U Republici Srpskoj uveliko se zahuktava izborna kampanja, a ključna tačka sučeljavanja odvija se oko pokreta „Pravda za Davida“, ekonomske situacije u zemlji i odnosa entiteta prema pokušajima unitarizacije BiH. No, pažnju javnosti RS ovih dana skrenulo je otvoreno pismo novinara VIKOM RTV premijerki Željki Cvijanović u kome se ukazuje na bahatost lokalnih vlasti prema građanima i slobodnim medijima, a ona poziva da pomogne u rešavanju jednog konkretnog životnog problema.

Pismo prenosimo u celosti kao i video prilog koji je tim povodom emitovala VIKOM RTV.

***

PREDMET: Otvoreno pismo povodom ukidanja vode slobodnom mediju

Gospođo Cvijanović,

u ovim predizbornim danima prosto smo bombardovani informacijama o „velikim uspesima“, „istorijskim dostignućima“ i svekolikim „prosperitetom“ koji nam je navodno omogućila postojeća vlast, kao i „blistavim perspektivama“ koje nam se smeše ako Vama, istim ljudima, „spremnim da preuzmete odgovornost“ omogućimo da vladate dalje. Blistave povorke, jaki slogani i obavezni osmesi treba, valjda, da nam poruče kako živimo u srećnoj i uređenoj zemlji jednakih mogućnosti i prava za sve, u kojoj se vi mali i veliki „političari“ grabite za fotelje jer „volite“ nas, birače. Ali, čak i da su tačne te bajke o „prosperitetu“ i „dobroj vlasti“ koje prodajete u kampanji pitamo Vas nije li to bio Vaš posao koji ste dobrano naplatili kroz zarade, benificije, privilegije, luksuz i bahatost kojima ste raspolagali u izobilju? I da li ste ga zaista radili dobro?

Kao da mi, građani, živimo na nekoj drugoj planeti, u nekom drugom prostoru i vremenu pa ne vidimo i ne osećamo šta nam se dešava. A realnost je to da, pod glamurom virtuelne stvarnosti koju nam nudite u svakom izbornom ciklusu, sve više siromaštva, korupcije, poluistina, laži, nepravde i osionosti političkih moćnika nad običnim ljudima, a sve manje ima ljudi, korektnosti, rada, morala, novaca, zdravlja, normalnog života.

Otuda, mislimo da je baš kampanja koju vodite, u kojoj obećavate brda i doline, pravo vreme da Vas podsetimo na stvarne i istinite probleme, sa kojima se, kao građani i privredni subjekti, suočavamo zbog bahatosti, nestručnosti i nekompetentnosti ljudi koji vrše vlast u ime partija koje su ih tu dovele. Mi kao obični građani, koji se ne bave politikom i ne pripadaju nijednoj političkoj opciji, ne pišemo i ne govorimo  apstraktno i uopšteno kako Vi, političari, kada pričate i obmanjujete birače lažnim obećanjima, već konkretno, sa imenima i prezimenima i jasnim opisom problema.

Počeću od činjenice da sam se lično Vama, tokom poslednjeg mandata premijera, pismeno obratio nekoliko puta po raznim osnovama i da me nikada niste udostojili odgovora, čak ni preko neke službe ili činovnika, a kamo li lično ili preko šefa kabineta. A obraćao sam Vam se i kao građanin, i kao vlasnik više elektronskih medija, i kao predsednik Udruženja poslodavaca RS, uvek sa konkretnim zahtevom ili pritužbom (recimo na ministra Vaše vlade g-đu Rešić, koja je svojim Rješenjem br:10.3-00-4/17 od 23. Avgusta 2017. godine, siguran sam zaustavila brži ekonomski i politički razvoj naše Republike Srpske). Da li to smatrate normalnim ponašanjem ili nebitnim pitanjem?

Tokom svoje bogate 46. godišnje uspešne radne i naučne karijere napisao sam na stotine zvaničnih dopisa raznim međunarodnim ustanovama, organizacijama i pojedincima, jedino mi Vlada moje države nije odgovorila. Jedino Vlada koju Vi vodite ne zna ili ne mari za pravilo da se na dopis treba (i mora) odgovoriti dopisom. A kažete nam da ste „servis građana“ i da volite i čuvate Republiku Srpsku??? Ali, o neodgovornosti ministrice Rešić i Vašoj indolentnnosti po ovom pitanju verujem da će istorija Vama suditi!

No, to nije glavna tema ovog otvorenog pisma, mada je eklatantni primer bahatosti koja se od vrha spušta prema lokalnoj vlasti, gde dobija mnogo konkretnije oblike. Da, Vi ili Vaše službe čitate i odgovarate na dopise građana lokalne „subaše“, među kojima sigurno ima i onih kojima Vi „čuvate leđa“, sigurno bi bile mnogo manje bahate prema građanstvu.

