Predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je na Glavnom odboru SNS-a da je njegova politika da Srbija dosta toga sačuva Kosovu doživela poraz, jer Srbi više vole da izgube sve.

Predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić obraća se naprednjacima okupljenim na Glavnom odboru u Sava centru sa početkom u 18 sati.

Prvi deo Vučićevog govora članovima GO bio je otvoren za javnost, dok se drugi deo odigrao iza zatvorenih vrata.

Srbija je pre četiri godine bila na ivici bankrotstva, a danas je nada čitave jugoistočne Evrope, preneo je danas predsednik Aleksandar Vučić reči Klausa Švaba, osnivača Svetskog ekonomskog foruma, koje je izgovorio na zasedanju tog tela pre nekoliko dana u Kini.

„A mi smo morali najpre da ozdravimo našu ekonomiju i to smo uspeli zahvaljujući vama, ali pre svega zahvaljujući građanima“, rekao je večeras Vučić obraćajujući se članovima Glavnog odbora Srpske napredne stranke.

Kako je rekao, uspesi su postignuti zahvaljujući građanima, posebno penzionerima, koji su podneli najveći teret, a sad je došlo vreme da im sve to vartimo.

„Uspehe smo postigli zahvaljujući našem narodu, koji je verovao u naše reforme više nego i neki naši funkcioneri“, primetio je Vučić, dodajući da je sve to postignuto jer su građani verovali da se rad više isplati od lakih obećanja, a uprkos kritikama i podsmevanju.

„U mnogim gradovima još nismo uspeli dovoljno da uradimo, ali verujem da ćemo uspeti da sve naše snove ostvarimo“, poručio je.

„Uskoro će 10 godina, uspeli smo da stvari u zemlji stabilizujemo, i da ih okrećemo“ rekao je Vučić i dodao da su sproveli najteže reforme, da naprave da ekonomski rast uvek bude u plusu, uspeli da preokreni situaciju u budžetu, zbog čega „možemo da se pohvalimo da već treću godinu za redom imamo suficit u budžetu“.

Zbog žestoko suprotstavljenih interesa velikih sila niko ne može da predvidi šta biti za 10, 15, 20 dana

„Nikad neću da stavljam žig na čelo srpskog naroda da bih se nekome dopao, štitiću srpski narod uvek i svuda, jer to je moj posao“, poručio je večeras predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić.

Obraćajujući se članovima GO stranke Vučić je rekao da postoji velika bojazan zbog, kako je naveo, žestoko suprotstavljenih interesa velikih sila i zato što niko ne može da predvidi šta će se dogoditi za 10, 15, 20 dana.

Mi smo osiguravali mir i stabilnost, ćutanjem i nereagovanjem kako ne bismo ugrozili Srbe koji žive u Republici Srpskoj, Crnog Gori i Hrvatskoj. Trudili smo se da im pomognemo na svaki način. Nikada niko nije toliko pomagao našem narodu u ovim zemljama. Mi želimo da čuvamo mir, a našem narodu, uvek i svuda pomognemo, rekao je Vučić.

Mnogi, kaže, u regionu misle da je Srbija podobna da postane nečiji prijatelj samo onda kada je slaba i ponižena i politički i ekonomski.

„To je tako, jer mnogi misle da je Srbija remetilački faktor u regionu, jer mnogi misle da je Srbija podesna da bude nečiji prijatelj u regionu samo kad je ponižena, slaba, kad mogu da je urušavaju, kad sebe gazi i sebe unižava i svakog dana se izvinjava i za nešto što je učinila i kad to nije“, naveo je.

Srbija najbolja i u svemu ispred drugih

Danas je, međutim, kaže, najbolja i u svemu ispred drugih u regionu, najbolja je po pitanju rasta, javnog duga, stanja u budžetu.

„U svemu ćemo biti najbolji. Da li to svi žele, nisam siguran. Oni nas optužuju za sve svoje nedaće. Njih ne interesuje ništa, ni Dejton ni bilo koji međunarodno pravni akt. To govori samo kakav je odnos, i mi na to ćutimo. Takvu Srbiju bi mnogi hteli. Srbiju koja će da kaže da, svi smo krivi. Tamo gde nismo krivi, ja nikada neću to da prihvatim. Štitiću interese srpskog naroda i građana Srbije, to je moj posao i biće do kraja mog mandata“, rekao je Vučić.

