Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je danas situacija za srpski narod na Kosovu i Metohiji mnogo teža nego do juče, a za Kfor je poručio da ta vojna misija u pokrajini nimalo nije statusno neutralna.

Vučić je, upitan za izjavu portparola Kfor-a da je najveća pretnja miru na KiM retorika lidera i zloupotreba medija, kao i da su „svi bili unapred obavešteni” o jučerašnjoj policijskoj akciji, poručio Kforu da javno iznesu podatak – koga su to oni obavestili.

Kfor ne govori istinu, rekao je i objasnio:

„Mi smo dobili obaveštajne podatke o tome oko 15. maja, a ja sam 17. maja izašao u javnost sa tom informacijom i molbom da to ne rade”, naglasio je on.

Što se tiče retorike o kojoj govori Kfor, Vučić je istakao da oni nisu ninimalo statusno neutralni, kao i da se retorikom i trikovima oni bave.

„Pozivam portparola Kfora neka kaže koga je obavestio. Juče u jednom trenutku komandant Kfora nije hteo da se javi ni načelniku Generalštaba Vojske Srbije, pa onda ni mi nismo hteli da se javljamo. Čuli su se tek oko 11.30 kada smo ih upozorili na događaje. Dok je bilo najteže, kontakta nije bilo”, preneo je on i ponovio da Kfor ne govori istinu i da se to može lako dokazati.

Vučić je rekao da oni misle da se završilo time, ali je situacija danas, ističe, mnogo gora i teža nego što je juče bila u ovo vreme, prenosi Tanjug.

„Pošto mi imamo ne samo obaveštajne podatke, već i razgovaramo sa našim narodom na KiM, što se tiče srpskog življa danas je mnogo teža situacija nego do juče”, objasnio je on.

Vučić je podsetio da su juče prištinske vlasti uhapsile više od 20 ljudi, prvo navodno u okviru borbe protiv korupcije, a onda zbog ubistva Olivera Ivanovića i Envera Zamberija, te upitao zar je i jedan gluvonemi čovek, koji je uhapšen, kriv zbog toga.

„Ajde kažite nam više o čemu se radi. Vodite navodnu borbu protiv korupcije. Kako to da je duplo više Srba od Albanaca uhapšeno? To znači da su Srbi 28 puta veći kriminalci u policiji, a u Prištini svi pošteni”, konstatovao je on.

Dalje je ukazao da je devet običnih građana uhapšeno u Zubinom Potoku, kao i ruski adminsitrativac pod izgovorom da je stajao na barikadama.

„Kamo sreće da je Kfor tamo stajao i ponašao se u skladu sa Rezolucijom UN 1244, a za razliku od NATO Rus se ponašao kako treba”, naglasio je Vučić.

Naveo je da je Kfor tvrdio da se radi o običnoj policijskoj akciji i upitao da li se u običnoj akciji policije polupa pet kamiona i 20 automobila, kao i razbije svo staklo u svim kućama u koje su upali i tuku svi na koje naiđu.

„Sutra, kada mi budemo provodili akciju na pojedinim delovima pod našom kontrolom, onda će zemlje Kvinte i drugi izraziti veliku zabrinutost i ne znam šta”, primetio je on.

Ukazao je da su junaci iz Zubinog Potoka goloruki izdržali teror naoružanih Albanaca, koji su pucali iznad njihovih glava.

„Da li je to zbog borbe protiv korupcije ili da možete da pokažete da ste velike baje koji možete da kršite šta god hoćete? Pa će na to i Kadri Veselji da dođe u Čabru, odakle je počeo pogrom 2004.”, rekao je on.

Kazao je da je naš narod mirno protestovao i dodao da bi izbila katastrofa da je bila samo jedna ili dve puške sa naše strane.

„Sve što rade je da zloupotrebe nešto i pokušavaju da od Srbije naprave krivca. I svemu tome mora da dođe kraj. Ovo je stota stvar koju su uradili, od maltretiranja i hapšenja Marka Đurića, upada više puta na sever zbog tobož hapšenja ubica Olivera Ivanovića, a onda sam od njih u Briselu čuo da su to uradili da bi se neki iselili sa KiM. Oni to ne kriju”, podvukao je Vučić.

