Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na Evropskom forumu u Alpbahu pozvao međunarodnu zajednicu da dozvoli Srbima i Albancima da sami reše kosovsko pitanje i izrazio nezadovoljstvo zbog želje drugih zemalja da utiču na sadržaj eventualnog sporazuma Beograda i Prištine.

Na panelu „Nove perspektive proširenja EU“, na kojem su, između ostalih, učestvovali i predsednici Kosova, Slovenije i Austrije, Hašim Tači, Borut Pahor i Aleksander van der Belen, kao i evropski komesar za proširenje Johanes Han, Vučić je ocenio da se eventualni dogovor Beograda i Prištine tiče samo Srba i Albanaca.

„Sada pokušavamo da napravimo nešto što je od izuzetnog značaja za našu budućnost, nešto što je veoma važno i za Albance. Mi moramo da živimo zajedno, mi smo dva najbrojnija naroda na Balkanu. Ako mi ne možemo da rešimo, ko će“, kazao je srpski predsednik.

Vučić je kazao da o dijalogu Beograda i Prištine „svi više brinu od Srba i Albanaca“.

„Čujem glasove iz Londona kao da su oni više zainteresovani za našu budućnost od nas samih“, naveo je Vučić.

Ocenio je da bi eventualni sporazum o rešenju kosovskog pitanja bio „neverovatno dostignuće“, ali je dodao da je „skeptičan“ da će on biti postignut.

Naveo je da zbog nastojanja da reši pitanje Kosova ima mnogo protivnika u Srbiji, među kojima je veliki broj crkvenih velikodostojnika, da ga opozicija optužuje da je izdajnik, a da ga u inostranstvu mnogi predstavljaju kao zagovornika takozvane „velike Srbije“.

„A ja samo želim mir i stabilnost u regionu, i sada kada smo počeli da pričamo o suštinskim stvarima, pitate nas šta vi to radite. Zašto vas se to tiče, radimo nešto za našu budućnost“, rekao je Vučić.

On je upitao šta su granice Srbije, a šta Kosova.

„Mi smatramo Kosovo delom Srbije, a oni ga smatraju nezavisnom državom. Pola zemalja sveta kaže da je Kosovo nezavisno, a pola, medju kojima je pet članica EU, da je ono deo Srbije. Kako ćemo to da rešimo“, naveo je Vučić.

Tači: Uzajamno priznanje Kosova i Srbije imalo bi pozitivan uticaj na ceo region

U obraćanju pre Vučića, Tači je izjavio da nijedna zemlja ne treba da se protivi sporazumu Srbije i Kosova, čak iako bi taj dogovor podrazumevao korekciju granica.

„Sada je vreme za obavezujući pravni sporazum Kosova i Srbije, to nije lako uraditi, veoma je teško. Potrebna nam je podrška svih koji žele da vide Zapadni Balkan u EU“, rekao je Tači pre obraćanja Vučića.

Tači je ocenio da bi „uzajamno priznanje“ Kosova i Srbije imalo pozitivan uticaj na ceo region.

U debati koja je usledila posle obraćanja učesnika panela, Tači je kazao da „niko ne treba da se plaši mirovnog sporazuma Srbije i Kosova“.

„Mi nismo problematični momci, mi želimo da postignemo sporazum“, naveo je predsednik Kosova.

„Oni koji govore protiv razgraničenja i ne znajući zalažu se upravo za razgraničenje u kojem Srbi ne dobijaju – ništa“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas pred početak Političkih razgovora u okviru Evropskog foruma u Alpbahu u Austriji da se “bori da za Srbe i Srbiju izbori značajno više od onog što je sada ništa”. Vučić je poručio i da oni koji govore protiv „razgraničenja“ ne znaju ni šta znači taj pojam. Međutim, upravo je Vučić nedavno aktuelizovao ideju o razgraničenju sa Albancima, a ostalo je nepoznato šta razgraničenje konkretno znači. Predsednik je umesto objašnjenja ranije poručio da “ne želi da otvara karte pred pregovore”.

