Vladika Joanikije je na samom početku svog obraćanja narod tri puta pozdravio sa ”Hristos Vaskrse” a potom im se zahvalio na ljubavi koju izražavaju prema svojoj Crkvi i svojim svetinjama.

Crnogorska vlast je zaratila sa Njegošem, a sad i sa Svetim Vasilijem, poručio je episkop budimljansko-nikšićki posle puštanja iz pritvora okupljenim hiljadama građana ispred Osnovnog suda u Nikšiću.

Vladika Joanikije napustio je zgradu Centra bezbednosti Nikšić, gde je zajedno sa sveštenicima bio 72 sata u pritvoru i uputio se ka zgradi suda gde se obratio građanima.

On se zahvalio okupljenima koji su uzvratili povicima „Ne damo te, vladiko“, i „Živio vladika“.

„Prvo da vam se zahvalim za podršku i ljubav. Ova vaša podrška je izraz ljubavi prema crkvi i logični i prirodni nastavak borbe za naše svetinje“, rekao je vladika Joanikije, preneo je Sputnjik.

On je dodao da je došlo do „nesporazuma“ s vlastima koje nisu razumele značaj svetog Vasilija.

„Mi smo hteli da proslavimo praznik svetog Vasilija onako kako se može, ali smo bili spremni da može biti iznenađenja, znajući koliko narod voli svetog Vasilija i koliko mu je odan. Pa smo videli sabrani narod koji želi da produži kontinuitet litija. Kada smo prošli molitvenim hodom, narod se u miru i slozi razišao. Tek su nastali problemi kada se vlast umešala posle“, rekao je vladika.

Dodao je da „i pored toga što se ne razumemo s vlastima su u stanici policije bili više nego korektni i ljudski su se ponašali“

„Oni su deo našeg čestitog naroda“, rekao je Joanikije.

Vladika je dodao da se čudi vlastima što preduzimaju ovakve poteze kao da je jedini problem vera i crkva.

„Em ratuju sa Njegošem, sad su počeli da ratuju i sa svetim Vasilijem, nije to dobro“, dodao je Joanikije.

Podsetio je da su i u Titovo vreme pokušali da spreče da narod dolazi da se pokloni svetom Vasiliju, ali to nije uspelo.

Brozovi naslednici, ovi neokomunisti, idu još dalje i to izaziva otpor našeg naroda. Probudila se vera. Sveti Vasilije i dalje nadgleda svoj narod sa nebesa i okuplja ga. To treba da znaju i da nauče, a ništa još nisu naučili“, rekao je Joanikije.

„Nećemo sve večeras ni reći ni rešiti, ova borba će još da traje, treba se spremiti na dugu borbu. Hoćemo slobodu vere“, poručio je episkop.

„Borićemo se i za slobodu vere, i za ljudsko dostojanstvo, za čast i obraz svakog pojedinca bez obzira kako se izjašnjava, treba nam sloboda svima i poredak u našoj državi“, naveo je Joanikije.

On je na kraju pozvao okupljene da se raziđu, rekavši da će „biti još dana“.

„Neka se ova borba nastavi ali istinom i pravdom i ljubavi i prema našoj otadžbini i neka vlada mir i sloga među nama“, rekao je vladika i obraćanje završio rečima „Ne damo svetinje“.

Episkop Joanikije i sveštenici SPC pušteni na slobodu

Očekuje se da vladika i sveštenici nakon puštanja iz pritvora dođu ispred zgrade tužilaštva i obrate se građanima koji od juče u devet časova ujutro čekaju odluku

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i osam sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) pušteni su na slobodu.

Njima je ranije bio određen pritvor od 72 sata.

Kada su građani koji su bili okupljeni ispred zgrade tužilaštva saznali za odluku počelo je skandiranje „Vladika, pobjeda“ i „Nikšićani brane svetinje“.

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Nikšiću, Stevo Šekarić rekao je večeras novinarima da Joanikiju i osmorici sveštenika neće biti produženo zadržavanje, a o detaljima će biti riječi sjutra na konferenciji za novinare koja je zakazana za 10 časova.

