Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavlja posetu Kosovu i Metohiji, a najvažniji događaj biće njegovo obraćanje na Trgu Šumadija u Kosovskoj Mitrovici. Prema planu posete Vučić bi trebalo da poseti i selo Banje, ali je nekoliko stotina Albanaca blokiralo put.

– Nisu moj posao ni mitovi, ni snovi, ni priviđenja, ni sumanute vizije Kosova bez Albanaca ili Kosova bez Srba. Moj posao je realnost. Ono što jeste, sada i ovde, ma ovom Kosovu, u ovoj Srbiji, a ne nekoj nebeskoj. Pali smo mi s tog neba. Pali i ozbiljno se razbili. Glave su nam krvave, ruke polomljene – poručio je Vučić.

Vučić je pozvao na miroljubivo i kompromisno rešenje kosovskog čvora.

– Neću borbene pesne, neću da vas huškam, neću vam obećavati oružje i municiju, iako je jasno da nikome nećemo dozvoliti da oružje i municiju iskoristi protiv vas… Zato što vas hoćemo žive… Ne na nebu nego ovde – rekao je Vučić.

Poručio je da nikakvo rešenje nije na vidiku u Briselu, ali i da ukoliko ga bude o tome će prvo biti obavešteni Srbi na Kosovu, a ne Brisel ili Beograd. Kako je dodao, ako se sada i ne postigne dogovor, moramo biti svesni da će kompromis sa Albancima neko morati kad tad da postigne.

Kako je kazao, mnogo puta je dolazio na Kosovo i Metohiju, i gotovo uvek „birao trenutke kada vama, koji ovde živite, nije bilo lako ili, bilo vam je mnogo teže od nas u Beogradu, Kragujevcu, Nišu“.

– Obaveza je moja da kažem da ćemo u dobru i zlu biti uz vas, i da ćemo uvek biti uz naš narod na Kosovu i Metohiji. Došao sam i da kažem istinu o našoj teškoj poziciji – naveo je predsednik Srbije, istakavši da mu je narod pružio poverenje, da uradi šta mora da uradi.

Kako je kazao, i pre skoro trideset godina, nedaleko odavde, stotine hiljada ljudi, a Slobodan Milošević je tada bio dovoljno velik da ih u tom broju okupi, na Gazimestanu, dočekalo je kraj njegovog govora, čuvenog ili nečuvenog, zavisi od toga ko ga i zašto tumači, secate li se kako?

– Pevali su. I to su pevali, horski, sve te stotine hiljada, pevali su sa verom i ubeđenjem, pevali su zaneseni i ponosni, onu poznatu „Ko to kaže, ko to laže, Srbija je mala“ – rekao je Vučić.

Kako je kazao, tri rata se pominju u toj pesmi, „a onda smo ih imali još“.

– Ne svojom, ali ne isključivo i tuđom krivicom. Zvanično i nezvanično, pomagali smo braći, Srbi su ginuli, za Knin, za Sarajevo, za Prištinu. U Kninu se, danas, vijori šahovnica koje tamo nikada nije bilo, u Sarajevu je broj Srba pedeset puta manji od onoga koji je bio, u Prištini živi svega nekoliko Srba – naveo je predsednik Srbije.

Kako je rekao, nema nas više ni u Kosovu Polju gde je mnogo toga počelo, „i to ne zato što su Hrvati, Muslimani ili Albanci bili jači i hrabriji od nas, već zbog toga što nismo razumeli poziciju Srbije i sveta, zbog toga što nismo shvatili da nismo sami u svetu i da se bez sveta ne može.

– Zbog toga što smo potcenjivali sve druge i što nismo uspeli da računamo. Zbog toga što smo uvek videli i slušali sebe, drugi nas nisu zanimali – naveo je on.

Miloševićeve namere bile dobre, ali rezultati loši

Kako je kazao, nismo bili sa realnošću ni u dosluhu.

– Milošević je bio veliki srpski lider, namere su mu svakako bile najbolje, ali su nam rezultati bili mnogo lošiji. Ne zato što je on to želeo, već zato što želje nisu bile realne, a interese i težnje drugih naroda zanemarili smo i potcenili. I zbog toga smo platili najvišu i najtežu cenu. Nismo postali veći. Ili, bolje reći, nismo postali veći na onaj način na koji su neki to zamišljali. Danas, bez kapi krvi, bilo čije, jesmo – rekao je Vučić.