On je objasnio da se i oni koji govore protiv razgraničenja i ne znajući zalažu upravo za razgraničenje, ali, za razliku od njega, takvo u kojem Srbi ne dobijaju – ništa. „Oni koji govore protiv ideje o razgraničenju ne znaju šta znači taj pojam, a i politički ne razumeju da se zalažu za razgraničenje već dugo godina, ali ono koje je loše i negativno za Srbe, koji bi ostali da ne dobiju ništa“, rekao je Vučić novinarima pred početak Političkih razgovora u okviru Evropskog foruma u Alpbahu.

Predsednik je poručio i da kada u regionu govore protiv ideje razgraničenja ne znaju ništa o etimološkom značenju tog termina, niti ga politički razumeju.

„Borim se i da za Srbe i Srbiju izborim značajno više nego što je ništa. To nekima smeta. U ceo proces smo ušli ozbiljno, polako menjali poziciju Srbije da bismo nešto promenili što je bilo ‘zakucano’ potpunim rušenjem i ponižavanjem Srbije i isterivanje Srbije sa svakog pedalja Kosova i Metohije. Sada se borimo da sačuvamo ono što je moguće, koliko i kako je moguće“, rekao je on.

„O sadržajima razgovora nešto kasnije“

Vučić je u Alpbahu, gde učestvuje na ovogodišnjem Evropskom forumu zajedno sa predsednicima Austrije i Slovenije, preneo da je već imao bilateralne razgovore, ali da je dogovoreno da sagovornici o sadržajima tih razgovora obaveste javnost nešto kasnije.

Kako je odgovorio na pitanje novinara, sa Tačijem će se bez sumnje sresti, s obzirom na to da učestvuju na tri foruma u Alpbahu zajedno i nemoguće je da se ne sretnu.

„Jedna od tema je perspektiva Zapadnog Balkana na forumu, na kojem obojica govorimo. Tu ćemo govoriti javno, a nadam se da ćemo, uz predstavnike EU imati mogućnost za razgovor o stvarnom rešavanju problema“, rekao je Vučić pred početak Foruma.

Najava „najvažnijeg govora“ i ponavljanje da su Beograd i Priština daleko od dogovora

Inače, Vučić je juče izjavio da Beograd i Priština nisu ni blizu dogovora, ali da će obavestiti građane ako do dogovora dođe i da će predstaviti taj sporazum.

Takođe, pre dva dana je poručio da je Srbija daleko od rešenja za Kosovo i da je “daleko od toga da joj neko nudi sever Kosova”.

„Daleko smo mi od toga… Daleko smo mi od bilo čega“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je najavio i da će 8. septembra ići na Kosovo i da će tamo biti 24 sata. Posebnu pažnju će, kako kaže, posvetiti govoru koji će čitati u Kosovskoj Mitrovici ili Zubinom Potoku.

„Čitaću govor, i o svakoj reči ću voditi računa jer znam da će se od tih reči meriti budućnost naše zemlje u narednim godinama. Moj motiv je šta će biti rezultat u budućnosti. To je za mene jedan od najvažnijih govora u mom životu, možda i najvažniji”, poručuje Vučić.

Podsetimo, nastavak Briselskog dijaloga najavljen je za septembar.

Napadaju me da sam najveći izdajnik

Vučić je, govoreći na debati „Nove perspektive proširenja EU“ u okviru „Političkih razgovora“ na Evropskom forumu Alpbah, rekao da se vidi sve više da neki, kao London, navodno brinu više od nas i više su zainteresovani za našu budućnost navodno od nas.

„Razumemo da imate sopstveni interes, ali koje su granice Srbije ili Kosova. Mi Kosovo smatramo prema Ustavu i Rezoluciji UN 1244 kao deo Srbije, a oni se smatraju nezavisnom državom. Gde su granice? Ko će da nam pomogne? Pola sveta, uključujući i Austriju, kaže Kosovo je nezavisna država, a druga polovina, uključujući pet članica EU, Kina, Rusija, Argentina, Meksiko, pola islamskog sveta priznaje samo Srbiju. Kako da rešimo problem?“, upitao je on dodajući da svi iz Londona ili Beča poručuju da ne treba menjati granice, jer su ih uspostavili kako su želeli.

