Evropska unija mora biti jedinstvena prema pristupanju Zapadnog Balkana inače će drugi preuzeti na sebe da oblikuju njeno najbliže okruženje, rekao je danas predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker u govoru o stanju Unije pred Evropskim parlamentom.

„Moramo naći jedinstvo kada se radi o Zapadnom Balkanu jednom zauvek“, rekao je on.

Junker je rekao i da EU ne sme da oslabi napore da izgradi ujedinjeniju Evropu.

„Evropa može da izvozi stabilnost kao što smo uradili sa našim proširenjima“, rekao je on.

Junker je u govoru više puta naglasio značaj ujedinjene Evropske unije koja treba da deluje jedinstveno.

„Današnjem svetu je potrebna jaka, ujedinjena Evropa. Evropa koja radi za mir, trgovinske sporazume, stabilne monetarne aranžmane iako su drugi na drugim mestima naklonjeniji da pribegnu trgovinskoj ili monetarnom ratovanju“ rekao je Junker u poslednjem godišnjem obraćanju o stanju EU pred Evropskim parlamentom u Strazburu.

Evropska unija je snaga sa kojom treba računati, rekao je Junker i dodao da su neki bili iznenađeni njegovim dogovorom s američkim predsednikom Donaldom Trampom, ali da ne treba biti iznenađen jer „Evropa uspeva kad govori jednim glasom“.

Junker je rekao da geopolitička situacija pokazuje da je sada vreme Evrope, da je došlo je vreme za evropski suverenitet i da Evropa treba da postane suvereniji akter u međunarodnim odnosima.

„Evropska unija je garant mira na kontinentu mira. Kontinent  uživa u miru zajhvaljujući Evropskoj uniji. Pokažimo više poštovanja za Evropsku uniju, očuvajmo njen imidž. Branimo naš način života, naš način postojanja“, rekao je predsednik Evropske komisije.

On je ukazao da voleti Evropu znači voleti njene nacije i skrenuo pažnju da je patriotizam vrlina, a da je „neobuzdani nacionalizam otrov“.

„Recimo ne nezdravom nacionalizmu i prihvatimo prosvećeni patriotizam“, rekao je Junker.

Junker je rekao da EU mora da ojača svoj kapacitet da govori u jednom glasu u spoljnoj politici i ponovo predložio da se usvoji glasanje kvalifikovane većine u pitanjima spoljne politike.

On je rekao da je Evropa u velikoj meri okrenula list ekonomskoj i finansijskoj krizi koja je došla spolja ali je duboko pogodila, da je otvoreno gotovo 12 miliona novih radnih mesta od 2014.

Osvrćući se na Bregzit on je pozdravio predlog britanske premijerke Tereze Mej da se razviju nova partnerstva između Velike Britanije i EU posle Bregzita. Junker je rekao da posle odlaska Britanije iz EU marta 2019. godine Velika Britanija nikad neće biti obična treća zemlja za Uniju, da će uvek biti njen vrlo bliski sused i partner.


Izvor: Fakti

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Junker – Vreme je za evropsku suverenost!

* Obavezna polja