Zato danas, kaže, posle mnogo godina, Srbija radi, a ne bije se ni sa kim. Zato što ulaže, u život, a ne razbacuje ga okolo.

– Zato što nam deca rastu, ne sahranjujemo ih posle bombardovanja. Zato što smo se oslonili na znanje, rad, a ne na puške. Zato što nemamo više oči na leđima, kako je govorio veliki Bora Pekić, i ljubimo zemlju svoje dece, a ne svojih predaka, i čast nam se nalazi ne tamo odakle dolazimo, nego tamo gde idemo i gde ćemo da stignemo. Zato što danas imamo svoje mesto u svetu. Svakoga dana smo ugledniji i uvaženiji – naveo je Vučić.

Moram da razgovaram sa Tačijem

Kako je kazao, hoće i mora da razgovara sa kososvkim predsednikom Hašimom Tačijem.

– Da, da, Albanac je. I ne voli me, ne volim ni ja njega, ali ako je Stefan Nemanja, osnivač države srpske, mogao pred Manojla Komnina sa omčom oko vrata, goloruk, zbog Srbije, pa mogu valjda i ja, bez omče, zbog iste te Srbije i pred Tačija, i pred svakog drugog na ovom svetu. I pred Mogerini i Merkel i Makrona i Putina. I kao što vidite, i smem i mogu. Mogu, valjda, za ovu zemlju, svima bar da kažem da nas neće ponižavati i da je kompromis kada svi dobiju, makar po malo i niiko ne dobije sve – naveo je Vučić.

Kako je kazao, „i mogu, i radim to, i hoću, i hiladu puta ako treba, po bilo koju cenu, pa i po cenu sveopšte mržnje, ka meni, i sve da me nazovu, bilo izdajnikom, bilo velikosrpskim šovinistom, i da me sutra i streljaju, zato što, za razliku od njih, znam razliku između salonskog i pravog patriotizma“.

– I da je pravi samo onaj u kojem si spreman da žrtvuješ sve, pa i sopstvenu sadašnjost, zarad budućnosti svoje zemlje i njene dece. I to je cena koju hoću da platim. Uvek, i svugde, pa i ovde pred vama. Zato što, za mene, postoje samo dve stvari koje, sigurno, nikada neću. Neću da radim protiv svoje zemlje, i neću da lažem, svoju zemlju. Nisu moj posao ni mitovi, ni snovi, ni priviđenja, niti sumanute vizije Kosova bez Albanaca, ili Kosova bez Srba – istakao je Vučić.

Kako je kazao, njegov posao je realnost, „ono što jeste, sada i ovde, na ovom Kosovu, u ovoj Srbiji, a nekoj nebeskoj“.

– Pali smo mi sa tog neba. Pali i ozbiljno se razbili. Glave su nam krvave, ruke polomljene, i nemam ja više koga da šaljem gore, na nebo, pogotovo što je i pad, za sve nas, bio čista sreća. Sa neba se, uglavnom, ljudi ne vraćaju. Ostaju gore, da ih više nikada ne vidimo i da ih, u Srbiji, nikada više nema. Svih tih, koji su nam danas toliko potrebni. Da rastemo, gradimo, razvijamo se. Da nas bude, u dovoljnoj meri da preživimo – istakao je on.

Na zemlji, umesto na nebu

Kako je kazao, na Kosovu su danas ostali najjači i najhrabriji.

– Ne zaboravite da nas je 1991. godine bilo, procentualno govoreći, tri puta više nego danas na KiM. Zato ja govorim o realnosti. Zato neću borbene pesme, neću da vas huškam, neću vam obećavati oružje i municiju, iako je jasno da nikome nećemo dozvoliti da oružje i municiju koristi protiv vas. Zato što vas hoćemo žive. Hoćemo srpsku decu, škole za njih, udžbenike, obdaništa. Hoću da imate dovoljno posla da poželite tu decu. Hoću porodilišta, igrališta, puteve, fabrike, hoću, na kraju, da imate zašto ovde da ostanete. Ne na nebu, nego ovde – istakao je Vučić.