Srbi, kako je dodao, neće prihvatiti takav stav, jer će reći da imaju svoje granice, a Albanci se s tim neće složiti i zbog toga pokušavamo da uradimo nešto što je od značaja za naše građane.

„Činim najbolje da pomognem Srbima da imaju svoju budućnost, ali mislim da radimo i nešto važno za Albance. Radi se o Srbima i Albancima, moramo da živimo zajedno u budućnosti. To su najveće nacije na Zapadnom Balkanu, i ostaće tako i naredih sto godina. Ko će da reši taj problem, ako mi ne budemo u mogućnosti?“, naglasio je Vučić.

On je ukazao da je izložen snažnim političkim napadima u svojoj zemlji, uključujući i predstavnike crkve, koji ga optužuju da je najveći izdajnik, jer želi da navodno da „svetu zemlju“ Albancima, a istovremeno na zapadu ga nazivaju liderom velikosrpske ideje.

„Ja sam običan čovek koji pokušava da utiče na način da možemo da nađemo put da održimo mir i stabilnost u regionu. Sada kada smo konačno počeli da pričamo o suštinskim pitanjima, svi oni kažu „šta to radite“. Šta vas briga, mi radimo za budućnost naših građana. Činimo to za nas. Ne utičemo ni na koga drugog u regionu“, poručio je Vučić podsećajući da je hiljadu puta rekao da Srbija poštuje i da će poštovati teritorijalni integritet BiH.

Preneo je da je pitao kancelara Sebastijana Kurca, i evropskog komesara Johanesa Hana, pravog prijatelja Srbije, da podrže ne samo naš region, već i dijalog Beograda i Prištine.

„Da li mislite da se Tači obradovao što sedi pored mene? Da li me voli – ne, i ja ga ne volim uopšte. Ali moramo da razgovarmao i pokušamo da rešavamo problem koji postoji 200 godina. Ako budemo u mogućnosti da pronađemo rešenje, to će biti moguće samo ako dobijemo podršku EU. Bez toga nećemo nikada biti u mogućnosti“, kazao je on.

Vučić je ukazao da uvek traži rešenje koje bi moglo izazvati najmanje negativnih posledica, i da se nada da će obe strane biti dovoljno hrabre da donesu svetu prave poruke.

„To bi bilo nešto suštnski za Balkan nešto o čemu nismo mogli da sanjamo dugo vreme. Ljudi koji su bili ranije na vlasti su uvek radili na sklanjanju u stranu probleme, samo da prežive politički još koju godinu“, rekao je on.

O Čipuljićima i kako je slučajno rođen u Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras da neće dopustiti da se Srbi i Srbija krive za sve događaje u bivšoj Jugoslaviji tako što se „igra na emocije“, kao što se, ističe, činilo više od decenije i po.

On je, u nadahnutom govoru, reagovao na uvodničare Tenu Prelec, stručnu saradnicu Evropskog instituta pri Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka, kao i Andana Ćerimagića, eksperta za Balkan Evropske inicijative za stabilnost (ESI), koji su govorili o krivici za događaje tokom raspada bivše Jugoslavije i kazao da mora da se osvrne na nešto sto je nazvao „igra na emocije“.

„Ovde je rečeno nešto uz okrivljavanje Srba i Srbije za događaje u bivšoj Jugoslaviji, nešto sa čime smo, čini se, suočeni proteklih 20 godina“, naglasio je on i dodao da se ne treba igrati emocijama, na šta je dobio aplauz mladih Srba u publici tokom diskusije u okviru „Političkih razgovora“ na Evropskom forumu Alpbah.

Na priču Ćerimagića koji je govorio kako su Srbi iz Doboja, njegovog rodnog grada, proterali sve Bošnjake i Hrvate, zapalili sve džamije, te se založo protiv menjanja ganica duž etničkih linija, Vučić je podsetio da je on sin izbeglice iz Bosne.

