albanci_620x0BUJANOVAC – Država godinama ne raspolaže podacima o broju Albanaca u tri opštine na jugu Srbije. Srpska udruženja ističu da u Bujanovcu živi upola manje Albanaca nego što se govori u javnosti.

Hitan popis stanovništva u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa – prvi je zahtev više udruženja Srba sa juga Srbije, koja od države traže da se posle više decenija utvrdi tačan broj pripadnika albanske nacionalne manjine. Oni očekuju i da država uredi biračke spiskove, koji su, kako naglašavaju, puni falsifikovanih imena i nepostojećih građana. Srbi iz Bujanovca tvrde i da se igrom brojem stanovnika sprovodi politička diskriminacija, zbog čega su u matičnoj državi postali građani drugog reda.

Predstavnici udruženja koja okupljaju Bujanovčane izričito se protive utvrđivanju broja stanovnika na jugu pomoću procena, kako je to činjeno u prošlosti. Oni ističu da je broj Albanaca koji žive u Srbiji znatno manji nego što se u javnosti predstavlja.

– Naše informacije govore da u opštini Bujanovac živi manje od 12.000 Albanaca, što je dvostruko manje nego što je utvrđeno na popisu 2002. godine – izričit je Aleksandar Popović, potpredsednik Srpskog narodnog veća Bujanovca. – Podaci koje država uzima kao zvanične falsifikovani su i ne održavaju pravo stanje. Postoji najmanje desetak albanskih sela čije je stanovništvo procenjenio na 3.500 žitelja, a koja su danas – gotovo pusta.

Popović naglašava da trenutno niko u Bujanovcu ne zna tačno koliko je građana sa pravom glasa u ovoj opštini. Zloupotrebe sa biračkim telom učinile su da se kompletna lokalna vlast nađe u albanskim rukama.

Drugi korak posle popisa trebalo bi da bude usaglašavanje biračkog spiska sa stanjem na terenu. Na listama je oko 2.000 imena Albanaca koji nemaju matični broj, niti žive u Srbiji. Među biračima je i više desetina starijih od 100 godina. Ova imena upisana su 2001. i 2002, otkada je uprkos stalnom smanjenju broja stanovnika, broj glasača u porastu.

Da je sve što se događa u opštinama na jugu već viđeno na Kosovu i Metohiji smatra predsednik Odbora za ljudska prava iz Bujanovca Svetislav Veličković. Srbi su ljuti na državu koja svu pažnju posvećuje Albancima, a žmuri na njihove probleme.

– Gotovo sva vlast u Preševu i Bujanovcu je u rukama Albanaca – objašnjava Veličković. – Na biračkim spiskovima ne radi nijedan Srbin. Većina investicija i državne pomoći završava u albanskim selima, a samo pripadnici ove manjine dobijaju radna mesta u lokalnoj samoupravi i javnim preduzećima. Zbog svega toga strahujemo da može da dođe do masovnijeg iseljavanja srpskog stanovništva.

PETICIJA IZGUBLJENA U VLADI

Iza zahteva da se u Bujanovcu što hitnije sprovede popis stanovništva iz koga bi se video tačan broj pripadnika albanske nacionalne manjine, ali i da se zvanično utvrdi tačan broj glasača, stalo je 7.000 građana ove opštine. Peticija sa tim zahtevima predata je Vladi Srbije početkom 2010. godine.
– Ćutanje je jedini odgovor koji smo dobili iz vrha države – ističe Aleksandar Popović.
– Kada smo se interesovali za sudbinu naših potpisa, rečeno nam je da su izgubljeni u ministarstvu kojim je tada rukovodio Milan Marković.

Prilika da se konačno utvrdi broj pripadnika albanske manjine u Srbiji propuštena je pre dve godine, kada su Albanci bojkotovali popis stanovništva. To je dovelo do toga da Bujanovac na papiru broji 18.067 stanovnika, a Medveđa 7.438 žitelja. U opštini Preševo, u kojoj živi najveći broj pripadnika albanske manjine, prebrojano je svega 3.080 stanovnika.

Da i država razmišlja o novom popisu potvrđuje za „Novosti“ predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa Zoran Stanković. On kaže da je novo prebrojavanje moguće, ali da je neophodno da se dobro pripremi. I još je rano za priče o datumu njegovog održavanja.

– Očekuju nas važni razgovori albanskih lidera sa premijerom Dačićem o sedam tačaka koje je usvojila Vlada juna ove godine – objašnjava Stanković.

– Među temama biće i integracija Albanaca u društvo Srbije, ali i poštovanje zakonskih prava i obaveza. Tada će biti razmotreno i utvrđivanje tačnog broja Alabanca, što podrazumeva i odluku o ponavljanju popisa.

Stanković ističe i da se traži adekvatno rešenje kako teret ponovljenog popisa ne bi pao na državni budžet, jer su ga pre dve godine Albanci svesno bojkotovali.

AMERIKANCI U BAZI “JUG“

Delegacija Stejt departmenta i vojske SAD, koju je predvodio Majkl Smit iz Globalne inicijative za mirovne operacije, posetila je Komandu Kopnene vojske u Nišu i bazu „Jug“ kod Bujanovca. Na sastanku s predstavnicima VS razgovaralo se o realizovanim aktivnostima na sprovođenju projekta baze „Jug“ i planovima za dalji razvoj. U planu je opremanje poligona i strelišta, nabavka simulatora i trenažera i izgradnja infrastrukturnih objekata.


Izvor: Novosti

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Zavera državnog ćutanja o jugu Srbije

* Obavezna polja