Kako je kazao, nemamo mi gde, i moramo, u svemu tome da nađemo baš tu meru, mira, dostojanstva i sigurnosti, bez kojih čovek, jednostavno, ne može da bude čovek.

– Zato, kada vam pričaju kako ja hoću da menjam granice, lažu, jer granice danas, gde su? Mi mislimo jedno, Albanci, mnogobrojniji i jači na Kosovu, misle drugačije? Jedan deo sveta misli jedno, drugi misli drugo. U stvari, ja hoću da menjam vaša prava. Da osvojim, za vas, sva ona prava koja vam pripadaju, i koja su deo onoga što se zove civilizovan svet. I hoću vaše pravo na život. I vaše pravo na rad. I vaše pravo na slobodu. Na sigurnost. Kretanje, učenje, lečenje. I ako zbog tih prava, moramo da učinimo kompromise, i mi i Albanci, jer bez toga mira nema, uvek ću to da uradim. Samo nemojte to da zovete pogrešnim imenom. Nemojte da slušate kuknjavu o razbijanju srpskog jedinstva, jer je ono razbijeno pre više od šest vekova. Nemojte vi u Beogradu da plašite ljude ratovima, jer niko neće da ratuje. Vi svakako nećete – naveo je on.

Srbi se i danas prave kao da se ništa nije desilo

Kako je kazao, nemojte da nas sprečavate da uzmemo nešto, vi koji otvoreno nudite, ili ste već dali sve.

– Mi Srbi kada pobeđujemo činimo to, nekada, ponosito i poštujući pobedjene, ali kada gubimo i kada smo poraženi, mi i naša politika, to ne umemo ni da priznamo, niti da razumemo šta se promenilo. Borila se Srbija 1999. protiv NATO časno i hrabro. I izgubila, kao i 610 godina ranije. Ostali smo bez značajnih teritorija, Srbi su napustili mnoga od svojih ognjišta ne želeći da žive pod albanskom vlašću. Kad izgubite rat, za to se plaća cena. Visoka, najviša. A, mi, mi Srbi i danas se pravimo kao da se ništa nije dogodilo. Pravimo se da nismo sami, sopstvenim glupostima i pod pritiskom zapadnog sveta, učestvovali u dokazivanju sopstvene krivice i za sukob na KiM – naveo je on.

Kako je kazao, „jesmo li mi ili neko drugi isporučili bivšeg predsednika Srbije, između ostalog, i zbog naše, tobož zločinačke politike na KiM, jesmo li mi isporučili i naše vojne i policijske generale Haškom tribunal, i Ojdanića i Vladimira Lazarevića i Nebojšu Pavkovića i Sretena Lukića“?

– Hoćemo li dogovor sa Albancima ili produžetak agonije u kojoj svakako gubimo sve. Pitanje je samo vremena, za godinu, pet ili deset. A, imamo li bilo kakvu šansu ovde na Kosovu bez kakvog takvog dogovora sa Albancima? Imaju li je Srbi južno od Ibra, čak i ako je Srbi na severu, kako tako imaju? Koliko ste vi dragi moji Srbi iz Metohije, Lipljana, Štrpca i danas strepeli prolazeći kroz brojna albanska mesta na putu ka Mitrovici? Koliko puta dnevno se zapitate jesu li vam deca sigurna na putu do škole ili pijace? Hoce li vaše stare neko negde da napadne zato štu su reč izgovorili na pogrešnom jeziku – naveo je on.

Nismo ni blizu rešenja

Upravo zato, kaže, kao predsednik Srbije, „nisam zeleo da zabijam kao noj glavu u pesak, već sam zeleo i zelim da se borim za vas i budućnost vaše i naše dece“.

– Imamo li nekakav nacrt rešenja u Briselu? Nemamo, nismo ni blizu njega. Ali, po prvi put, čini mi se da dobro znamo da moramo i da razgovaramo i bar da pokušamo naše odnose da uredimo. I ja znam da postoji hiljade njih koji samo čekaju da kazu, aha, otisao je dole, a to dole je za njih Kosovo, a nista novo nije rekao. Kao da je reći nešto novo o Kosovu uopste moguće. Kao da sve priče odavno nisu ispricane. Ali, novo je i to što neću ovde da psujem Albance, neću čak ni one koji su tukli Srbe stvarali im državu, već želim da vidim kako delima mozemo da stvorimo bolje sutra za Srbe na KiM – naveo je on.