Dakle, ako niste znali, u trenutku dok nas Vi zasipate politikantskim vizionarstvom i predizbornom „ljubalju“ prema biračima, novinarima VIKOM TV lokalne kabadahije su isključile vodu za piće i ukrali dva vodovodna sata, zato što nismo pristali da platimo reketaški račun koji je 27 (dvadesetsedam!!!) puta veći od računa za isti period prethodnih godina. Taj čin prati Vaša zaklinjanja u bolju budućnost! Kako da Vam verujemo?!

Da konkretizujemo. VIKOM  RTV-u su počeli stizati enormno uvećani računi, u odnosu na prethodne račune, o navodnoj potrošnji vode. Prvi račun br: 001-2861 od 31.07.2018. godine, došao je početkom avgusta 2018., na iznos od 571,59 KM. Budući da su tokom 2015, 2016 i 2017. godine računi u tom periodu iznosili oko 20,94KM (što je i normalno jer VIKOM RTV ima samo jedan taolet), logično je bilo da taj račun vratimo uz reklamaciju, što smo i učinili. No, ova razumljiva reakcija jednog potrošača, privrednog subjekta, koji osnovano sumnja da je potrošio to što mu se fakturiše, razbesnela je v.d. direktora „Vodovoda“-Gradiška, Sandru Zeničanina, koji nam je mesto objašnjenja prvo isključio vodu, a zatim i skinuo i odneo naš vodomer, verovatno kako bi sakrio tragove svog haračlijskog računa, jer bi se lako moglo videti da tolika potrošnja nije ostvarena. Uz to je podneo i tužbu sudu za naplatu duga, što ne sporimo.

Budući da je voda prirodni resurs bez koga je život nemoguć, a u istoj zgradi su i privatne prostorije vlasnika VIKOM RTV, prof.dr Vinka Perića, građanina RS, on je novinarima dozvolio korišćenje svog privatnog taoleta i vode, dok se problem ne reši putem suda, ali je lokalni kabadahija Zeničanin poslao ekipu koja je i profesoru Periću, kao privatnom-građanskom licu, skinula privatno brojilo i isključila privatno snabdevanje vodom, navodno zato jer je VIKOM-ov dug (ustvari otvoreni reket),  nekim volšebnim načinom prebačen na račun i vodomer građanina Vinka Perića. I to sve sada, zamislite, u njihovo ime fakturiše Opština! Kako ovo može i šta ovo znači pitamo Vas kao još uvijek mandatnu premijerku i politačara u kampanji?

U kakvoj državi prava živimo kada pojedinac može da zabrani vodosnabdevanje kompaniji koja korektno radi od 1989. godine, koja je za skoro tri decenije postojanja, direktno i indirektno, upošljavala par hiljada radnika, naplaćala se poreza, doprinosa i ostalih dažbina za razne trutove koji su se menjali na vlasti i uvek bila na braniku svoje otadžbine? Zar je to korektan odnos prema novinarima jednog patriotskog medija i prema uglednom intelektualcu, akademiku prof.dr Vinku Periću, koji je i duhovno i materijalno utkao sebe u stvaranje naše Republike Srpske, u vreme kada su neki drugi kalkulisali, obmanjivali, i bogatili se, pa možda radili i još gore stvari.

Zar to ukidanje vode novinarima i građanima koji ne beže od normalnog i realnog plaćanja, ali ne žele da plaćaju rekete  i dubioze nesposobnjakovićima koje izbacuju političke plime i oseke,  nije kršenje ne samo građanskih prava već i prava na život? Da Vas čujemo, šta o tome mislite?

Zar dolazak lica bez prethodne najave i odnošenje starog VIKOM vodomera, a zatim odnošenje i zamena Vinkovog novog za ostavljanje starog VIKOM vodomera posle par dana, nije manipulacija i prikrivanje kriminala, a posebno upad sa pravnikom u privatni posed i otimanje tuđe imovine, budući da su i šaht i vodomeri vlasništvo VIKOM-a, odnosno profesora Perića?

I šta ako je privatni vodomer profesora Perića skinut kako bi se sprečilo da se kroz razliku lične i zbirne potrošnje utvrdi da je mesečna potrošnja na nivou koji je fakturisan VIKOM RTV-u nemoguća? A to je slučaj. Kada je ova krađa imovine prijavljena policiji oni su rekli da „Vodovod“ ima pravo da skida vodomere.

Ako ste u svojoj bahatosti i izglasali takve zakone po kojima vlast bez ikakve odgovornosti može ljudima uskraćivati osnovne životne resurse, skidati, odnositi i preinačavati vodomere, koje su lično oni kupili pa su samim tim i lična svojina, možete li to da uradite bez upozorenja ili obaveštenja kako bi korisnik obezbedio neke druge izvore snabdevanja? Možete li to uraditi kako bi brisali tragove očiglednog lopovluka kroz fakturisanje nepotrošene vode? I smete li to uraditi zato što neko traži da mu obrazložite fakturu 27 puta veću od proseka u poslednje tri godine za isti period?

