MOSKVA – Moskva će uvek podržavati poziciju Srbije i Srba kada je reč o kosovskom pitanju, jer je reč o narodu i državi, izjavila je portparolka MSP RUS Marija Zaharova.

Na redovnoj konferenciji za novinare ona je tako odgovorila na pitanje kako komentariše izjavu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da je razgraničenje sa Kosovom zvanična pozicija Srbije, a da sa druge strane zvanični mediji Srbije pišu o podršci Rusije tom stavu, iako Moskva instistira na poštovanju rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

„Naša pozicija je takva da Rusija zaista podržava odluku usmerenu na rešenje tog problema koje će odgovarati interesima Srbije i Srba. Reč je o narodu, o državi“, rekla je Zaharova i navela da postoji ceo spisak međunarodnih dokumenata, koji su i dalje aktuelni, kao što je rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN.

Po njenim rečima, Rusija vidi da Srbija pokušava da reši to pitanje i putem pregovora i Moskva je spremna da podrži rešenje koje će odgovarati „interesima srpskog naroda i Srbije“.

Na pitanje kako komentariše izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić da Vlada Srbije ne plaća učešće Instituta bivšeg britanskog premijera Tonija Blera kao savetnika, Zaharova se nasmejala.

„Počela sam da razmišljam, kako to Toni Bler može besplatno. Već to mogu da ocenim kao fejk. To je pitanje za Vladu Srbije“, rekla je Zaharova.

Brnabić – Za usluge Tonija Blera ni dinar iz budžeta

BEOGRAD — Premijerka Ana Brnabić izjavila je da se za usluge Instituta Tonija Blera, koji savetuje vladu, ne izdvaja ni dinar iz budžeta.

„To je deo njihovih neprofitnih aktivnosti, dakle pro bono. Zašto Institut Tonija Blera ima ovakve neprofitne aktivnosti koje se ne odnose samo na Srbiju, nego na još neke zemlje, morate da pitate Institut. Ne mogu ja da govorim o njihovoj strateškoj politici“, rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara.

Brnabić je zahvalila tom institutu na svemu što rade i podršci koju, kako kaže, pružaju pre svega njenom kabinetu.

„To radimo i sa UNDP i mislim da tu imamo rezultate“, rekla je predsednica vlade. Na insistiranje novinara da kaže ko plaća taj Institut, Brnabić je odgovorila da „kada neko ima pro bono aktivnosti, znači da ne dobijaju novac“.

„Ne znam zašto ste uvereni da ako neko radi pro bono da mu neko drugi daje novac. Pa ja sam radila tako. Imala sam posao, ali sam radila pro bono, pomagala sam NALED-u. Niko mi to nije plaćao. Nije mi plaćao NALED, što ne znači da me je plaćao neko treći“, rekla je Brnabić.


Izvor: Beta, FoNet

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Zaharova i Brnabićka o radu Tonija Blera za Srbiju

* Obavezna polja