Kazao je i da „moramo da menjamo sebe, da čuvamo svoj jezik i kulturu svuda gde Srbi žive“. I Nemci su, kaže, u najtežim trenucima, kada su gubili sve, opstajali na Geteu, Sileru, Braći Grim, na snazi njihove kulture i duhovnosti.

– Mi Srbi imamo i jezik i pismo, i Teslu i Pupina, i Andrića, i Selimovica, i Pekića I Ćosiča. Imamo i Vladetu Jerotića koji se još 1987. godine pitao: „a pomislimo li mi Srbi ima li u bar nečemu i naše krivice i našeg nerazumevanja“. Pitamo li sebe kako to da su Albanci nekada, gotovo svi, govorili srpski, a mi smo mogućnost znanja albanskog jezika odbacivali s prezirom? Albanci danas ponašaju se kao Srbi nekada, jer im današnja osionost dozvoljava da ih srpski jezik sve manje zanima. Zato su, u mnogim sferama, sve manje uspešni. Mi ni tu lekciju još nismo savladali – naveo je on.

Ideja za sutra                                   

I šta je, kazao je, „u stvari moja i naša ideja za sutra“?

– Ideja je da sačuvamo naš narod. Ideja je da čuvamo mir i pokusamo, bar pokušamo da uspostavljamo mostove poverenja prema Albancima, da težimo dogovoru čak i kada znamo da je gotovo nemoguć, jer sve drugo vodi nas u ambis i u katastrofu. Hoću i želim da verujem da posle vekova ratovanja i sukobljavanja možemo da imamo vekove pristojnih, racionalnih, a za pedesetak godina, zašto da ne i prijajateljskih odnosa sa Albancima. Zato sam zahvalan i svima u Evropi i svetu koji razumeju težinu naših odnosa i koji shvataju važnost naših razgovora – rekao je Vučić.

Kako je kazao, mi danas želimo da budemo deo Evrope, Albanci zele da dobiju viznu liberalizaciju, i jedni i drugi želimo bolji život za svoje građane. Do takvog, kaže, boljeg života nema prečice, ni za nas ni za njih, preko grobova onih drugih.

– Moramo i moraćemo da živimo i zajedno i jedni pored drugih. I zato ćemo da razgovaramo i pregovaramo, do iznemoglosti, ako je potrebno – naveo je Vučić.

Kako je kazao, neće se ni jednog trenutka dvoumiti da zaštiti Srbe na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Srbije rekao je da je na Kosovo došao da kaže da će neko, nekada u budućnosti, morati da postigne kompromis sa Albancima.

– Priče o tome kako ćemo u nekim drugačijim svetskim okolnostima mi da im vratimo milo za drago, a taj trenutak samo što nije došao, su priče za malu decu, ispričane i sa tragičnim krajem, bas kao i njihove priče kako će dokusuriti Srbe, ili će Srbi sami nestati. I neće tu biti ni lakih ni jednostavnih rešenja. Ni za njih, ni za nas. Ali, biće života, biće dece. I naše i njihove, koja će želeti da ostanu ovde, a ne da u praskozorje punoletstva hvataju prvi voz za Švajcarsku, Austriju ili Nemačku. Dakle, rešenje nije na vidiku, ali Bogu se molim, da ga makar u narednih deset ili dvadeset godina bude. Sve drugo, značilo bi kraj našeg postojanja na KiM – istakao je Vučić.

On je naveo i da je država Srbija na Kosovo došla sa sveobuhvatnim investicionim planom za deset srpskih opstina na KiM, da unapredi ekonomiju i životni standard našeg naroda.

– To niko ne može da nam zabrani, a posle decenija propadanja, Srbija je počela ekonomski da jača, srpska privreda je najbrže rastuća privreda na Balkanu u ovoj godini, stranih investicija imamo ubedljivo više od svih ostalih zajedno, javni dug Srbije dramatično pada. Treću godinu za redom imamo suficit u budžetu – naveo je Vučić.