Očekuje se da vladika i sveštenici nakon puštanja iz pritvora dođu ispred zgrade tužilaštva i obrate se građanima koji od juče u devet časova ujutro čekaju odluku.

Ispred tužilaštva u Nikšiću večeras se nalazi više hiljada građana koji su se tu okupili još jutros u devet časova u znak protesta zbog hapšenja Joanikija i sveštenika.

U Ulici Nikole Tesle, ali samo u dijelu gde se nalazi zgrada suda i tužilaštva i gde su građani, nema ulične rasvete.

Građani pokušavaju da mobilnim telefonima koliko-toliko osvetle deo ulice gde se nalaze.

Tužilaštvo u Nikšiću podnelo optužni predlog

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Nikšiću predalo je Osnovnom sudu optužni predlog protiv devet sveštenika budimljansko-nikšićke eparhije zato što su 12. maja u tom gradu postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja – okupili se na Trgu Šaka Petrovića i učestvovali u litiji zajedno sa građanima. To je danas na konferenciji za medije saopštio rukovodilac ODT-a u Nikšiću Stevo Šekarić.

Šekarić je saopštio da se njima na teret stavlja krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

„Tužilaštvo je u toku izviđaja prikupilo dokaze neophodne za podizanje optužnog akta i to u roku od 72 sata dok su se okrivljeni nalazili lišeni slobode i zadržani“, kazao je rukovodilac ODT Nikšić.

Kako je naveo, Tužilaštvo nije stavilo predlog za određivanje pritvora za sveštenike jer za to „nema zakonskog osnova s obzirom na to da je podignut optužni predlog“.

Šekarić je nave da je propisana kazna za ovo krivično delo do jedne godine zatvora ili novčana kazna.

Istkao je i da je ODT odustalo od saslušanja dva svedoka.

„Nije neophodno njihovo saslušanje da bi podigli optužni predlog“, kazao je Šekarić.

Episkopu budimljansko -nikšićkom Joanikiju i osmorici sveštenika sinoć je ukinuto zadržavanje, nakon 72 sata u pritvoru.

Vučić najavio podršku srpskom narodu u Crnoj Gori

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je putem konferencijske video-veze razgovarao sa predstavnicima srpskog naroda iz Crne Gore, istakavši da je Srbija i dalje spremna da u legalnim okvirima pomogne svojim sunadorinicima, vodeći pritom računa da se ni na koji način ne miješa u unutrašnja pitanja druge države.

Govoreći o privođenju i zadržavanju episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i osam sveštenika u Nikšiću, Vučić je istakao da je Srbija zbog tog čina bila veoma zabrinuta, jednako kao što je zabrinuta i zbog progona srpskog naroda i cjelokupne Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

„Zadržavanje od 72 sata koje je određeno vladici Joanikiju i sveštenstvu, niko od nas nije mogao da razume, ali Srbija i dalje ostaje uz svoj narod“, kazao je predsjednik Srbije.

Vučić je naglasio da će Srbija već narednih dana uputiti pomoć srpskim nacionalnim, kulturnim i naučnim institucijama Srba u Crnoj Gori, koja se bave zaštitom identiteta.

On je takođe rekao da ne želi biti preoštar u iznošenju stavova, ali da, ipak, nije siguran da, kako je kazao, neki ne žele da srpski narod u Crnoj Gori ili prihvati asimilaciju, ili ode u Srbiju, kao svoju maticu.

„Izuzetno smo obradovani jedinstvom srpskog naroda, i mi vas doživljavamo kao dio ukupnog nacionalnog korpusa, kojem je u ovom trenutku potrebna veća briga. Zbog toga je Srbiji u interesu da Srbi ostanu na svojim ognjištima u Crnoj Gori i da se svim legalnim sredstvima bore za svoj nacionalni, duhovni, kulturni i jezički identitet, kako bi, kao autohton narod, sačuvali sve ono što su vekovima baštinili na prostorima današnje Crne Gore“, naglasio je Vučić.


Izvor: IN4S

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Vladika Joanikije na slobodi, Srbija zabrinuta

* Obavezna polja