Naravno, o svemu sam obavestio i  Načenika Gradiške, gosp. Zorana Adžića, ali izgleda ni on (kao ni Vi) nema nameru da odgovara na dopise i pritužbe. Valjda ga ne zanimaju problemi fizičkih i pravnih lica u njegovoj opštini.

Kao primer demonstriranja bahatosti vlasti napominjemo i to da smo, radi premošćenja situacije, zatražili i dobili odobrenje komšije Miloša Gigovića da se privremeno priključimo na njegov privatni vodomer, ali je lokalni kabadahija Zeničanin već sutradan njemu poslao dopis br: 0.10-1625/18 od:14.08.2018., pozvao ga u vodovod i zapretio mu da će i njega isključiti i poslati mu policiju. Kao da smo u vremenu NDH, a ne u navodno slobodnoj državi.

Na sve to, uprkos, nezakonitom, isključivanju sa vodovodne mreže i skidanju vodomera, zastrašivanju građana, kao i pismenoj odjavi vodomera i raskidu ugovora, na koji je VIKOM RTV bio prinuđen, kabadahija Zeničanin nastavlja i šalje fakturu za avgust 2018 (račun br: 001- 3400  od 31.08.2018. godine). A voda isključena, merni sat ukraden. Ima li kraja bahatosti i zloupotrebi vlasti? To su Vaši kadrovi, gospođo premijerko i to je vaš problem zapošljavanja po političkoj liniji a ne po stručnosti i korektnosti! Bolje nam (novinarima VIKOM-a RTV), ako nekome toliko smetamo, pošaljite naoružane ljude sa fantomkama da nam provale u kuće nego što nas izlažete ovakvom stresu i maltretiranju.

Šta smo kao građani i zaposleni mogli nego da u tako tiranskom odnosu vlasti prema nama, sačekamo da profesor Perić zamoli druga vodoinstalatera Hakiju da nam na njegovom zemljištu iskopa arterijski bunar, kako bi sebi i svojim zaposlenima obezbedio vodu za piće i preživljavanje. U centru Gradiške, u dvadesetprvom veku, u toku predizborne kampanje! Šta da kažemo nego hvala bratu Hakiji, gospođo premijerko!

A ovaj slučaj, siguran sam, nije usamljen. Primera ovakvih nepočinstava ima širom Srpske koliko hoćete. I silnika kao Sandro Zeničanin. Dakle, ne pričamo o ubistvu novinara u Banjaluci, zloupotrebi naših budžetskih sredstava, pritiscima na medije, tajkunizaciji društva i drugim otvorenim temama, jer nećemo da nas optužite za politizaciju. Pišemo Vam o konkretnom primeru, sa imenima i prezimenima, iznosima i brojevima računa, koje svi mogu da vide i provere. Ne lažemo ništa, niti preterujemo, već samo želimo pravdu i istinu!

Pišemo Vam kao premijerki, koja je ako ništa drugo komandno odgovorna za ovakvo ponašanje pojedinih javnih službi. I koja može inicirati da se ovaj problem reši i da se ne ponavlja drugima.

Pišemo Vam i kao političaru u kampanji koji koristi floskule o „boljem životu“, „nacionalnom prosperitetu“ i sl. dok lokalne haračlije udaraju bičevima i harače gore i više nego nekada Turci. Kada se to dešava u kampanji, kada svi političari imaju maske, šta će biti sa nama kada Vas izaberemo?

Pišemo Vam otvoreno pismo ne zato što nam treba publicitet, već zato što želimo da se javno odredite da li lokalni silnik Sandro Zeničanin ispravno postupa? Da li poštuje procedure? Da li radi zakonito? Ako radi, onda da znamo u šta se pretvorila naša Republika Srpska tokom dva mandata Vašeg vlastovanja. A ako ne, radi smo da nam kažete šte ćete preduzeti za sprečavanje političkog i državnog nasilja nad građanima i pravnim licima koji nisu deo uspostavljenog koruptivnog sistema, da ne upotrebimo neku težu reč.

MOLE VAS, PREMIJERKO, NOVINARI VIKOM RTV, GRAĐANI POKORNI!

 

Za istinu, pravdu, slobodu i REPUBLIKU SRPSKU!

Kolektiv VIKOM RTV!

Dostavljeno:

Premijerki RS; Načelniku Opštine Gradiška; Medijima; Javnosti.


Izvor: VIKOM RTV

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Vodovod u kampanji za izbore u RS

* Obavezna polja