Pomagaćemo i dalje Srbe na KiM

Kako je kazao, Srbija je spremna da onima koji žive na zivite na KiM pomognemo više nego ikada. Srbija, ne za plate, već samo za kosovski dodatak, za zaposlene u javnom sektoru na KiM, zdravstvu, obrazovanju, socijalnim ustanovama, izdvaja godišnje čak 71 milion evra.

– Spremni smo i to da uvećamo, ulaganja u bolnice, vrtiće, škole, ali i da najznačajnije podstičemo ulaganja u privredu. U Trepču, Lola fot, Gazivode, ali, pre svega, spremni smo da subvencionišemo dolazak kompanija iz centralne Srbije spremnih da ulože u posao i južno i severno od Ibra. To će značiti više posla i veću sigurnost za vas i vašu decu – naveo je Vučić.

Srpski predsednik je rekao da tu nema „nikakvih mitskih granica“ i da želi one u kojima žive ljudi koji imaju sva prava koja im pripadaju.

– Hoću one zbog kojih niko neće biti ponižen, a pogotovo ne Srbija. Hoćemo kompromis, nećemo diktat. Hoćemo da sve čujemo, ali i da se mi čujemo. Hoću, na kraju, a pre svega, da vi živite ovde, i da to bude vaše. Ali, prijatelji, u svemu tome, još jednom vam kažem, neću da vas lažem. Nije ni lak i brz put do toga. I mnogo toga ćemo morati da se odreknemo, mnogo toga da žrtvujemo, mnogo ćemo morati da radimo, da bismo došli do tog cilja. I hoću da znate, da ja znam šta tražim od vas. Vi ste, ovde, sve već podneli, sve izgubili, i sve žrtvovali. Za Srbiju, i za nas. A potrebni ste nam još. Svima. Srbiji. Za još jedan napor, za još jedno putovanje, ono u budućnost i opstanak na svojim ognjistima – istakao je Vučić.

Srpski predsednik je rekao da je ubeđen da će, kada prođe sve ovo, „ako me osude, prokunu, kada se ugase lomače, da ćete bar vi znati i šta i za šta sam radio“.

– Za Srbiju, za otadžbinu, za vas, i za život. I svako dete, koje se ovde sutra rodi, svaki čovek koji dobije posao, svaka nova škola, bolnica, biće dokaz da smo radili jedinu pravu stvar. To mi je sasvim dovoljno. Spomenike neka dižu onima koji su izgubili, časno i uz svoju i tolike tuđe žrtve. Ja imam nameru, da pobedimo, i da Srbija pobedi, po prvi put u ne znam koliko godina. Bez krvi, bez mrtvih, bez užasa i grobova – kazao je Vučić, istakavši da nisu pred nama bitne „u kojima se na budućnost puca, pa je onda, uz počasti sahranjujemo“.

„Ubio nas je 20. vek“

Naveo je i da je „jako malo života ostalo u Srbiji, malo ovde, i moramo da ga čuvamo, moramo da mu damo šansu, da se razvije, ojača, da se nastavi, raširi“.

– Moramo, zato što smo, biološki, kao narod, pred ambisom. Stojimo na njegovoj ivici, gledamo dole i nešto kao da nas vuče da napravimo taj besmisleni korak. Nestaćemo, ako ponovo to uradimo. Nećemo biti ništa, i nećemo imati ništa. Živećemo, jedan te isti rezultat, onaj u kojem gubimo. Svakoga dana, bukvalno sve, dok, na kraju, ne izgubimo i sebe, i Srbiju. Ubio nas je 20. vek, izgubili smo ljude koje ni u narednom veku nećemo moći da nadoknadimo. Nemamo više ljudi na bacanje. Dajte, da, konačno, nešto dobijemo – istakao je on.

Kako je naveo, želi „da dobijemo ono što će nam omogućiti normalnu zemlju, i normalan život u njoj, da povratimo dostojanstvo, da imamo prava, da naša crkva bude naša, na svojoj zemlji, sa svojom imovinom, a ne da nam sutra i novu crkvu izmisle.