„Moj otac je slučajno rođen blizu Beograda, nije video svog oca, jer je su ga ubile ustaše, kao i brojne druge članovi njegove porodice. Oni su proterani iz Bosne i nastanili se kod Crkvenca kod Beograda. Posle rata on je slučajno upoznao moju majku iz Vojvodine i tako sam rođen u Beogradu, slučajno. Početkom rata, čulo se da Vučići imaju kuće u Bosni i oktobra 1992. sve te kuće u Čipuljićima su zapalili oni koji žele da proteraju Srbe iz tog dela Bosne“, objasnio je on.

Vučić je naglasio da ne želi da se ponove takvi slučajevi kakve su proživeli njegova i Ćerimagićeva porodica.

„Želimo da to sprečimo u budućnosti i da učinimo sve da sprečimo sukobe i ratove“, kazao je on i dodao da će uložiti sve napore da očuva mir, stabilnost u regionu.

Kazao je da je već dosta učinjeno po tom pitanju, da postoji mir ne samo u BiH, Srbiji, već celom regionu.

Izrazio je uverenje da će se u tome uspeti i u budućnosti, a poručio da se ne treba igrati emocijama.

Vučić je inače ranije danas, po dolasku u Alpbah, rekao da očekuje napade iz takozvanog civilnog sektora, jer se neki iz zapadnog sveta kriju, odnosno ne žele da se direktno eksponiraju, već prepuštaju mladima da iznesu njihove stavove.

“Cela Evropa brujala o investitoru u Srbiji”

Vučić je rekao i da bilo reakcija u Srbiji na to što je doveden investitor od 900 miliona evra, a da je brujala cela Evropa o tome.

„Kada govorimo o rastu, nije samo u regionu već Evropi, kada govorimo o investicijama ubedljivo su veće od svih ostalih na Zapadnom Balkanu zajedno. Imamo ubedljivo više od svih u regionu zajedno sa Hrvatskom”, izjavio je predsednik.“Fatmir Ljimaj je rekao da neće biti nikakve promene granica, što govore i mnogi drugi, ne razumevajući da, kada to govore Albanci, oni kažu da je Kosovo nezavisno i da Srbija tamo nema ništa. Kada neki govore u regionu protiv ideje razgraničenja, na stranu što pojma nemaju, ništa ne znaju o etimloškom značenju tog termina, već ni politički ne razumeju da se zalažu za razgraničenje već dugo, ali takvo koje je loše i negativno za Srbe, da nemaju ništa“, objasnio je Vučić.

On je kazao da tako govore ne samo Ljimaj i Haradinaj, već i mnogi zapadni političari, za koje je Kosovo nezavisno i za koje je to sve – završeno.

„Menjali su granice pre 12 i 10 godina, a sada im smeta da Srbi nešto dobiju. Srbi valjda ne treba ništa da dobiju, treba ih poniziti do kraja“, kazao je i dodao da ne zna koliko mala i ponižena Srbija treba da bude da budu svi zadovoljni.

Vučić je naglasio da će se boriti protiv toga svom snagom.

Ukazao je da nije bilo reakcije iz Srbije na to što je doveden investitor od 900 miliona evra, a brujala je cela Evropa o tome.

U Srbiji, kako je konstatovao, ćute, jer im je teško da razumeju da je to uspelo jer je na tome radio on, što su rekli kineski ambasador i vlasnici velikog kineskog konrecna.

„Kada govorimo o rastu, nije samo u regionu već Evropi, kada govoriomo o investicijama ubedljivo su veće od svih ostalih na Zapadnom Balkanu zajedno. Imamo ubedljivo više od svih u regionu zajedno sa Hrvatskom. Kada sve to imate u vidu postavlja se pitanje da ste nešto uspeli….“, primetio je.

„U ceo proces smo ušli ozbiljno, polako menjali poziciju Srbije da bi nešto promenili što je bilo ‘zakucano’ potpunim rušenjem i ponižavanjem Srbije i isterivanje Sbrije sa svakog pedalja KiM. Sada se borimo da sačuvamo ono što je moguće, koliko i kako je moguće“, rekao je on.

Vučić je istakao da oni koji govore kako je Kačanik „centar Srbije“, govore isto kao i Ljimaj, iako nikada nisu tamo bili i nema Srba u Kačaniku.

