Dragan 4 aСам Бог зна шта значи Вучићева реченица, изговорена првог дана његове посете Москви, да ће Србија остати пријатељ Русије, „али на рационалним основама“. Српски језик не познаје такву флоскулу, Руски такође. Не познају је ни словенска Душа, ни срце Православно. Чак ни хладне Енглезе, ни безобзирне Немце нисам чуо да изговарају такву бесмислицу.

Није ли пријатељство (и лично и политичко) осећај који подразумева узајамно поштовање, искреност, поверење и уважавање међусобних позиција и интереса, укључујући и спремност на жртву (као основни постулат Православља) у корист пријатеља?!

А није ли то што називамо рациом, Творац Ега, извор сваке себичности и симбол материјалне Илузије која западну цивилизацију немилосрдно гура у бесмисленост, осећај изгубљености и само-уништење као крајњи исход?!

И зато се питам да ли је тај појам „пријатељства на рационалним основама“ Вучић негде од неког чуо или га је измислио сам? Просто не знам шта је горе и срамотније од та два?! Али од оба срамoтније је нешто треће. Што такву фразу изговара баш у Москви, у години када је Русија са два вета и безброј других активности у УН, спасила Србију тоталног дипломатског понижења и националне срамоте, али и тешких историјских последица које би проистекле из усвајања британске Резолуције о Сребреници. Што Русија држи једину, мада танку, нит која Косово још увек везује за Србију, а Енглеска, Америка и Немачка ту нит упорно и без скривања кидају. Што Русија јако лобира да се Косово не прими у УНЕСКО, за разлику од Запада који чини супротно.

Vucic-Medvedev-1-620x350

Па, ипак, Вучић у Лондону о Енглезима говори као о „пријатељима“, Немцима у Берлину се обраћа као „искреним пријатељима“, а Американцима у Вашингтону као некаквим „над-пријатељима“. Једино Русима нуди пријатељство на „рационалним основама“.

Али, шта су то „рационалне основе пријатељства“, Вучићу? Ми, Срби и Руси, Словени истог националног кода и Православни хришћани,  не знамо шта ти то значи. Ми знамо да смо пријатељи по свим основама! И више од тога. БРАЋА! И знамо да смо, као такви, преживели и фашизам и комунизам, па ћемо преживети и евро-атлантизам. И тебе, наравно.


Извор: Фонд Стратешке Културе

Коментари

2 Коментара на Вучић и “пријатељство на рационалним основама”

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић и “пријатељство на рационалним основама”

* Обавезна поља