– Da znamo gde smo, šta hoćemo i gde idemo. To je, prijatelji, ono što sam hteo da vam kažem. I ne znam, možda je malo, možda vam se nije svidelo, ali ja drugčije ne mogu. Ne zelim da znam ja za tu veliku Srbiju u koju se ide u čizmama i sa puškom u ruci. Znam onu koja je moguća s knjigom, olovkom, laptopom, radom i znanjem. Ne znam za dostojanstvo u strahu od bombi. Znam za ono koje se gradi školama, obdaništima, fabrikama, sugurnošću i mirom. I to vam nudim danas, to je i moja ponuda i za sutra – istakao je Vučić.

VUČIĆ NIJE MOGAO U BANJANE

Nekoliko stotina Albanaca, među kojima su i veterani OVK, blokirali su jutros bagerima i šleperima put kod sela Trnava prema selu Banje, u opštini Srbica, a u Trnavi su se čuli i rafali, javlja RTS.

U pitanju je put kojim bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo da prođe danas. Na snimcima koje je RTS emitovao vidi se veća grupa demonstranata na putu, među kojima su bili i oni koji su pokazivali rukama znak albanskog dvoglavog orla i nosili transparente protiv posete Vučića Kosovu i Metohiji.

RTS podseća da je Srbica u potpunosti naseljena Albancima, a da se u selu Banje nalazi oko 300 srpskih kuća.

Kosovska vlada otkazuje posetu Vučića selu Banje

Kosovska vlada donela je odluku da se poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića selu Banje otkazuje iz bezbednosnih razloga, navodi se u saopštenju.

Haradinaj doneo odluku o zabrani

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj doneo je odluku, povodom protesta i blokade puteva prema selu Banje, da se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zabrani poseta tom delu Kosova.

„Za mene je daleko važnija bezbednost građana Kosova koji su tešikim vozilima blokirali put ka Banjama i zato sam doneo odluku da se taj deo posete predsednika Vučića otkaže”, napisao je Haradinaj na Fejsbuk nalogu.

Policija udaljava novinare od barikada

Kosovska policija udaljava novinske ekipe koje se nalaze nedaleko od barikada ka mestu Banje, iz pravca Zubinog potoka, javlja Tanjugov izveštač sa lica mesta. Na toj lokaciji nalazi se nekoliko novinarskih ekipa. Prema saznanjima Tanjuga, interverntne jedinice KPS spremaju se da krenu iz pravca Drena.

Nedaleko od barikada nalaze se i meštani, a strahuje se da bi situacija mogla da se pogorša.

Kfor i KPS ne reaguju

Banje – Sve prilaze selu Banje, koje je danas trebalo da poseti predsednik Aleksandar Vučić, blokirali su veterani OVK, javljaju izveštači Tanjuga. Na prilazu selu putem iz pravca Zubinog Potoka je velika blokada, traktor, ispred koje je zapaljeno seno, na koje prisutni Albanci nabacuju nove gomile.

Oko 9.30 časova dovezen je i traktor i gume koje pale. Kod barikade je jedna patrola Kfora, sa dva pripadnika te misije, kao i KPS, koji ne dozvoljavaju prolaz izveštačima Tanjuga. Oni samo posmatraju događaje, ali ništa ne preduzimaju na uklanjanju blokade.

Na mestu na kojem je zaustavljena ekipa Tanjuga je i generalni sekretar vlade Srbije Novak Nedić, koji se takođe bio uputio u srpsku enklavu u Banjama. (Tanjug)

RTS: Veselji organizator blokada puteva

Putevi ka mestu Banje koje bi trebalo da poseteti predsednik Srbije Aleksandar Vučić blokirani su na pet mesta, a iza tih protesta stoji predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji, javio je RTS.

Putevi ka mestu Banje blokirani su balvanima, kamionima i drugim građevinskim mašinama. Prema nezvaničnim informacijama na koje se poziva RTS, organizatori blokada su predsednici opština u Drenici, kao i Veselji.

Vučić: Prilaz ka selu Banje blokiran i na drugom mestu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Kosovskoj Mitrovici da je obavešten da su Albanci na još jednom mestu blokirali put kojim je trebalo da ide u selo Banje.

„To govori da oni boluju od istih bolesti od kojih smo i mi bolovali. Nadam se da ćemo mi biti u stanju sebe izlečimo i mnogo pametnijim sredstvima, rečima, razgovorom, snažnom ekonomijom, pameću, oruđem”, rekao je Vučić.