Istakao je da sve to rade sa ciljem da bi sprečili da Srbi budu Srbi, jer kod njih jedini Srbi mogu da budu oni koji se kucaju jajima sa Ramušom Haradinajem, koji su njihovi poslušnici i nemaju veze sa Beogardom, kao što su pojedini njihovi kućni Srbi i kućni ljubimci, među kojima i ona što govori da je trebalo da podržimo ovu akciju.

„Neka NATO radi svoj posao, a kada ne bude to činio, radiće ga onaj ko treba da ga radi. Što se nas tiče Kfor ne mora ništa da objašnjava, samo neka smanje svoje lagarije”, zaključio je on.

Konačni cilj Prištine je hapšenje komandanta Bojića

Konačni cilj Prištine je hapšenje komandanta kosovske policije za sever Kosova i Metohije Željka Bojića, upozorio je danas predsednik Aleksandar Vučić.

On je rekao da Priština jučerašnjim upadom specijalnih jedinica kosovske policije na sever KiM i hapšenjem Srba primorava srpske policajce da budu „gori Albanci od Albanaca”, što, kaže, oni neće biti, te istakao da je im konačni cilj da uhapse komandanta policije za sever KiM.

„Sve što rade, to je da zloupotrebe nešto i pokušaju da od Srbije naprave krivca. Ali, i svemu tome mora da dođe kraj i svim tim njihovim pričama”, rekao je Vučić novinarima nakon obilaska internata Vojne gimnazije u Beogradu, prenosi Tanjug.

On je ukazao da je jučerašnji događaj stota stvar koju su uradili, te podsetio da hapšenje Marka Đurića prošlog marta i upade na sever više puta, tobož, kako kaže, zbog hapšenja ubica Olivera Ivanovića.

„Onda sam u Briselu čuo od albanskih lidera da je to urađeno da bi se neki iselili sa severa Kosova. Oni to ne kriju i to nije nikakva tajna”, poručio je Vučić.

Kako je istakao, svim što su juče uradili, primoravaju srpske policajce na severu da budu gori Albanci od Albanca, što oni, podvlači, neće biti, a sve sva konačnim ciljem da uhapse komandanta policije na severu Željka Bojića.

„Samo da bi sprečili da Srbi budu Srbi, jer jedini Srbin možeš da budeš i da se kucaš jajima sa Haradinajem, ako si njegov poslušnik i nemaš nikakve veze sa Beogradom i Srbijom. Kao što su pojedini od nekih njegovih „kućnih” Srba”, rekao je Vučić.

On je pozvao srpski narod na Kosovu i Metohiji na jedinstvo i da se ujedine snažnije nego ikada do sada i da danas takvu poruku pošalju.

„Sve što imam da kažem je da će Srbija sačuvati svoj narod, zaštiti ga i da neće sedeti skrštenih ruku”, poručio je Vučić.

Dodao je i da odavno nema poverenje u ljude koji lažu sedeći sa istim stolom, o ZSO, taksama…

„U Briselu su mi rekli da će takse da budu ukinute za sedam dana. I Albanci i Evropljani. I sad će mnogi Srbi da kažu da sam ja kriv što su me lagali”, rekao je Vučić.

Vladika Teodosije se bavi politikom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio danas da se ne bavi crkvenim stvarima i da nema ništa protiv toga da vladika raško-prizrenski Teodosije govori šta hoće, kao i da „vladika voli da se bavi politikom”.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara da prokomentariše to što je vladika Teodosije juče osudio akciju Rosu rekavši da je namera Prištine bila, pre svega, da zastraši naše stanovništvo i demonstrira silu, ali i da takvi postupci „najviše idu na ruku onima koji bez ikakvog stida uporno zagovaraju ideju teritorijalne podele na etničkoj osnovi”.„Ja se crkvenim stvarima ne bavim i nemam ništa protiv da vladika Teodosije govori šta hoće. Ja neću ništa da govorim o njemu, čovek voli da se bavi politikom i neka se bavi politikom”, kazao je Vučić.

