Ne može Beograd da ispunjava sve, a Priština ništa i Srbija će preduzeti određene mere, najavio je predsednik Aleksandar Vučić, posle razgovora s patrijarhom Irinejom. Susretu predsednika Srbije i poglavara SPC prethodio je niz događaja koji su izazvali tenzije i u Beogradu i na Kosmetu u toku dana, koji se podudario s istekom roka u kojem je Priština trebalo da izradi statut Zajednice srpskih opština.

Najpre su mediji javili da se trupe Kfora upućuju ka jezeru Gazivode u opštini Zubin Potok, a istovremeno je u Beogradu održana hitna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Predsedništvu Srbije. Predsednik se potom u Patrijaršiji sastao s patrijarhom a zatim je u razgovoru s novinarima, kako prenosi Tanjug, izjavio da je proteklih dana zabeleženo „snažno, višeslojno agenturno delovanje, zbog kojeg je Srbija dovedena u situaciju da se brani od tračeva i dezinformacija”.

„I sad bi trebalo da budemo srećni? Trebalo bi da budemo srećni da se nešto dogodilo – formiranje ZSO – a ne zato što nas danas nisu pobili”, naveo je predsednik.

On je ukazao da je prethodnih dana zabeleženo agenturno delovanje iz raznih centara moći, u smislu kako se nešto strašno „kuva”, kako „strašni zločinci iz Beograda s nešto malo manjim zločincima u Prištini nešto spremaju”. „Taj ko to kaže mora biti ne samo zlonameran, nego težak bolesnik”, primetio je Vučić, dodajući da je namera tih optužbi bila da Srbi, posebno s KiM, ništa ne bi mogli da traže.

Vučić je podsetio da Srbija vodi politiku mira i da je uspela u tome da se sačuva svaki život, kao i da je kosmetske Srbe molio da ne preduzimaju ništa.

„Šta su Srbi loše uradili, osim što bismo mi želeli da ne budu svi Kosovari nego i Srbi i da, koliko je to moguće, pripadaju srpskoj državi. I u tome je moj greh i greh srpske države. Zato nam te pridike drže oni koju su svoju državnost promenili u kosovarsku”, zaključio je Vučić.

On je izjavio da su „u dosovskom sistemu i nekim drugim organizacijama, ne samo političkim, sve vreme de fakto štitili punu ’kosovsku nezavisnost’”.

Ocenjujući licemernim to što međunarodna zajednica poziva obe strane u briselskim razgovorima da se ponašaju u skladu s dogovorenim, Vučić je dodao da te dve strane imaju svoje „ime i prezime”. Predsednik je istakao da „mi ispunjavamo ono što potpišemo” jer smo pouzdan partner i zato što je to naša obaveza, i dodao da nije pitanje zašto to i drugi ne čine, već zašto im se to dozvoljava.

Prema njegovim rečima, Srbija će reagovati povodom činjenice da Priština ne poštuje Briselski sporazum. Upitan da precizira na kakvu reakciju misli, on je odgovorio: „Videćete kakvu.” Vučić je ukazao i da ćemo „naše odluke donositi, s njima ćemo upoznavati međunarodnu zajednicu”, ali da „nećemo ići grlom u jagode niti dozvoliti da bilo ko pronađe lažni razlog da bi mogao da vrši bilo kakve represivne mere prema Srbima”. „Ali, trudićemo se da našu pregovaračku poziciju jačamo i da ona bude odvraćajuća za sve koji bi na bilo koji način da sprovode teror nad Srbima”, istakao je Vučić.

Predsednik je ocenio da kompromisno rešenje za Kosovo nije na vidiku.

„O tome ću govoriti ako bude moguće postizanje takvog rešenja. Nisam optimista”, rekao je Vučić.

Izrazivši nadu da će Kfor da radi svoj posao na KiM, on je podsetio da to nije bio slučaj kad je u martu napadnut i uhapšen Marko Đurić, ali da na to nisu reagovali ni neki domaći političari, ni crkveni velikodostojnici. Na pitanje novinara koji su, po njemu, razlozi da su se „aktivirali” crkveni velikodostojnici baš u ovom trenutku, predsednik je rekao da neće da govori o tome, ali da inače odlično zna šta su razlozi.

„O tome neka govori Patrijarh”, rekao je Vučić.

Službe dobile zadatke

Govoreći o sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, predsednik Aleksandar Vučić je istakao da je tom prilikom doneto više mera i odluka kako bi se pojačala borbena gotovost. Toj sednici, osim Vučića, koji joj je predsedavao, prisustvovali su i premijerka Ana Brnabić, šef BIA Bratislav Gašić, ministar policije Nebojša Stefanović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, ministarka pravde Nela Kuburović, republički javni tužilac Zagorka Dolovac i Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM. Đurić je, prenosi Tanjug, ocenio da „zbog neodgovornih političara i njihovih dezinformacija danas razgovaramo o bezbednosti Srba na KiM, umesto o nesprovođenju Briselskog sporazuma” i podsetio da se 1.930 dana ne sprovodi dogovor o ZSO.

Na sednici Saveta analizirani su političko-bezbednosna situacija, kao i stanje u bezbednosnom sistemu odbrane i civilnim i vojnim obaveštajnim službama. Bezbednosne službe su, rekao je Đurić, dobile zadatke, posebno za sprečavanje „agenturnog delovanja” pojedinih političara i verskih velikodostojnika.

Nećemo dozvoliti zaborav zločina

Povodom godišnjice stradanja Srba u akciji „Oluja”, predsednik Aleksandar Vučić je poručio da Srbija nikad neće dozvoliti da taj zločin bude zaboravljen. On je, prema navodima agencija, ukazao da je ta godišnjica za Srbe „jeziva”, da država mora da učini nešto kako bi krajiški Srbi imali ista prava kao i drugi naši sunarodnici, a pozvao je i hrvatsko rukovodstvo da učini nešto za Srbe iz Hrvatske.

„Kako vreme prolazi vidimo kakve je to tragične posledice ostavilo. Hrvati su srećni zbog srpske nesreće, a mi smo tužni zbog patnje našeg naroda”, rekao je Vučić.

Otvoreno s Patrijarhom

Prijemu u Patrijaršiji prisustvovali Njegovo Preosveštenstvo Episkop remezijanski g. Stefan, vikar Patrijarha srpskog, i generalni sekretar Predsednika Republike Srbije g. Nikola Selaković. Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej razgovarao je sa Predsednikom Srbije g. Aleksandrom Vučićem o ključnim pitanjima današnjice: o položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

U otvorenom razgovoru o svemu, predsednik Aleksandar Vučić je patrijarhu Irineju, kako kaže, rekao sve što misli o KiM i drugim važnim državnim pitanjima. Predsednik je Patrijarha upoznao sa sadržinom razgovora u Briselu, a od njega je, navodi, čuo šta on i SPC misle.

„Zadovoljan sam što me je saslušao”, rekao je predsednik i precizirao da su razgovarali o položaju Srba na KiM, u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, kao i posledicama ubijanja i proterivanja u akciji „Oluja”, pre 23 godine. Pričali su, kaže, i o katastrofalnim demografskim kretanjima i neophodnosti preduzimanja ozbiljnih i odgovornih mera za opstanak srpskog naroda.


Izvor: Politika, SPC

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Vučić sa patrijarhom – Kompromis ni na vidiku

* Obavezna polja