„Oni znaju da ih to ne zanima, ali jedino što ih zaima je kako da sebi omoguće politički prostor da nastave ono što su radili u prethodnom periodu da postave granice izmedju Srba i Srba, i da pljačkaju“, rekao je on.

„Radi se o budućnosti srpskog i albanskog naroda“

Istovremeno, upozorava da se ne radi samo i pitanju za nas Srbe, već da je reč i o Albancima, ali je veliko pitanje i za zemlje Evrope i sveta, jer je jednako velika udaljenost među njima kao i među nama i Albanaca, kao da se radi o njihovoj budućnosti, a ne našoj.

„Ja ću i ovde podsetiti da se radi o budućnost srpskog i albanskog naroda, a ne svih ostalih koji bi preko naše grbače da kroje neke druge karte, mape i pitanja“, podvukao je predsednik.

„I albanski političari, poput Ljimaja, i mnogi u svetu kažu da je za njih sve završeno kad je reč o Kosovu i da Srbi nemaju ništa“, ukazao je Vučić i dodao da se i na Evropskom forumu, kao i u svakoj drugoj prilici, trudi da za Srbiju izbori mnogo više od tog „ništa“.

„Oni koji kažu – ‘ne damo ništa’, izgubiće sve“

Predsednik kaže da, svi koji misle da će doneti bolje rešenje Srbiji tako što će Srbiju ostaviti bez napretka u evropskim pregovorima, treba da preuzmu odgoornost na sebe.

„Ako ćete da kažete Srbima – ne damo ništa, prvo recite Srbima da neće ništa da dobiju i da i ono što danas mogu da dobiju, da će da izgube u budućnosti“, naveo je Vučić.

Kaže da je godinama radio i da se borio da budemo u prilici da dobijemo nešto više.

„Kažete – nećemo, dobićemo mnogo više, ja vam kažem izgubićete takvim ponašanjem sve“, istakao je Vučić.

Upozorio je da bi Srbija mogla da izgubi godine i još mnogo mladih generacija kao i budućnost dece.

„Ali ako tako bude, nema problema, ja ću poštovati volju naroda, možda će mi lično biti lakše, ali neka ti drugi objašnjavaju činjenicama za dve ili tri godine zašto im je vlast i novac bio važniji od istine i zašto im je licemerje bilo glavna vodilja u političkom delovanju a ne dobrobit naroda“, kaže Vučić.

Razgovaraću sa Tačijem, ma koliko to bilo teško

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da će danas, na Evropskom forumu u Alpbahu u Austriji, razgovarati i sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, „ma koliko to bilo teško i mučno“ jer, ističe, „kad god nema razgovora postoji opasnost da Srbi budu ugroženi“.

Razgovaraće, kaže, i sa mnogim međunarodnim partnerima, sa gledišta onoga što može da učini za Srbiju i kako da to bude održivo, uključujući i rešavanje pitanja Kosova i Metohije.

– To je teška tačka i savim je izvesno da će to biti jedna od ključnih tema razgovora i sa Sebastijanom Kurcom, Johanesom Hanom, predsednikom Austrije Van der Belenom, pa i sa Tačijem, uz predstavnike EU. Ne očekujem ništa lako, ništa jednostavno. Ali, da vidimo da li možemo da se pribiližimo nečemu ili smo i dalje podjenako udaljeni kao što smo i bili do sada – rekao je Vučić.

Sa Tačijem će se, bez sumnje sresti, jer obojica učestvuju na tri foruma u Alpbahu.

– Jedna od tema je perpsektiva Zapadnog Balkana na forumu, na kojem obojica govorimo. Tu ćemo govoriti javno, a nadam se da ćemo, uz predstavnike EU imati mogućnost za razgovor o stvarnom rešavanju problema – rekao je Vučić pred početak Foruma.

Kako je kazao, i albanski političari poput Fatmira Ljimaja, i mnogi drugi u svetu kažu da je za njih sve završeno kad je reč o Kosovu i da Srbi nemaju ništa. Za one u Srbiji koji ga nazivaju izdajnikom, primećuje da pokazuju veliku dozu nervoze, jer se neki od njih plaše da bi moglo da dođe do preokreta u novijoj srpskoj istoriji, i da po prvi put ne izađe iz nekog problema kao gubitnik, kao neko ko je bar deo nacionalnih inetersa sačuvao, što nikada ranije nije uspela.

