegovom mišljenju, može biti postignut za vreme susreta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Milanu.

U ovom italijanskom gradu 17. oktobra održaće se samit lidera država Evropske unije i Azije (ASEM) kojem će prisustvovati Putin.

O mogućem susretu Porošenka i Putina u Italiji ranije je saopštio predstavnik sa štampu predsednika Ukrajine, kao i njegov ruski kolega Dmitrij Peskov.

U poslednja 24 časa u granatiranju Donjecka poginulo troje civila

Donjeck — U granatiranju Donjecka u poslednja 24 časa je, uprkos prekidu vatre, ubijeno troje civila, a četvoro je ranjeno, saopštile su gradske vlasti.

Donjeck, koji je gotovo u potpunosti u rukama proruskih snaga, je poslednjih dana na udaru razmene vatre između njih i ukrajinske vojske, na marginama borbi za obližnji međunarodni aerodrom koji drže Ukrajinci, prenosi AFP.

Ubijen je i jedan stariji čovek, čiju je kuću u gradu Popasne, blizu Luganska, pogodila granata, saopšto je na svom vebsajtu proukrajinski guverner te oblasti Genadij Moskal.

Ukrajinska armija je takođe saopštila da je u napadu na vozilo sa pripadnicima njenih pograničnih snaga poginuo jedan vojnik.

Otkad je 5. septembra potpisan ugovor o prekidu vatre, u Istočnoj Ukrajini je, prema podacima UN, poginulo više od 300 ljudi.

Osim aerodroma, ukrajinske snage kontrolišu još samo nekoliko sela istočno od Donjecka.

Lider proruskih snaga u Donjecku, Aleksandar Zaharčenko, je protekle nedelje objavio kako je sa ukrajinskom vojskom dogovoreno njeno povlačenje iz pojedinih sela, kako bi se između zaraćenih strana stvorila demilitarizovana zona, kao što je predviđeno sporazumom o primirju.

Ukrajinska strana, međutim, demantuje da takav dogovor postoji. Sporazumom o primirju je predviđeno da obe strane povuku tešku artiljeriju za po 15 km, kako bi se stvorila 30 km široka demilitarizovana zona. Obe strane izjavljuju kako su spremne da ispune taj dogovor, ali čekaju da protivnik to učini prvi.

Na zvaničnom vebsajtu donjeckih proruskih snaga danas je objavljeno kako od večeras u 21 čas po lokalnom vremenu između ukrajinskih snaga i proruske strane nastupa „period bez vatre“ i ukoliko on bude poštovan tokom pet dana, počeće povlačenje trupa iz zone od 30 km.

Andrej Lisenko: Kijev je spreman da povuče tešku vojnu tehniku, ako to urade i ustanici

Kijev je spreman da povuče tešku vojnu tehniku, ako to urade i ustanici, izjavio je zvanični predstavnik Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Andrej Lisenko.

To je bio komentar Lisenka na izjavu premijera DNR Aleksandra zaharčenka o uvođenju od subote „režima tišine“ u Donbasu i početku povlačenja artiljerije i teške vojne tehnike kroz pet dana.

Međutim, ustanici saopštavaju da se oko gradova Volohovo, Debeljcovo i Slavjansk grupiše ozbiljan broj ukrajinskih vojnika. Osim toga, ne prestaju ni artiljerijski napadi na Donjeck od strane ukrajinskih snaga bezbednosti.

Aleksandar Zaharčenko: Ukrajina grupiše vojsku oko Slavjanska

Oko gradova Volhovo, Debeljcovo i Slavjansk ozbiljno se povećava broj ukrajinskih vojnika, saopštio je premijer Donjecke narodne republike Aleksandar Zaharčenko.

Prema njegovim rečima, bez obzira na objavljeni ranije, od strane Kijeva, „režim tišine“, ukrajinske snage bezbednosti su iskoristile stambene objekte u nizu naseljenih mesta za razmeštanje višecevnih bacača raketa sa kojim granatiraju Donjeck.

Zaharčenko je saopštio da se u poslednje vreme granatiranje grada vodi iz naseljenih mesta Avdejevka i Peski.

Kijev tajno informišu o istrazi pada malezijskog Boinga

Ukrajinske vlasti tajno dobijaju informacije o padu malezijskog Boinga, nalazeći se u „posebnim odnosima“ sa komisijom za istragu avionske nesreće, objavili su hakeri iz pokreta „KiberBerkut“.

Prema izveštaju saveta za bezbednost Holandije, objavljenom početkom septembra, putnički avion aviokompanije Malaysia Airlines koji je pao 17. jula 2014. godine bio je tehnički ispravan i raspao se u vazduhu usled velike količine objekata koji su ga spolja pogodili.

Konačna verzija izveštaja biće objavljena tek sledećeg leta.

Moskva pozvala OEBS da preuzme odgovornost za istragu zločina u Donbasu

Predstavnik Rusije Andrej Kelin pozvao je Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju u Evropi da preuzme na sebe odgovornost za istragu zločina u Donbasu. Poziv je bio upućen tokom zasedanja stalnog saveta OEBS-a.

„Važno je da međunarodne organizacije, između ostalih i OEBS, ne samo da prate šta rade ili ne rade ukrajinske vlasti, već da preuzmu na sebe odgovornost za obezbeđenje bespristrasne i pravične istrage. Vreme je, napokon, da se prestane sa okrivljivanjem ustanika za sve što se dešava, a da se pri tome ograđuju ukrajinske snage bezbednosti,“ izjavio je predstavnik RF pri OEBS-u.

DNR objavio uvođenje režima tišine u Donbasu

Premijer samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR) Aleksandar Zaharčenko objavio je uvođenje od subote „režima tišine“ u Donbasu i početak povlačenja artiljerije i teške tehnike kroz pet dana.

 

U subotu, opština Donjecka je saopštila da je prilikom granatiranja grada u petak troje civila poginulo dok je četvoro ranjeno. Trenutno, u centru grada se čuju jake eksplozije.

Granatiranje Donjecka trajalo čitavu noć

Tokom poslednjih 24 časa u Donjecku su poginule tri osobe, dok su četiri ranjene, saopštilo je Gradsko veće u subotu.

„U noći subota na nedelju nije prestajalo granatiranje Kujbiševskog rejona“, kaže se u saopštenju. Usled požara izazvanih padom granata oštećeno je nekoliko privatnih kuća. Komunalne službe funkcionišu normalno.

DNR: Nacionalna garda počela izgradnju utvrđenja na granici sa Donbasom

U subotu, štab DNR je saopštio da snage nacionalne bezbednosti između Petropavlovskog rejona Dnjepropetrovske oblasti i Dobropoljskog rejona Donjecka, uz pomoć građevinskih mašina, kopaju rovove i grade betonske ograde.

„Mobilizovali su lokalno stanovništvo“, kazao je predstavnik štaba ustanika DNR.

U petak, na sajtu ukrajinskog predsednika izašlo je saopštenje da se u Donjeckoj oblasti, po naređenju Petra Porošenka, grade „tri linije odbrane“. „Jaka sanitarna zaštita“ se stvara radi zaštite od ustanika i diverzanata, koji bi mogli da naruše „mirni život Ukrajinaca“.

 


Izvor: Glas Rusije

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Ukrajina i DNR potpisale sporazum o demarkaciji granice

* Obavezna polja