Naprednjaci počeli da ostvaruju svoje velike snove

Lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić istakao je danas, na Glavnom odboru partije, da su naprednjaci svojim radom počeli da ostvaruju velike snove koje su imali kada su došli na čelo države.

“Za samo mesec dana je deset godina od kada smo formirali stranku. Formirali u trenutku kada je našoj zemlji bilo potrebno rešavanje brojnih gorućih pitanja, kada je zemlja bila pred potpunim kolapsom, ekonomskim i finansijskim bankrotom, političkom propašću. Posle četiri godine uspeli smo, I posle pobede predsednika Tomislava Nikolića i formiranja koalicione vlade sa SPS-om, da stvari u zemlji stabilizujemo i teškim, velikim reformama pokrećemo stvari u Srbiji”, rekao je on u obraćanju prisutnim članovima Glavnog odbora na sednici u Sava Centru.

Istakao je da je malo njih verovalo i imalo poverenja u te mere, a ako i mnogi članovi stranke, koji su, kako je rekao, mislili da “izdržimo godinu, dve, tri na vlasti, da nekom pojedinačno bude bolje“.

“Ali srećom većina je bila sigurna da možemo da uradimo velike stavri. Naši snovi su bili veliki, iako se retko ostvaruju, mi smo počeli da ih ostavrujemo. SNS je na izborima 2014. dobila ogromnu podršku građana na izborima, i krenula je Srbija u velike značajne ekonomske reforme“, naglasio je Vučić.ž

Da dokažemo da se rad isplati više od pukog kritizerstva i nerada

On je ukazao da su sprovedeni za par meseci penzijska reforma, reforma radnog zakonodavstva, najteže reforme uz proteste na ulicama.

Istovremeno je naveo da predsednik Rusije Vladimir Putin ima velike probleme sa penzijskom reformom.

Podsetio je da je pošlo za rukom da se srpski budžet konsoliduje, i bude uvek u plusu od 2015. i spreči da se vrati stanje od 2008. do 2012.

„Uspeli smo da preokrenemo situaciju u budžetu i treću godinu zaredom imamo suficit. Problem imamo sa pojedinim lokalnim samoupravama koje nedovoljno ozbiljno shvataju moje i reči dobrih ljudi iz stranke koji su upozoravali da rashode smanjuju i prihode uvećavaju, a ne obrnuto“, podvukao je on.

Vučić je rekao da je drastično smanjenja nezaposlenost i da su po prvi put u gradovima Srbije dovedene nove fabrike. Kao primer je naveo Novi Sad, koji 40 godina nije imao nijednu novu fabriku, a sada ima čak i naučno-istraživački centar Kontinentala. Ukazao je da je u Niš doveo šest novih fabrika.

„Svakog od tih investitora smo mi doveli. To je naš veliki uspeh. Doveli smo fabrike u Vladičin Han, Lebane, Krupanj, gde fabrika nije bilo. U Čačak smo doveli „Forverk“, a u tom gradu od 90-tih nije bilo ozbiljnih investicija, u Kruševac smo doveli „Krombert Šubert“. U mnogo gradova smo nešto uradili, ali u mnoge nismo. Ostao je značajan posao za nas. Verujem da ćemo uspeti da to napravimo I da sve naše snove o reindustrijalizaciji ostvarimo. Da dokažemo da se rad isplati više od pukog kritizerstva i nerada“, podvukao je on.

Penzioneri su nam verovali

Vučić je kazao da je SNS u tom periodu pokazao da može da se izbori sa najvećim problemima.

„A imali smo saveznika u građanima i penzionerima koji su najteži teret podneli, a nisu kukali niti se žalili. Danas je vreme da se penzionerima vrati sve ono što jesu zaradili. Moraju da znaju da nismo mogli da isplatimo penzije jer nije bilo u budžetu. Da smo imali 58 odsto penzija iz budžeta, a danas 31 odsto. Neuporedivo je veći broj zaposlenih pa možemo iz poreza i doprinosa da isplaćujemo penzije. Morali smo da ozdravimo našu ekonomiju i penzioneri su nam verovali”, kazao je on.