– Mnogi se nadaju, navijaju i bodre za status kvo ili da Srbija izgubi sve, jer onda mogu da kukaju i plaču. Ne želim da plačemo, već da ne budemo večiti gubitnici – rekao je Vučić.

Istakao je da će tokom današnjeg i sutrašnjeg dana razgovarati o budućnosti Zapadnog Balkana, ali da ga pre svega zanima budućnsot Srbije i njenih građana, šta može da se uradi, kako napredovati ka EU…

– „Da bismo mogli da imamo povećanje plata i penzija svake godine, zarađujemo više, da dalje smanjujemo javni dug, kao što smo činili prethodnih pet godina, preduslov je za neuporedivo bolji žvot da moramo da sačuvamo mir u regionu – poručio je on.

Kako je kazao, on će i na ovom mestu „podsetiti da se radi o budućnost srpskog i albanskog naroda, a ne svih ostalih koji bi preko naše grbače da kroje neke druge karte, mape i pitanja“.

Na Evropskom forumu, u austrijskom Alpbahu, danas se okuplja više hiljada učesnika i zvanica, ali i šefova država, uključujući i Vučića, koji će kasnije popodne učestvovati na „Političkim razgovorima“, odnosno jednom od panela i diskusija.

Srpskog predsednika već po dolasku u Alpbah očekuju neformalni razgovori i bilateralni susreti, sledi dolazak zvanica, paneli, a potom i večera koju u čast šefova država priređuje predsednik Austrije Aleksander van der Belen.

U okviru „Političkih razgovora“ predsednik Srbije govoriće u okviru diskusije pod nazivom „Nove perspektive na temu proširenja Evropske unije“.

U diskusiji o širenju EU će učestvovati i predsednici Austrije Van der Belen i Slovenije Borut Pahor, kao i evropski komesar za proširenje i politiku susedstva Johanes Han, kao i predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači.

I austrijski mediji pišu o tome da li će doći do susreta Vučića i Tačija, i navode da bi to bio njihov prvi susret i razgovor nakon što je predsednik Srbije predložio razgraničenje, a kosovski političar tražio Preševsku dolinu.

Za nedelju je predviđen radni doručak šefova država, a potom i zajednička konferencija za štampu. Prema programu, šefovi država trebalo bi i da diskutuju sa stipendistima Evropskog foruma Alpbah. Inače, opšta tema ovogodišnjeg foruma je „raznolikost i otpornost“, što će biti i moto razgovora o EU.

„Politički razgovori baviće se budućnošću EU, ali i odnosima Evrope i Izraela, Evrope i Rusije, Švajcarskom, te i stanjem demokratije.

Tokom „Političkih razgovora“ neće biti održane samo velike diskusije, već će biti organizovano i 17 razgovora u manjem krugu, koji će se baviti odnosom EU i Rusije, kao i civilnim društvom i populizmom, kao i evropskom bezbednošću u doba hibridnih pretnji.

Ni reč sa Tačijem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić iskoristio je prijem dobrodošlice, koji je predsednik Austrije Aleksander van der Belen priredio za učesnike Evropskog foruma Alpbah, za kraće razgovore sa ostalim učesnicima.

On je ponajviše razgovarao, u neformalnoj atmosferi, sa evropskim komesarom Johanesom Hanom.

Takođe je dosta vremena proveo u razgovoru sa predsednikom Austrije, kao i Slovenije, Borutom Pahorom.

Sa predsednikom privremenih institucija u Prištini Hašimom Tačijem nije razmenio reči na ovom skupu uoči otvaranja Evropskog foruma Alpbah, kao što su to očekivali austrijski mediji.

Tači je, delovalo je, bio malo izolovan, te je tek na kraju iskoristio priliku da razmeni par reči sa Hanom i Van der belenom.