„Nikada nisam bio fasciniran nečijom mržnjom, ali ako je neko ohol i bahat, i pokazivanjem simbola koji bi mogli da nas uvrede grdno su se prevarili. Još sam snažniji i opredeljen i za očuvanje mira ali i za očuvanje srpskih institucija i srpskog naroda na KiM. Boriću se još snažnije”, rekao je Vučić.

Vučić zaistavljen na putu

Na putu Zubin potok – Banje kosovska policija zaustavila je predsednika Aleksandra Vučića i zabranila mu dalji put ka Banjama, saznaje „Blic“.

U toku je rasprava između albanskih policajaca i Vučića. Obavestili su ga da su barikade na dva kilometra odatle.

Predsednik je sa saradnicima izašao iz automobila i sa rukovodstvima srpskih opština sa severa Kosova krenuo je peške prema obližnjoj zgradi u ovom srpskom selu, u kojoj bi trebalo da donese odluku šta dalje da čini.

Vučić je prethodno trebalo da ide do sela Banje magistralnim putem Kosovska Mitrovica-Srbica, ali su taj putni pravac na više mjesta blokirali bivši pripadnici terorističke OVK.

Konvoj predsednika Srbije obezbeđuju pripadnici Kosovske policijske službe, a jednu od patrola čini italijanska žandarmerija.

Vulin: Na pet mesta oko Drenice se puca

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kazao je da se u ovom trenutku u okolini Drenice, kuda predsednik Srbije Aleksandar Vučić treba da prođe do sela Banje, ode u posetu, na pet mesta puca, da to čine naoružani veterani terorističke OVK i da za to odgovornost snosi Kadri Veselji.

„Naš predsednik neće biti sam i neće biti nezaštićen. Trenutno su na pet mesta blokade, naoružani ljudi, koji pucaju, očekujemo i reakciju Kfora, iza svega ovoga stoji Kadri Veselji i on snosi odgovornost za sve što će se desiti”, kazao je Vulin.

On je za TV Pink naveo da bi Kfor tu situaciju morao da razreši, te da imaju i obavezu i odgovornost da reaguju.

„Vučić ide u najopasniji deo Kosova, ide u Drenicu i tamo ga na pet mesta čekaju naoružani ljudi”, istakao je Vulin i dodao da politički predstavnici Albanaca ne razumeju poruke mira predsednika Vučića koje je uputio na KiM, te da moraju da pokažu da su nekakva sila.

„To je sve što imaju. Sila. Sada se puca, pred očima celog sveta, naoruižani ljudi na KiM sada pucaju”, kazao je Vulin.

Stefanović: Situaciju na Kosovu pratimo iz minuta u minut

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je  da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji u bezbednosnom smislu složena, a da se zbog Albanaca koji su blokirali put za selo Banje situacija mora pratiti iz minuta u minut. Stefanović je potvrdio da su put blokirali veterani OVK kamionima i drugim vozilima.

„Oni su putem lokalnih medija, glasila, interneta pozvali i stanovništvo i bivše borce OVK da se okupe na tom putu i da sa nekoliko kamiona, putničkim vozilima, nekim gomilama materijala koje su tu istovarili faktički bloiraju put i spreče predsednika da dođe u naselje Banje”, rekao je Stefanović za RTS. On je dodao da se situacija na Kosovu usložnjava i da su obaveštajcima prijavljeni rafali, što je „signal i poruka Srbima da tu nisu dobrodošli”.

„Tu je sa na ispitu i Kfor i KPS koji su dužni da obezbede normalnu postu. Oni se nalaze u neposrednoj pratnji predsednika zato što to jeste njihov posao. Videćemo koliko će biti profesionalni što se tiče ove situacije i koliko prištinske vlasti stoje direktno iza ovakve organizacije događaja”, rekao je Stefanović.

 

„Pozvano je albansko stanovništvo da se priključi protestima takozvanih veterana i nastavak protesta je zakazan za 9 časova, očekuje se njihov dolazak i naravno međunarodna zajednica, Kfor niko ne odgovara odakle automatsko oružje“, kazao je Vulin.