Dačić – Srbija nije imala informacije o akcijama na severu KiM

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Beograd nije imao informacije o hapšenjima i akcijama koje su sprovedene u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, dodajući da je obaveza svih potpisnika Briselskog sporazuma da postoji sistem obaveštavanja o eventualnim akcijama, prenosi Tanjug.

Dačić je novinarima u Skupštini Srbije, gde je obeležen Dan srpske diplomatije, rekao da Ministarstvo spoljnih poslova inače ne komunicira sa KFOR-om, ali da je video informacije iz drugih državnih organa da naša država nije bila obaveštena o bilo kakvim aktivnostima koje će se sprovoditi.

„Obaveza koju su po Briselskom sporazumu preuzeli svi potpisnici, i Hašim Tači i Ketrin Ešton i ja, a o tome smo se dogovorili i u sedištu NATO, jeste da postoji sistem obaveštavanja o eventualnim akcijama i bezbednosnom prisustvu u sredinama gde većinu čine Srbi, odnosno na severu KiM”, istakao je Dačić.

To je, dodaje, dogovoreno upravo da bi se sprečili incidenti kakvi su se juče desili.

„Mi zaista apelujemo da se poštuje ono što je dogovoreno. Kada je reč o policijskim akcijama, ne znači da treba da bude maltretiranja Srba. A videli smo da je jučerašnja akcija bila brutalna i nema nikakvog opravdanja za tako nešto”, zaključio je Dačić.

Ana Brnabić – To nije EU u koju verujem

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da je izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije ukupno gledano pozitivan, ali da ima nekoliko stvari koje su nejasne, a posebno je kritikovala što EU primenjuje dvostruke aršine po pitanju Kosova, prenosi Tanjug.

Brnabić je, na konferenciji za štampu pošto joj je šef Delegacije EU Sem Fabrici predao izveštaj o napretku, koji je u Briselu danas predstavio evropski komesar Johanes Han, rekla da ima nekoliko stvari u tom dokumentu koje su nejasne, nemaju logiku i „ulaze u domen zabave”.

Rekla je da nije uspela da uđe detaljno u preporuke, i dodala da su nam ocene važne, ali da su preporuke još bitnije.

„Nastavićemo da implementiramo preporuke Evropske komisije, i nastavićemo da obraćamo pažnju na suštinu, ne formu”, poručila je Brnabić.

Ona je rekla da je zabrinuta zbog situacije na Kosovu i Metohiji, i stalnim i sve češćim incidentima.

„Zabrinuta sam nedostatkom konkretne reakcije EU na sve što se dešava. Pre svega danas je 2.226 dana od potpisivanja Briselskog sporazuma i obaveze formiranja Zajednice srpskih opština. Brisel je garant Sporazuma, i EU je garantovala njegovu primenu”, objasnila je Brnabić.

Prenela je da u izveštaju o napretku stoji da Priština „tek treba da se angažuje oko uspostavljanja ZSO” i podvukla da to pokazuje dvostruke standarde.

„Zabrinuta sam i zbog nedostatka reakcije na incidente kakvi su bili juče i svakako na to da Priština od 6. novembra ne samo da krši CEFTA sporazum, već jasno krši i SSP. Brisel ima mehanizme da pokrene postupak zbog kršenja SSP. Ali osim verbalnih osuda nisu pokrenuli te mehanizme”, podvukla je ona.

Brnabić je kazala da to nije EU u koju ona veruje.

„Ako je EU za vladavinu prava i ako toliko instsira na tome, neka institiraju na vladavini prava kada su oni u pitanju, neka garantuju primenu Briselskog sporazuma i ZSO, neka poštuju sporazum o SSP. U tom sporazumu ima mehanizhama šta se dešava kada neko krši”, podvukla je i istakla da Srbija nastavlja svoj evropski put.

 


Izvor: Agencije, CEOPOM Istina

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Zvaničnici Srbije nakon akcije ROSU

* Obavezna polja