„Važan stav crkve, mada je crkva odvojena od države“

Predsednik Srbije kaže da je stav crkve o rešavanju kosovskog pitanja važan, ali je podsetio da je crkva odvojena od države.

„Uvek je lepo čuti šta ljudi u crkvi misle. Poštujemo crkvu, ali, ne zaboravite, crkva je odvojena od države“, rekao je Vučić.

Na pitanje da prokomentariše spekulacije da bi uskoro moglo da dođe do vanrednog zasedanja Sabora SPC, te šta misli – koliko bi stav crkve mogao da utiče u kontekstu rešavanju pitanja Kosova i Metohije, Vučić je naveo da misli da je „veoma važno da imamo stav svih subjekata u našem društvu“.

Neformalni razgovori i bilateralni susreti

Vučić je oko 14 časova sleteo na aerodrom u Insbruk, odakle se uputio ka Alpbahu, alpskom mestu koje godinama nosi titulu najlešpeg austrijskog sela, u kojem se svakog leta održava Evropski forum, uz učešće više hiljada učesnika i visokih zvaničnika iz Austrije i sveta.

Vučić će prisustvovati ceremoniji otvaranja „Političkih razgovora“ Evropskog foruma Alpbah 2018 na temu „Različitost i otpornost“ i učestvovaće u diskusiji „Nove perspektive na temu proširenja Evropske unije“.

Srpski predsednik već po dolasku u Alpbah imao je neformalne razgovore i bilateralne susreti, a tokom večeri sledi i, kako Tanjug saznaje, večera koju u čast šefova država priređuje predsednik Austrije Aleksander van der Belen.

U okviru „Političkih razgovora“ predsednik Srbije govoriće u diskusiji pod nazivom „Nove perspektive na temu proširenja Evropske unije“.

U diskusiji o širenju EU će učestvovati i predsednici Austrije Van der Belen i Slovenije Borut Pahor, kao i evropski komesar za proširenje i politiku susedstva Johanes Han, predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači.

Već danima mediji u Austriji ukazuju na to da bi još pre planiranog nastavka dijaloga u Briselu baš u Alpbahu Vučić i Tači mogli imati važne razgovore, prve nakon što je predsednik Srbije predložio razgraničenje, a kosovski političar tražio Preševsku dolinu.

Za nedelju je predviđen radni doručak šefova država, a potom i zajednička konferencija za štampu.

Prema programu, šefovi država trebalo bi i da diskutuju sa stipendistima Evropskog foruma Alpbah.

Inače, opšta tema ovogodišnjeg foruma je „raznolikost i otpornost“, što će biti i moto razgovora o EU.

„Demokratski sistemi moraju biti otporni kako bi obezbedili stabilnost i sigurnost“, navodi se u programu „Političkih razgovora“, koji počinju u subotu.

Demokratiji je važna raznovrsnost stavova u javnosti i društvu, kao i razmena različitih pozicija, ukazuju organizatori i dodaju da će razgovori visokih zvaničnika iz Austrije i inostranstva, kao i predstavnika EU, biti upravo posvećeni pitanju koliko diverziteta i otpornosti je potrebno da bi se obezbedilo idealno funkcionisanje političkih sistema, kao i da li diverzitet može da dovede u pitanje stabilnost političkih sistema.

„Politički razgovori“ baviće se budućnošću EU, ali i odnosima Evrope i Izraela, Evrope i Rusije, Švajcarskom, te i stanjem demokratije.

Tokom „Političkih razgovora“ neće biti održane samo velike diskusije, već će biti organizovano i 17 razgovora u manjem krugu, koji će se baviti odnosom EU i Rusije, kao i civilnim društvom i populizmom, te i evropskom bezbednošću u doba hibridnih pretnji.

Evropski forum Alpbah sastoji se od više celina – „zdravstveni razgovori“, „Sureti“, „Politički razgovori“, „Tehnološki razgovori“, „Pravni razgovori“, „Ekonomski razgovori“, „Razgovori o finansijskom tržištu“, „Umetnost i kultura“ i „Međuverska meditacija“.

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Vučić u Alpbahu – korak dalje u izdaji

* Obavezna polja