Kada je pre SNS-a u Srbiji bio predsednik ili premijer Kine?

Vučić je preneo da je u Kini, Klaus Švab, šef Svetskog ekonomskog foruma, rekao, pred 12 najvećih kineskih kompanija, od kojih je većina među prvih 500 sveta, kako je Srbija pre četiri godina bila siromašna zemlja, a danas je nada ne samo za Zapadni Balkan, već čitavu Jugoistočnu Evropu.

„Hvalio i mene, ali nije to samo zahvaljujući meni, već vama, a pre svega narodu koji je verovao u naše reforme čak i više od naših funkcionera, koji su bili sigurni da rad pobeđuje nerad, da je težak rad bolji od lakih obećanja, i da možemo njime da dostignemo ciljeve. Danas smo jedna od zemalja sa najvećim rastom u Evropi i to mora da se nastavi”, poručio je on.

Istakao je da je za takvo stanje bilo važno popraviti imidž Srbije, što je uspelo time što smo isticali da smo nezavisna, suverena i slobodna zemlja, što smo napravili najbolje kontakte sa svim stranama sveta.

Istovremeno, kako je podsetio, nismo okrenuli leđa ruskim prijateljima. Na putu smo ka EU, ali nismo okrenuli leđa Rusiji, naglasio je lider SNS.

„Rukovodili smo se intetresima Srbije kada smo takve odluke donosili”, rekao je on.

Vučić je upitao kada je predsednik Kine bio u Srbiji, ili premijer Kine, pre dolaska na vlast SNS.

“Niko ne može da se seti jer nije bio 40 i 50 godina“, dodao je on.

Imamo mali deo stranke koji podseća na Savez za Srbiju

Moramo sebe da menjamo, ako hoćemo da opstanemo. Ponosan sam na svoju stranku, jer imamo ljude u svakom selu i veliku insfrastrukturu. Ali imamo i mali deo stranke koji podseća na Savez za Srbiju, da razgovaraju o promenama u Vladi, rečima da „odneću ja Vučiću pare, kako bih postao ministar pravde“. Ajde da vidim da dođe, da vidi kako je iza rešetaka – dodao je on i građanima poručio da kad god im neko dođe sa tim rečima, slobodno oteraju u majčinu.

Sledeće godine vanredna skupština – biramo novo rukovodstvo, nove i poštene ljude

Predsednik SNS Aleksandar Vučić predložio je danas, na sednici Glavnog odbora stranke, da se vanredna skupština stranke održi sledeće godine i da se na njoj izabere novo rukovodstvo.

Vučić je rekao da će zamoliti Predsedništvo da pripremi akte da se vanredna Skupština održi pre parlamentarnih izbora, 2020. godine, ako Glavni odbor ne odluči drugačije.

Očekuje, kaže, da se na toj Skupštini izabere novo rukovodstvo stranke, koje će sa novom energijom, novom snagom i poštenim ljudima krenu u pripreme parlamentarnih izbora 2020. godine. Sa ljudima koji neće razmišljati o sebi, već o tome šta će ostaviti iza sebe, raditi na sprovođenju politike koja se temelji na nekoliko osnovnih principa.

A ti principi su: Srbija je najvažnija, zdrava ekonomija, zaštita nacionalnih interesa, da kažemo „izvinite“ kad pogrešimo, ali da se ne izvinjavamo svuda po planeti, i, konačno, da zaštitimo i očuvamo nacionalne interese, a da budemo dovoljno pametni da za narod izvučemo najviše, a da ga ne uvodimo u ratove, već da sačuvamo mir i stabilnost.

Skupština bi, kako je rekao, mogla da se održi maju ili septembru.

Vučić je predložio da se decenija postojanja SNS obeleži u Kraljevu.

Sledeća skupština bi mogla da bude, kako kaže, u maju ili aprilu, a na njoj bi se biralo novo rukovodstvo kako bi sledeće izbori dočekali spremni.

– Imam veliku bojazan za sve što se dešava u ovom delu Evrope zbog žestoko suprotstavljenih stavova velikih sila – istakao je on i dodao da Srbiju mnogi smatraju remetilačkim faktorom.