To što se u ovom trenutku puca i niko nije dao odgovor kako je to moguće i kako je moguće da nisu razoružani, samo pokazuje da su organizatori sa vrha vlasti, da je to Kadri Veselji, a da su neposredni izvršioci predsednici opština Srbica, Glogovac, kazao je ministar.

„U ovom trenutku imamo situaciju u kojoj ne znate ko vlada i imate neposredne pretnje predsedniku Vučiću“, istakao je ministar.

Naveo je i da je to sve rađeno planski i unapred i iz straha da će poseta Vučića biti uspešna kao što jeste.

„Vučić je oko sebe ujedinio sve Srbe, decenijama unazad nikada nije bilo većeg jedinstva između državnog rukovodstva Srbije i naroda koji živi na prostoru KiM. Vučić je to uspeo i to bez ijednog sukoba, bez rizika i za jednog jedinog Srbina na KiM, bez ičega što bi povredilo bilo koga na KiM“, kazao je Vulin.

Drecun: Šta će Kfor na Kosovu, ako ne može da osigura bezbednost

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da se postavlja pitanje šta će Kfor na Kosovu ako ne može da osigura bezbednost i da je morao da uradi više po pitanju bezbednosti tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Međunarodno prisustvo odbija svoju odgovornost, a morali su da urade nešto, imaju dovoljno kapaciteta, nije tačno da ne mogu da spreče. Ovo je bila najavljena poseta, tačno se znalo gde Vučić treba da ode, odlazak u Drenicu je visikorizična poseta”, izjavio je Drecun gostujući na TV Pink.

Kako je kazao, odgovornost je na međunarodnom prisustvu i institucijama u Prištini da obezbede njegovu posetu. „Ako su znali, a znali su da treba da ode tamo, onda su trebali da preduzmu odgovarajuće mere koje bi i laik preduzeo”, rekao je Drecun.

On je naveo da bi trebalo razmisliti da li da predsednik Vučić nastavi posetu kako je planirano kako ne bi došlo do većih problema. Drecun kaže da je očigledno da dominantnu pozciju u albanskom društvu imaju ekstremisti, naročito oni koji su bili u redovima terorističke OVK. Kako je naveo, postavlja se pitanje šta će Kfor na Kosovu ako ne može da osigura bezbednost.

„Imate s druge strane i situaciju da Savet bezbednosti UN ni ovog meseca neće da raspravlja o izveštaju generalnog sekretara o stanju na Kosovu sa obrazloženjem vodećih zapadnih zemalja da situacija na Kosovu ne ugrožava bezbednost i mir. Sada neka nam odgovore. Ako ne mogu da garantuju bezbednost, onda mora da se vidi šta sa mandatom međunarodnog prisustva”, rekao je Drecun.

Dodao je i da je već došlo vreme da se raspravlja ponovo o „rekonfiguraciji Unmika ali u smislu podizanja brojnog stanja i preduzeimanja nekih drugih mera”. „SB mora da se izjasni o izjavi da Kfor ne može da spreči ove kriminalne naoružane grupe koje žele očigledno da ugroze bezbednost Vučića”, dodao je Drecun. Drecun se zapitao kakva se onda poruka šalje, i šta Srbi onda da rade ako je ugrožena bezbedbost predsednika Srbije.

Maja Kocijančić: EU žali zbog otkazivanja posete Banjanima

EU je izrazila žaljenje zbog otkazivanja posete predsednika Srbije selu Banje i pozvala sve odgovorne da očuvaju red i obezbede bezbedan nastavak posete srpskog predsednika.

– ”EU žali zbog odluke da se otkaže poseta predsednika Vučića Banjama. Pozivamo one koji su odgovorni da održe red i obezbede bezbedan prolaz tokom dana – poručila je portparolka EU Maja Kocijančić.

Ona je dodala da su puna opredeljenost očuvanju mira i bezbednosti za narod na Kosovu i u Srbiji, mudrost i mir ono ššto nam je sada potrebno.

Kocijančić je u saopštenju navela da se poseta predsednika Vučića održavala u mirnoj atmosferi i uz punu podršku odgovornih vlasti, ali da je masa napravila blokade na putu ka Banjama kojim je trebalo da prođe Srpski predsednika.

 


Izvor: Agencije, CEOPOM-Istina

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Vučić na Kosmetu – Dan drugi 09.09.2018.

* Obavezna polja