Moja politika na Kosovu doživela poraz, prvu rundu je dobila „Srbija plakanja, a ne Srbija koja pobeđuje“

On se dotakao i problematike KiM.

– Pet godina smo izdržavali najveće pritiske… a kada smo pokušali nešto da dobijemo, sve smo izgubili i ispustili zahvaljujući sopstvenoj neodgovornosti. Sad vam kažem, mi smo doživeli poraz! Ta moja politika da Srbija dosta toga sačuva na Kosovu je doživela poraz – rekao je on i dodao da će se ipak briti još snažnije i jače za naš narod na Kosovu.

Vučić je stranačkim kolegama rekao da se tokom pet godina pregovora o Kosovu suočavao sa najvećim pritiscima. “A kada smo pokušali nešto da dobijemo, sve smo izgubili i ispustili zahvaljujući sopstvenoj neodgovornosti”, istakao je lider naprednjaka.

Priznao je, kako je rekao, da je njegova politika u vezi sa Kosovom u Srbiji doživela poraz.

“Ta moja politika da Srbija dosta toga sačuva na Kosovu je doživela poraz. Srbi vole da izgube sve. Više vole da plaču nad nečim što ostane daleko nego da imaju nešto u rukama”, ocenio je Vučić.

Dodao je da je prvu rundu dobila „Srbija plakanja, a ne Srbija koja pobeđuje“.

Naveo je i da su u istom kolu Sonja Biserko, Sava Janjić i Rada Trajković i oni koji su tobože najveći nacionalisti.

Vučić je rekao i da je njegov govor u Kosovskoj Mitrovici bio govor diskontinuiteta sa politikom predsednika Slobodana Miloševića, ali da to niko nije želeo da čuje, jer je regionu potrebna loša, svađalačka Srbija koja preti ratovima.

On je rekao da mnogi akteri sa Zapada ne žele da se Srbija meša u pitanje Kosova i da je to proizvod neodgovorne i katastrofalne politike koja je prethodila.

„Sami smo sebe izbacili iz UN-a, 2012. godine smo sami doneli presudu protiv sebe (Međunarodnog suda pravde), 2011. godine smo postavili granicu na Brnjaku između Srba i Srba“, rekao je Vučić.

Uživamo poverenje naroda, ali biće pokušaja rušenja stranke

Kaže da će sigurno biti pokušaja i rušenja stranke u budućem periodu.

– U odnosu na ciljeve, način, metode u odnosu na ono što hoćemo da budemo u budućnosti, ali to niko nije čuo. Nisam se uzbudio, jer znam da im je u regionu potrebna loša, unižena, svađalačka Srbija – dodao je on i istakao da neće da se dodvorava, pravda, već isključivo samo bori za našu Srbiju.

– Zbog politike nezavisnosti Srbije, ekonomske izgradnje naše zemlje, uživamo poverenje našeg naroda – rekao je Vučić.

Zašto niste reagovali na pretnjama silovanjem Ani Brnabić?

– Ajde što drugi nisu regovali, ali što vi niste stali u njenu odbranu? – pitao je lider SNS i dodao da Srbije nije zemlja silovatelja i da tako nešto neće dozvoliti.

– Naša stranka neće tako nešto dozvolite, zato morate da se borite, a ne da sedite i ćutite! – obećao je on dok je na čelu SNS-a.

Biće nam teško politički, ali ne i ekonomski

Rekao je da je pred nama težak period u političkom smislu, ne i ekonomskom. Zahvalio se svima onima koji se žestoko bore kad on nije tu.

– Budite odgovorni, budite jaki, obeležite desetogodišnjicu u svakoj opštini – poručio je predsednik Srbije.

Poslao je poruku i našem narodu u Republici Srpskoj.

– Kada su neki rekli da se Srbija meša u izbore u RS, samo sam se nasmejao, ali ću posle izbora izneti najfrapantnije podatke o mešanju pojedinih zapadnih zemalja u izbore u Srpskoj – zaključio je Vučić.


Izvor: Agencije

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Vučić na Glavnom odboru SNS-a

* Obavezna polja